Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může mít symbol loukoťového kola archeoastronautický původ?

Všimli jste si někdy kolik rozdílných dávnověkých kultur používá symbol loukoťového kola? Takováto náhoda se mi zdá velice podezřelá. A tak jsem se zamyslel, zda by se tento symbol nemohl nasadit i na archeoastronautiku. A dal.

Schválně si zkuste projít po některých významných dávnověkých kulturách. A v mnohých z nich skutečně naleznete symbol loukoťového kola. Namátkou:

Starověká Indie

Nejznámější dávnověké kolo s loukotěmi můžeme nalézt na indické vlajce (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Indick%C3%A1_vlajka). Je to prastarý hinduistický symbol a zároveň atribut indického boha Višnua, bytosti, která dle mytologie měla modrou barvu kůže.

Prorok Ezechiel

S loukoťovými koly se ve své slavné vizi setkal i prorok Ezechiel: "Vzhled a vybavení kol bylo toto: třpytila se jako chrysolit a všechna čtyři se sobě podobala; jejich vzhled a vybavení se jevilo tak, jako by bylo kolo uvnitř kola. Když jela, mohla jet na všechny čtyři strany a při jízdě se nezatáčela. Jejich loukotě byly mohutné a šla z nich bázeň; ta čtyři kola měla loukotě kolem dokola plné očí." ( https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=507449)

Starověká Čína

Kdo viděl film "Poselství bohů" na motivy knížek Ericha von Dänikena, tak si možná vzpomene na čínské zobrazení mužů na létajícím voze (https://www.youtube.com/watch?v=22j0TpcpAG4 čas cca 35 minut). Tento vůz má opět kola s loukotěmi. A v čase 1 hod 7 minut je ve výše uvedeném filmu toto kolo dokonce přirovnáváno ke kolu, se kterým se setkal prorok Ezechiel.

Egypt kolem roku 300 n.l.

Kolo s loukotěmi je také atributem svaté Kateřiny, světice a mučednice, která žila kolem roku 300 n.l. v egyptské Alexandrii. V tomto případě kolo představuje mučící nástroj. Jenže existují hypotézy, že legenda o sv. Kateřině může být též přemodelovaná postava nějaké starší pohanské bohyně, mezi jejíž atributy bylo právě loukoťové kolo (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Kate%C5%99ina_Alexandrijsk%C3%A1)

Keltové

Hned dvakrát se setkáváme se symbolem loukoťového kola u Keltů, starobylého národa, který žil i na našem území. Jednak v tzv. "Taranisově kole", atributu keltského boha Taranise, který archeologové přirovnávají ke slunci. (viz http://www.pohanstvi.net/inde.php?menu=svatynesymboly). A pak i v tzv. keltském kříži, což je kříž, který obepíná prstenec. Podle mnoha názorů je to symbol cyklického proudění času (viz https://energieazdravi.cz/keltske-symboly-ktere-se-pozivaji-dodnes/)

Severní Amerika

Hned několikrát se můžeme setkat s takovýmto kolem i u indiánů, původních obyvatel amerického kontinentu. Například je zobrazeno i mezi výjevy na petroglyfech Tří řek v Novém Mexiku (viz https://www.archaeologysouthwest.org/explore/three-rivers-petroglyph-site/). A nalézt je můžeme i na slavném petroglyfové skále Newspaper Rock v Utahu (viz https://en.wikipedia.org/wiki/Newspaper_Rock_State_Historic_Monument).  A kolo s loukotěmi je vlastně i slavný Bighornský léčebný kruh ve Wyomingu (viz https://en.wikipedia.org/wiki/Bighorn_National_Forest).

Zkrátka a dobře s tímto zvláštním symbolem se setkáváme v mytologiích mnoha dávnověkých národů po celém světě. A tak se opět ptám, zda se s tímto symbolem nemohli naši dávní předci například nějak setkat u svých bohů, tedy ve skutečnosti u dávných mimozemských astronautů, které naši předkové považovali pro svoji primitivnost za bohy. A hle jedno kosmické zařízení skutečně má takovýto tvar! Zatím jsme ho sice ještě reálně nepostavili, ale na projekčních prknech našich inženýrů zabývajících se kosmonautikou se vyskytuje už dávno. A právě tento tvar kosmických lodí ve tvaru otáčejícího se kruhu spojeného se středem řeší za pomoci odstředivé síly umělou gravitaci ve vesmíru, kde je normálně stav bez tíže. Mohli snad dávnověcí astronauti, jako například bytost s modrou kůží zvaná Višnu, cestovat ve vesmíru v právě takovéto lodi?

Související články:

Může mít prastarý symbol H archeoastronautický původ?

Vznikla dánská vlajka na základě setkání s UFO?

Co když kalichy mohly v dávnověku sloužit i jako dávné vysílače?

Postavte si přistávací modul proroka Ezechiela

A další články z mí rubriky archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | úterý 26.11.2019 11:18 | karma článku: 18,96 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 231x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:05

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám