Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhada tajuplných prehistorických podzemních prostorů.

Po celém světě se nalézají zvláštní umělé podzemní prostory o nichž toho víme dost málo. Nevíme, k čemu sloužily a kolikrát ani to, kdo je jejich autorem. Rozhodl jsem se, že v tomto článku předstvím tři nejznámější lokality.

Malta: Hypogheum

Asi ten nejzajímavější na evropském kontinentě je nedaleko maltského hlavního města Valletty v obci Hal Saflieni. V roce 1902 se zde stavěla jedna z novostaveb. Jenomže při stavbě došlo k zajímavému objevu. Když dělníci hloubili základy, narazili na nové a zatím neznámé podzemní prostory. Samozřejmě, jak to bývá, investorovi něco takového může pouze překřížit jeho záměr, a tak se nová budova vystavěla ze vší tajností nad těmito prostory. Jenomže něco takového samozřejmě nešlo utajit. A tak se na světlo boží dostala archeologická památka zvaná Maltské Hypogeum. Tyto obrovské podzemní prostory jsou vytesány do skály až do hloubky cca 12 metrů. Skládají se ze tří pater o celkové ploše 500 m2. Je to vlastně labyrint skládající se z různě velkých vchodů, průchodů, komor, výklenků, sloupů a dalších částí. Přičemž vše je naprosto dokonale zpracováno a doplněno ještě kamennými překlady a monolity, které jsou na sebe navršeny bez sebemenší mezery. Přitom tvarování stěn a stropů zdejších prostorů je tak dokonalé, že všude jsou zhotoveny do pravých úhlů podobně jako například stavby v Peru (Nezodpovězené otazníky prastarých kameníků). Ovšem jaké je stáří tohoto monumentálního díla? Dle české wikipedie je Hypogeum Hal Saflieni z let 3800 před naším letopočtem a dle publikace Hartwiga Hausdorfa.: Když si bohové hrají na Boha, Brána, Praha, 1997, ze které čerpám, může být tato jedinečná stavba ještě o 700 let starší. Dva nezávislé zdroje potvrzují jedno. Stavba je starší než egyptské pyramidy v Gize. Kdo mohl takovéto fantastické dílo zbudovat a co ho vedlo ho postavit zrovna na nevelkém ostrově ve Středozemním moři?

Zdroje: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=121314, von Daniken E.: Po stopách všemocných, Mustang, Plzeň, 1996, Hartwig Hausdorf.: Když si bohové hrají na Boha, Brána, Praha, 1997

Turecko: Derinkuyu, Kaymakli a další podzemní města

Derinkuyu

V turecké oblasti Kapadokie je velké množství záhadných podzemních měst vytesaných ve zdejších sopečných skálách. Nejznámější je až jedenáctipatrové, (někdo říká až třináctipatrové) Derinkuyu. A jeho velikost? Jen nejhořejší patro zaujímá plochu čtyř čtverečních kilometrů. A počet lidí, který by se sen vešel, jde do desetitisíců. Kdy byla zdejší města postavena? Odborníci se přou. Někdo tvrdí, že v osmém a 9. století. Jiní upozorňují na to, že zde byly objeveny předměty z doby Chetitů, kteří na území dnešního turecka žili v 2. tisíciletí před naším letopočtem. Otázkou je také proč byla tato podzemní města postavena. Před kým se chtěli tito dávní lidé schovávat? Aby tomu však nebylo málo, celý systém se spojen desetikilometrovým tunelem s dalším podobným podzemním městem jménem Kaymakli. Takovýchto podzemních měst již bylo dokonce několik desítek. A navíc, před dvěma roky oblétla světem zpráva, že v této oblasti bylo objeveno nové další podzemní město, které by dokonce mohlo svými rozměry se stát největším podzemním městem světa. prý by se mělo Nalézat někde v okolí hradu Nevsehir. tak uvidíme, co z té zprávy vyleze.

zdroje:   wikipedia, von Daniken E.: Po stopách všemocných, Mustang, Plzeň, 1996, http://extrastory.cz/objev-roku-2014-v-turecke-kappadokii-objevili-zrejme-nejvetsi-podzemni-mesto-na-svete.html

Čína: Loungyou

V roce 1992 bylo náhodou objeveno záhadné podzemní město Longyou ve východní části Číny, které opět vzbuzuje mnoho otázek. Skládá se ze 36 jeskynních sálů vysokých až 30 metrů, ale také mostů a bazénů. Postaveno bylo minimálně před 2200 lety, kdy zde někdo do tvrdého prachovce vytvořil toto podzemní dílo, při kterém musel odtěžit téměř milion kubických metrů kamene. Přičemž se však o stavbě nedochovala jediná písemná zmínka. Každá jeskyně je ozdobena vodorovnými liniemi. Proč? Dokonce zde nebyly nalezeny žádné stopy po sazích, ohni a kouři. Čím si tedy záhadní dávnověcí stavitelé svítili? A nevíme ani k čemu celý záhadný komplex sloužil. Zkrátka a dobře další podobný podzemní komplex, který vzuzuje nejednu otázku ukrývající nejrůznější fantastické teorie.

zdroj: http://extrastory.cz/deset-zahad-kolem-jeskynniho-komplexu-longyou-v-cine-veda-na-ne-nezna-odpovedi.html

http://zajimavosti.info/longyou-k-cemu-slouzilo-zahadnych-jeskyni/

Nyní si však položme otázku. Proč tyto všechny a další podobné monumentální prostory byly někým někdy zbudovány? Asi tak. Proč my dnes budujeme podzemní bunkry? Abychom se mohli uchránit před nebezpečnými zbraněni v případné válce. A proč neznáme přesné stáří těchto staveb? Proč se i o něm jen diskutuje? Není to snad proto, že tyto monumentální stavby byly vytvořeny mnohem dřív, než si připouštíme a technologií jakou si vůbec nedovedeme předstvit? Co když je to pozůstek jiné, nám předešlé pozemské civilizace, která tu existovala někdy před námi? A co když jsou právě tato podzemní města tichým svědectvím o jejím zániku? I nad tím vším bychom se měli zamyslet. Abychom někdy nedopadli stejně jako oni a aby se opět zdejší pozemská civilizace nemusela stavět zas úplně od píky.

Související články: v rubrice archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | úterý 28.2.2017 6:46 | karma článku: 28,41 | přečteno: 1802x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám