Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Draci jako pradávná pozorování UFO

Z řady míst se dochovaly místní legendy o dracích. Když se na ně podívám moderníma očima, nemůžu se ubránit myšlence, že se v těchto pověstech zřejmě zachytila dávná pozorování UFO.

ilustrační fotohttp://office.microsoft.com/cs-cz/images/

Představte si, že žijete ve středověku, kdy jakékoliv létající dopravní prostředky byly ještě vzdálená budoucnost. A přeci najednou něco podivného uvidíte letět. Nikdy v životě jste pochopitelně nic takového neviděli, a tak to samozřejmě začnete k něčemu přirovnávat. Ale k čemu budete moci přirovnat takovou věc, kterou uvidíte letět a přitom se z ní bude kouřit? My bychom něco neznámého letícího označili za UFO. Ale co středověký člověk? Ten z pohádek zná draky, a tak o tom nejspíš prohlásí, že spatřil draka. Tenkrát ještě neexistoval žádný Projekt Záře ani Klub  psychotroniky a UFO, a tak tento dávný svědek neměl možnost své pozorování nikam ohlásit. A tak to ústně vyprávěl svým známých a ti zase dále. A tak třeba vznikaly pověsti o dracích, jaké se vážou k mnoha místům v Čechách, na Moravě i v jiných zemích.  V labyrintu tajemna od Martina Stejskala, je takovýchto pověstí zachycena celá řada, až je divné, jak některá z nich si jsou hodně podobná a navíc mají obdobné znaky jako případy moderních neidentifikovaných létajících objektů. Pojďme se tedy na ně podívat našima moderníma očima a tím, jaké máme zkušenosti s UFO v současné době.

 

Hned z několika míst se například dochovala pověst o drakovi, který když vzlétával, zanechával za sebou ohnivou stopu. V Náklu na Olomoucku se říká, že ve zdejší stráni táhnoucí se od Nákla k Mezicím, se po dešti otevírala hluboká jáma, ve které se usadil ohnivý drak. Když nad ní létal, zanechával za sebou ohnivý pás. A teď se vydejme do Škvorce v okrese Praha-východ. V komíně starého zámku prý také kdysi sídlil drak, a ten když létal nad škvoreckými zahradami, zanechával za sebou ohnivou stopu. O této pověsti jsem se zmínil již v reportáži o své loňské Pěší túře do „Záporna“. A podobná pověst se dochovala i k nedalekým Drahobudicím na Kolínsku. Copak moderní letadla nedělají něco podobného? S kondenzačními čárami od letadel nebo kouřovými čárami při startu raket se dnes setkáváme zcela normálně. A tak se ptám, zda náhodou místní lidé v těchto dracích nespatřovali ve skutečnosti nějaký podivný neznámý létající objekt technického charakteru. A tak vznikla pověst o drakovi, jenž za sebou zanechával ohnivý pás nebo stopu. Zajímavá pověst o drakovi se dochovala i z Dobešova na Novojičínsku. Lidé ho zde vidívali létat, a to hlavně na konci roku. Ovšem tento drak měnil svojí podobu. Někdy vypadal jako okřídlený had a někdy jako ohnivý sloup. Nemůžu si pomoci, ale obě podoby mi opět připomínají dnešní kondenzační čáry od letadel a navíc měnící se podoba je opět znakem současných UFO. Legendy o ohnivých dracích pak ještě pocházejí z Drahouše na Přerovsku, z Nového Knína na Příbramsku, z Mělníka i odjinud. Jsou to tedy ve skutečnosti pozorování neznámých létajících objektů?  

Když pominu druhohory, tak draci přeci nikdy u nás neexistovali. Dokonce ani neznám zvíře, které by dokázalo vytvářet ve svých útrobách oheň. A neznám ani zvíře, které by mělo dohromady šest údů, tedy čtyři nohy plus dvě křídla. To spíš odpovídá tomu, že tehdejší lidé skutečně spatřili spíše něco technického. A to samé, se dá říci i k většímu množství hlav, které draci obvykle měli. Když mluvím o této dračí vlastnosti, nemůžu si nevybavit svědectví proroka Ezechiela, které se stalo kolem roku 600 před naším letopočtem u řeky Kebar v Balylonii a které je popsané v Bibli.

„Viděl jsem, jak se přihnal bouřlivý vítr od severu, veliké mračno a šlehající oheň; okolo něho byla zář a uprostřed ohně jakýsi třpyt oslnivého vzácného kovu. Uprostřed něho bylo cosi podobného čtyřem bytostem, které se vzhledem podobaly člověku. Každá z nich měla čtyři tváře a každá čtyři křídla. Nohy měly rovné, ale chodidla byla jako chodidla býčka, jiskřila jako vyleštěný bronz. Ruce měly lidské, a to pod křídly na čtyřech stranách; měly po čtyřech tvářích a křídlech. Svými křídly se přimykaly jedna k druhé. Při chůzi se neotáčely, každá se pohybovala přímo vpřed. Jejich tváře se podobaly tváři lidské, zprava měly všechny čtyři tváře lví a zleva měly všechny čtyři tváře býčí a všechny čtyři měly také tváře orlí. Takové byly jejich tváře; jejich křídla byla rozpjata vzhůru. Každá se přimykala dvěma křídly k druhé a dvěma si přikrývaly těla“

Vidíte tu souvislost? Čtyři tváře u toho, co pozoroval prorok Ezechiel a větší množství hlav u našich draků. A opět něco, co šlehá oheň a má více končetin. Nemůže to mít nějakou souvislost? Není bez zajímavosti, že právě podle tohoto popisu proroka Ezechiela se povedlo americkému raketovému inženýru Josephu Blumrichovi v 70. letech navrhnout funkční létající stroj. Dalo by se snad podle svědectví o našich dracích udělat totéž?

Když jsem se prokousával jednotlivými pověstmi o dracích, narazil jsem ještě na jednu souvislost s moderním jevem UFO. Například v Bohuslávkách na Přerovsku se dochovala pověst o drakovi smokovi, jenž pohlcoval ovce, jež se pásly nedaleko jeho skály. Další drak, který dávil dobytek a svým ohněm páchal škodu, měl dle místní pověsti přilétávat k Dřevíči na Rakovnicku. A do třetice další dračí obluda, která trápila okolní kraj tím, že žrala dobytek, měla dle místní pověsti žít na vrchu Pernetu na Klatovsku. Milí záhadologové, ufologové a všichni ti, kteří už jste slyšeli o podivném mrzačení dobytka, které se v posledních desetiletích vyskytuje dost často po světě a je dávána do souvislosti s UFO, nepřipomíná vám to něco?

K tomu bych mohl ještě přidat svůj leylines obrazec, ve kterém jsem místa moravských pověstí o dracích dal do mapy a vyšel mi krásný obrazec draka. Popsal jsem ho v článku Ptáci nebo letadla?

A tak si nemůžu pomoci, ale těch paralel výskytu draků a UFO vidím víc než dost. Jsou tedy skutečně pověsti o dracích spíš tématem pro ufology a archeoastronautické badatele? A je to vlastně i další důkaz toho, že fenomén UFO není jen naší moderní záležitostí?

 

Zdroje: Stejskal M.: labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991,

Zdroj: Bible – Starý zákon (Projekt Gutenberg)

 

Související články:

Ptáci nebo letadla?

Po stopách záhadných bytostí v České kotlině

Došlo už na našem území k havárii UFO?

Tajemství hvězdných hor

Záhadná německá pověst hned kousek za našimi hranicemi

Za mariánskými zjeveními v Česku

Mýtická svědectví o paralelním časoprostoru

Tajemství vánočních pokladů

Rubrika: archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | středa 2.1.2013 5:42 | karma článku: 21,51 | přečteno: 2651x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51 | Přečteno: 148x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám