Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhada českých dinosaurů

V posledním čísle časopisu ABC vyšel článek o možných nálezech fosiílií druhohorních dinosaurů z území České republiky. Když jsem se nad tím zamyslel, objevil jsem tam jednu, dalo by se říci, až archeoastronautickou záhadu.

Z území České republiky je prý známo pět lokalit, kde došlo k objevu nějaké dinosauří fosilie. Jsou to Holubice u Kralup nad Vltavou, dále Srnojedy u Pardubic, Červený Kostelec na Náchodsku, Mezholezy na Kutnohorsku a Brno. Když jsem se tím začal zajímat, musel jsem udělat menší selekci.

Začneme Holubicemi. Zde měl v roce 1878 objevit český přírodovědec Antonín Frič kosti ze svrchní křídy od zvířete jménem Procerosaurus. Avšak, jak se zjistilo, v tomto případě se zřejmě nejedná o dinosaura (viz zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Procerosaurus)

Obdobné je to i se Srnojedami u Pardubic. I tento objev udělal Antonín Frič, a to v roce 1893. Nalezeno zde bylo několik fosilních šupin z nějakého zvířete, které bylo nazváno Albisaurus, tedy ještěr od řeky Labe. Ale zřejmě ani to nebyl dinosaurus, ale v roce 2011 pracovníci Národního muzea přišli s hypotézou, že by se možná o dinosuara jednat mohlo. (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Albisaurus) Takže tady je to tak půl na půl.

K prvnímu zřejmě asi prokazatelnému nálezu dinosauřích fosilií došlo v polovině 90. let 20. století v lomu U Devíti Křížů u Červeného Kostelce (nezaměňovat se stejnojmennou lokalitou na Brněnsku). Zde došlo k nálezům fosilií dinosauřích stop. Poprvé se tak stalo v oněch již popsaných 90. letech. A podruhé v březnu 2011, kdy se další stopa objevila v pražské Botanické zahradě, ale na kameni, který z výše popsaného lomu také pochází. Jednalo se zřejmě o masožravého dinosaura teropoda, který na našem území žil před 210 miliony lety, tj. v období triasu.  (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/U_Dev%C3%ADti_K%C5%99%C3%AD%C5%BE%C5%AF)

K nejslavnějšímu nálezu dinosauří fosilie patří stehenní kost u Mezholez u Kutné Hory. Došlo k němu na jaře roku 2003. Jde o býložravého ornitopodního dinosaura, který naše území obýval asi před 95 miliony let, tj. v období křídy. Pojmenován byl Burianosaurus Augustai, a to na počest výtvarníka Zdeňka Buriana a paleontologa Josefa Augusty. (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Burianosaurus_augustai)

A zatím naposled se tak stalo v roce 2012, kdy se paleontolog Daniel Madzia začal zabývat nálezem zubu, který byl učiněn v brněnské části Slatina. Dlouho byl považován za zub mořského krokodýla. Ale jak Madzia zjistil, ve skutečnosti patřil dinosaurovi ze skupiny Tetanurae, který zde žil před 160 miliony let v období křídy. (viz https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/vedci-maji-dukaz-v-brne-zili-dravi-dinosauri-20130213.html)

Takže z pěti původních lokalit se nám udělaly tři: Červený Kostelec, Mezholezy a Brno. A teď tu záhadnou zvláštnost. Dinosauři mají přeci hodně blízko k drakům. A z těchto tří lokalit jsou hned dvě, ze kterých z blízkého okolí pochází lidové pověsti o dracích.

Jednak nedaleko Červeného Kostelce se nalézá město Náchod, z něhož jsou hned dvě pověsti. Jednak o drakovi, který vyrostl z hadí panenky - ještěrky a údajně žral lidi. Zabil ho prý udatný rytíř a jeho kůže prý byla uchovávaná v náchodském zámku. Druhá pověst se váže k nedaleké Bělovsi. Je podobná, s tím rozdílem, že drak sídlil na zdejším Hejzlarově kopci.

A pak v Brně. V městské části Slatina, kde došlo k onomu objevu zubu, se nalézá i Stránská skála. A na té se prý podle zdejší pověsti kdysi usídlil drak. A protože se ho báli, tak jeden mladík ho nakrmil nehašeným vápnem. A tím potvoru zabil.

A já se ptám, zda je jen náhoda, že v blízkém okolí dvou ze tří prokazatelných českých nálezů fosílií dinosaurů se nalézají pověsti o dracích? Měli snad naši předkové nějaké povědomí o tom, co by se tam mělo nalézat? A nestálo by za to podobně paleontologicky prozkoumat i další lokality v republice, odkud existují dračí pověsti?

Použité zdroje: Socha V.: Dinosauři z Česka, ABC, č. 14, roč 2019, Czech News center, odkazy uvedené v článku, Stejskal M.: Labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991

Související články:

Podivné létající objekty i v české historii

Jsou to snad geny po dinosaurech?

Co když můžou za vymírání druhů nám předešlé civilizace?

Draci jako pradávná pozorování UFO

Co když existovala v druhohorách civilizace?

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 11.7.2019 12:55 | karma článku: 19,14 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 231x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:42

Aktualizujeme Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám