Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srpen ve znamení úžasných obrazců v obilí

Druhá polovina léta nám připravila opět velice působivé obrazce v obilí. O objevily se i velice složité agrosymboly. A to hlavně na anglických polích. Tak bych Vám ty, které stojí za to, opět rád představil.

Zhruba dva kilometry severozápadně od obce Wootton Rivers v hrabství Wiltshire, se nalézá pole s jezírkem, tzv. „Chalk Pit“. Toto jezírko je už tady déle, protože už v roce 2009 se stalo součástí jednoho obrazce v obilí (viz http://www.lucypringle.co.uk/photos/2009/uk2009bk.shtml a nebo můj článek Co den, to nový obrazec v obilí). A i letos 2. srpna 2012 se na tomto poli objevil čerstvý obrazec v obilí. Jednalo se o spirálu s pěti zákrutami, která byla ve středu i na svém konci zakončena kruhem. Za zmínku stojí také hnízda a stojící trsy klasů, které se objevily v ukončovacím kruhu (viz http://www.cropcircleconnector.com/2012/chalkpit/groundshots.html) Jen ať si nějaký padělatel zkusí tenhle obilný jev napodobit. Jsem na něj zvědavý.

5. srpna se na úpatí Milk Hill, vrcholu s bílým koněm, jenž byl již od pravěku hojně využíván, se na straně od Stanton St Bernard objevil další na obilné jevy úžasný obrazec. Květina ze šesti lístků obtočená vnějším mezikružím, to není sám o sobě zas tak složitý tvar, jako krajkově propletené klasy, které se v něm také nalézaly. Krásně působí i z výšky, což je nádherně vidět na  Milk Hill (2).  

Zajímavá věc se stala 9. srpna 2012 u Cheesefoot Head. Tam se totiž v jednu noc na jednom poli objevily hned dva agrosymboly. Prvním byl jakýsi fraktálový labyrint, jenž se skládal z tzv. „Kršnova kotníkového řetízku“, což je symbol ve tvaru zvláštního čtvercově propleteného uzlu.

A hned vedle něj kružnice se dvěma prstenci. A aby toho nebylo málo, mimo tyto dva obrazce se na tomto poli objevilo ještě několik malých kroužků cca do 1 metru, kterým se obvykle říká „podpisy“. (viz Cheesefoot Head (1) a Cheesefoot Head (2))

Zajímavého kamaráda dostal i tzv. bílý kůň z Uffingtonu (V kraji Bílého koně). Jenom připomenu, že se jedná o nejstarší obrazec křídového koně v Anglii. Jeho stáří se odhaduje na 3 tisíce let. Tak 14. srpna 2012 se v obilném poli na úpatí vrcholu, kde se kůň nalézá, objevil obrazec hada (viz Uffington White Horse).

Vzpomínáte na legendární obrazec Julia set z roku 1996? (připomenu viz http://www.lucypringle.co.uk/photos/1996/uk1996ay.shtml). Vzpomínáte na legendární obrazec na Milk Hill ze14. srpna roku 2001? (opět připomenu: viz http://www.lucypringle.co.uk/photos/2001/aug.shtml) V obou případech se jednalo o fenomenální obrazce skládající se z fraktálu o mnoha kroužcích různých velikostí. A obdobný obrazec se objevil i letos! Je jen náhoda že se tak stalo přesně jedenáct let po objevu milkhilského obrazce, a to v noci ze 14 na 15. srpna 2012? Jednalo se o obří šestiúhelník skládající se z bezmála 190 kroužků různých velikostí. Obrazec se objevil u Wappenbury v hrabství Warwickshire. Fenomén záhadných kruhů v obilí nám tak do této série nadělil další úžasný fraktál tohoto druhu. Jenom mne napadlo. Jedenáct let, vždyť to je doba jednoho cyklu sluneční aktivity! Nemůže to mít nějakou souvislost? Další informace o tomto úžasném obrazci je možné se dozvědět na cropcircleconnectoru na Wappenbury, Nr Royal Leamington Spa.

V noci z 19 na 20. srpna 2012 se u Woodborough Hill u Alton Barnes objevil další z řady z řady mořských živočichů, které se letos hojně kolem Alton Barnes vyskytovaly. Tentokrát šlo o hlavu tohoto živočicha uprostřed stylizovaného mezikruží. Jak jsem psal v předposledním článku týkající se letošních obrazců v obilí (Počátek léta přichystal působivé obrazce v obilí), tyto obrazce spojoval vztah k devítce. To že se obrazec objevil v noci z 19. na 20. srpna, je jen pokračováním tohoto prapodivného vzkazu. (viz Woodborough Hill (2), Nr Alton Barnes)

23. srpna se objevil další velice zajímavý obrazec, a to u Oxleaze Copse. Jednalo se o jakousi čtvercovou mřížku ze 24 kroužků a jednoho většího centrálního. Ačkoliv se jednalo o poměrně složitý obrazec, nad jeho smyslem můžeme jedině přemýšlet. (viz Oxleaze Copse)

V tomto díle jsem se zmínil i o dvou obrazcích, které se objevily v okolí křídových obrazců bílých koní. Do třetice se tak stalo 26. srpna 2012 u Hackpenu, kde je další z řad hillfigur bílých koní (viz Po stopách obřích křídových postav). Obrazec, který se objevil zde, bylo však něco naprosto úžasného. Jednalo se o krychli složenou ze tří stran. Každá strana se skládala ze 36 dílů, to znamená že jich celkem bylo 108! Čtverce u hran byly navíc ozdobeny dvojicí trojúhelníků. Když to sečteme, dostaneme se číslu 120. Takže 108 koso(čtverců) plus 120 trojúhelníků. Sčítáme sice jablka s hruškami, ale to v tomto případě vůbec nevadí, alespoň je vidět úžasnost a složitost tohoto obrazce. A teď, celý tento obrazec byl vepsaný ještě do dalších dvou prstenců. A v prostoru mezi krychlí a vnitřním kruhem bylo opět obilí jaksi krajkově či látkově propletené, stejně jako to bylo u toho obrazce pod Milk Hillem, o němž jsem se zmínil na začátku tohoto článku. Takže zkuste si něco takového vyrobit za pouhou noc, a to ještě k tomu za tmy. Domnívám se, že na pouhé vyměření takového obrazce by obyčejný člověk potřeboval minimálně tři dny, a to ještě za světla. (můžete si i prohlédnout stránku tohoto obrazce na Hackpen Hill (3)

A posledním anglickým obrazcem, o kterém se chci zmínit je jakýsi pavouk, jenž se objevil u  All Cannings 30. srpna. Jeho zvláštností bylo, že je osově rovnoběžný s Avonkennettským kanálem, jenž se od něj nalézá doslova jen pár metrů. (viz All Cannings Bridge)

Agrosymboly v České republice

Kromě Anglie se během letošního srpna objevily obrazce ještě v jednom evropském státě. Tím státem byla Česká republika. Není bez zajímavosti, že letošní rok byl dvacátou sezonou v řadě, kdy se u nás objevily záhadné obrazce v obilí. A tady se totiž ohledně záhadných obrazců v obilí stala jedna zvláštní věc. Psal se 5. srpen 2012, kdy se mezi obcemi Vyskytná na Jihlavsku a Bílý Kámen v jednu noc objevily hned dva liniové obrazce v obilí. Ten jižnější, blíže k obci Vyskytná  se skládal celkem ze čtyř kroužků. Ty tři největší se nalézaly v řadě, čtvrtý – nejmenší byl malinko stranou. Všechny však byly propojeny osovou cestou. Viz zdroj: Pilot objevil záhadné kruhy v obilí. Chce nám někdo něco sdělit? dumá

Ten severnější, blíže k obci Bílý Kámen byl však podstatně složitější. Skládal se celkem ze třinácti různě velkých kruhů, které byly opět pospojované chodbičkami. Dva z kroužků byly navíc obkroužené prstenci. Když se zamyslím nad smyslem tohoto agrosymbolu, napadá mne jedna souvislost s datem vzniku agrosymbolu. Třináct kruhu, co by to mohlo znamenat? Napadlo mne například to, že 5+8 (5. srpen) se rovná právě třináct.  A pokud si zas takto rozebereme třináctku, tak 1+3 se rovná čtyři. Že bychom se takto dostali i k tomu druhému obrazci u Vyskytné? Také však není bez zajímavosti, že v této oblasti České republiky se agrosymboly neobjevily poprvé. A situace byla nápadně podobná. Teď to byly jen dva obrazce. Ale 30. srpna roku 1995 se objevily hned tři obrazce mezi Vyskytnou a Novým Rychnovem (viz Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad).

Závěr

Tak to vypadá, že letošní sezona kruhů v obilí je u konce. Se svým, počtem cca 130 obrazců v obilí, jež byly zaznamenány po celém světě, nebyla ani slabší ani silnější. Myslím, že byly taková průměrná. Přinesla samozřejmě jak hezké kousky, tak i nepříliš povedené padělky, což si přiznejme, že zkrátka a dobře existují, protože lidé prostě zkouší napodobovat i to, co není v jejich silách. Já jsem se ve všech pěti dílech rubriky „Kruhy v obilí - rok 2012“ snažil čtenáře seznámit s těmi nejzajímavějšími. Soud, zda se jedná o pravé či falešné obrazce jsem obvykle neuváděl. Důvod je jednoduchý. V současné době existuje pouze jedna spolehlivá metoda, která dokáže spolehlivě zjistit, zda je obrazec pravý či falešný. A tou metodou nejsou žádné prapodivné kosmické vibrace, protože ty umí vnímat jen někteří jednotlivci. (já třeba ne.) Nejsou jím ani radioaktivní anomálie, to proto, že radioaktivita je na každém místě naší planety jiná. A nejsou jí ani estetická kritéria. Tou metodou je detailní rozbor buněčné struktury postižených rostlin. Protože ty pravé obrazce vznikají zřejmě za pomoci nějaké zvláštní energie, podobné mikrovlnnému záření. Díky tomu se pak poruší buněčné stěny. Obdobný efekt získal dr. W. C. Levengood ze státní univerzity v Michiganu, když kontrolně vložil několik stébel obilí na třicet vteřin do mikrovlnné trouby. Tato metoda je v současné době jediná průkazná metoda pravosti obilných obrazců. A ta se dá také nazvat úspěchem v hledání pravé podstaty tohoto fenoménu. Avšak současné době však bohužel výsledky těchto zkoušek u letošních obrazců zatím nemám. Do příštích sezon si lze jen přát, aby takovýchto posunů, o nichž se může přesvědčit každý, v řešení této záhady přibývalo více. Už jsem zvědavý, co nám přinese ta příští sezóna, v jejímž datu se bude ukrývat ono tajuplné a magické číslo třináct.       

 

Zdroj, použité fotografie a schémata:

Odkazy použité v článku, wikipedie

http://www.cropcirclecenter.com

http://www.cropcircleconnector.com/2012/2012.html

 

Související články:

4) Sezona kruhů v obilí je v plném proudu

3) Počátek léta přichystal působivé obrazce v obilí

2) Jaro ve znamení kruhů v obilí

1) Sezona kruhů v obilí 2012 startuje

Kruhy v obilí - rok 2011

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994

Autor: Libor Čermák | neděle 9.9.2012 6:22 | karma článku: 22,40 | přečteno: 3090x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám