Záhada devíti světů

Je pozoruhodné, jak několik na sobě nezávislých dávných kultur tvrdí, že vesmír se skládá z jakýchsi devíti světů. A to se až podivuhodně shoduje s tím, co víme o sluneční soustavě my.

Dnes bych se zaměřil na jednu mytologickou zajímavost, kterou spojuje počet devět. Začněmě u mytologie severské. Její součástí je i tzv. "severská kosmologie", která praví, že existuje celkem devět světů. Jejich názvy jsou: Ásgard, Helheim, Jötunheim, Ljósáfheim, Midgard, Múspellheim, Niflheim, Svartálheim a Vanaheim. Lidé žijí ve středním světě Midgard. Všechny je navíc spojuje světový strom Yggdrasil, který jimi prorůstá a tvoří jakousi osu světa. (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Yggdrasil). Když jsem toto četl, nemohl jsem si nevzpomenout na něco, co jsem četl před časem v knížce Ericha von Dänikena "Strategie bohů"

Ten se v ní vydal do Jižní Ameriky, a to do Kolumbie. Tady žijí jihoameričtí indiáni Kogiové. A právě pan Däniken se zmiňuje o jejich kosmologii. Tito indiáni si vesmír představovali ve své mytologii jako vejčitý prostor. A uvnitř tohoto vejčitého prostoru se nalézá devět vrstev, neboli devět světů. A mimochodem i zde ta prostřední představuje náš svět. (zdroj: Däniken E.: Strategie bohů, Naše Vojsko, Praha, 1996)

A na třetí případ jsem přišel opět při četbě Ericha von Dänikena, tentokrát jeho nejnovější knížky. Vydejme se s ním do Polynésie, na souostroví Samoa. Podle legend zdejších původních obyvatelů existuje kromě našeho světa ještě osm dalších nebes. Dokonce podle jejich legendy na všech těchto nebesích je nějaký život. A každý má i svého vládce a též bytosti, které mezi nimi cestují. (zdroj: Däniken E.: Poselství z roku 2118, Dialog, Liberec, 2017)

A jak jsem se dozvěděl na internetu, například na odkazu  https://www.centrumserafin.cz/svetlo-cisel-9-jv/, tak devět nebí existovalo i v mytologii staré Číny. A naopak v pekle je prý možné nalézt devět sfér, které se směrem dolů zmenšují. Alespoň tedy podle literárního díla "Peklo" od Dante Aligieriho. (viz http://www.iliteratura.cz/Clanek/23569/alighieri-dante-komedie-peklo)

A tak se ptám, jak na opačných místech zeměkoule mohly vzniknout takovéto podobné legendy? Všude se opakuje počet devět světů. A tak mne něco napadlo. Sluneční soustava měla do nedávna devět planet, dokud nevyřadili Pluto. Avšak v posledních letech se hodně mluví o tom, že skutečná devátá planeta se tam v dálce za Plutem doopravdy, podle výpočtů, někde nalézá. Může to být vysvětlení oněch legend o devíti světech, které se nám dochovaly z tolika různých míst světa? Ale odkud to věděli dávní lidé, když prostým okem je možné spatřit planety jen po Saturn? Že by to měli od svých nebeských učitelů a bohů, kterým mi lidé 20. a 21. století říkáme mimozemšťané?

Podobné články:

Pythagorejské trojúhelníky nezávislé na Pythagorovi?

Co když pohádková mrtvá a živá voda jsou vzpomínkami na zapomenuté vědění?

Co když je ve starých řeckých pověstech odkaz na teorii "panspermie"?

Buddhu a Ježíše Krista spojuje překvapivě dost věcí

Věděli snad Inkové o skutečném původu zlata?

Co, když symbol „Jang a jin“ ukazuje naší polohu v galaxii?

Indičtí avatárové zřejmě znali historii naší planety

Kráter v Arizoně ukazuje na moudrost indiánských legend

Záhadná svastika

Vznikl podle Bible život mimo sluneční soustavu?

Autor: Libor Čermák | neděle 15.4.2018 19:32 | karma článku: 17,72 | přečteno: 1269x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88