Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak udělat vánoční pohádku, aby měla úspěch?

Téma vánočních pohádek se zvláště teď v této době stává tradičním tématem komentátorů, filmových kritiků, rodinných diskuzí i zdejších blogerů. A protože jsem já sám několik pohádek na blog napsal, chtěl bych říci i svůj pohled.

Možná také proto, že já sám jsem s tímto pohádkovým tématem na tomto blogu začal. Bylo to ještě před Vánoci, a to v článku "Na české pohádky nedám dopustit ani přes kritiku stoupenců tzv. korektností", kdy jsem se rozčílil, že kdosi chce přepisovat nebo dokonce cenzorovat pohádky, aby byly v souladu s tzv. politickou korektností. Takže moje první rada pro autory příštích vánočních pohádek: Pokud chcete, aby se vaše pohádka českému národu líbila, zapomeňte na politickou korektnost a držte se osvědčených tzv. "archetypů". Jinak vás náš národ, nejen, že se mu vaše pohádka nebude líbit, ale navíc vás roznese na kopytech.

A jaké jsou další mé rady? Za druhé. Pohádka by měla být bez náročného děje, ale za to humorná, aby se na ni rád divák podíval i po padesáté a pořád by ho neomrzela. Hezkým příkladem vánoční pohádky z posledních let je například "Láska rohatá", kterou když si pustím, vím, že se u ní budu bavit.

Za třetí, pohádka nesmí být dělaná jen pro intelektuály, ale především pro děti. K čemu by byla pohádka, která je sice uvědomělá, ale tak, že ji rozumí jen někteří? K ničemu.

Samostatnou kapitolou je to, zda v pohádkách odkazovat i na politiku. Pokud bych měl vytvořit pohádku, o které vím, že ji budou sledovat masy televizních diváků, tak bych s tímto tématem měl nakládat zvlášť opatrně. Protože co divák, to jiný politický názor. Je však pravda, že celá řada pohádek má v sobě určitý odkaz na politiku, a přitom se stala hodně úspěšnou. To platilo především o pohádkách, které vznikaly před rokem 1989. Jak kdysi někde říkal Jiří Chalupa z ČT, tak zatímco do běžných filmů dávat narážky na tehdejší politickou situaci nešlo, tak v pohádkách se to nějakým způsobem tolerovalo. Typickým příkladem je například píseň "Všechno na ruby tu je" z pohádky "Ať přiletí čáp královno!" z roku 1987 (viz https://www.youtube.com/watch?v=mfYX1VIPPYM).

Ale i v poslední době vznikly úspěšné pohádky, které se líbí a do kterých byla trošku naťuklá aktuální politická situace. Například "Tajemství staré bambitky" z roku 2011. Opět film, na který se můžu dívat i po padesáté a neomrzí. Že je právě z roku 2011? Možná, že si ještě vybavíte, jaká byla v tomto období politická situace. Tehdy přece vládla nejhlubší nečasovsko - kalouskovská nenormalizace, kdy politici pro lidi vymýšleli opravdu "pikantní chuťovky", typu veřejných prací pro nezaměstnané, docházku nezaměstnaných DONEZ, mimo poplatků u lékaře například i tak absurdní poplatky, jako například třicetikorunový poplatek i za recept. A tak není divů, že se tato nečasovsko - kalouskovská nenormalizace objevila i v pohádce ve formě nenormalizace ferencovsko - lorencovské, kdy se i tam vymýšlely vůči lidem takové chuťovky, jako daň z hlíny, daň z komínů nebo daň ze vzduchu. Je však možné, že kdyby tato pohádka vznikla jen o tři roky později, nebo dokonce dnes, už by se na ni asi nedalo koukat, tak jako v roce 2011 a 2012. Určitě by se našli rejpalové, jako například já, který počínaje rokem 2013 až dodnes jsem s naší vládou spokojený, a kteří by hlásali, že se do pohádek nechutně vnáší politika.

Takže když to shrnu, s politikou v pohádkách velmi opatrně a rozhodně ne tak, aby to by to bylo nastavené proti politické náladě spodních deseti milionů. Dále to chce příběhy nezatížené politickou korektností, pohádky humorné s jednoduchým dějem, dobrými dialogy, dobrými herci. A když se tam občas objeví nějaká melodická a snadno zapamatovatelná píseň, je to jen dobře.

P.S.: U mne tak letos zabodovala jen pohádka "Princezna a půl království"

Související články:

Na české pohádky nedám dopustit ani přes kritiku stoupenců tzv. korektností

Kontrolovat genderovou vyváženost literárních děl považuji za největší nesmysl současnosti

O razítko "genderově vyvážené" fakt nestojím

Jsem plně za pohádkou o Šípkové Růžence

Mé pohádky: Pohádka o zázračném betlému, Jak se planety učily bruslit, Pohádka: Jak se planety učily jezdit na kole,  Jak inlajny chtěly být čisté, Pohádka o (ne)šťastné Třináctce, O Honzovi a říční víle Stříbravě, Pohádka o dračím stromu, Pohádka „O bílé paní Bradlecké“ a další mé dárky čtenářům, O zakleté králově a kouzelném amuletu

Autor: Libor Čermák | neděle 29.12.2019 8:02 | karma článku: 24,59 | přečteno: 627x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám