Páta a kolo Zláťa: Jak Páťa pomohl propadlíkovi

Paní ze skanzenu posadila Páťu do školní lavice. Ale, to nebyly takové ty, jaké známe z dnešních školních tříd. Ale ty staré lavice, ještě pěkně šikmé. A nepsalo se tam do žádných sešitů, ale křídou na břidlicové tabulky.

Tento díl navazuje na předešlou část: Páťa a kolo Zláťa: Školák z 19. století

Vpředu byla katedra. Nad ní vysel Pán Ježíš Kristus na kříži. A vedle něj i obraz císaře Františka Josefa I, císaře Habsbursko-lotrinské dynastie, který nám vládl neuvěřitelných 68 let. Páťa si tu zasedl do lavice a kolem něj procházeli návštěvníci skanzenu. Některé z nich to docela i potěšilo, když tu přímo spatřili živého žáka z 19. století. A dokonce i dobově oblečeného. Jeden hoch se dokonce Páti zeptal: „Tak schválně chlapče, víš, kolik je jedna plus jedna?“

„Přeci dvě“, odpověděl mu Páťa. "Nebo snad chceš říct, abych ti odbověděl jedenáct, jako kocour Mikeš?"

„Dvě. Správně. Tak vám v té staré škole asi fakt nekecaj.“ Reagoval hoch na Páťovu odpověď. Páťu to evidentně pobavilo a hocha Páťova odpověď také. Mezi tím další návštěvníci přicházeli a odcházeli. A Páťa se přitom stával tím, s kým se chtěly děti vyfotit. To aby měly památku na školu z předminulého století. A asi za půl hodiny po tom hochovi s příkladem přišla další rodina. A maminka povídá svému klukovi. „Jé, hele, tady je něco pro tebe. Škola!“

Chlapec se otřásl. A když v lavici spatřil Páťu, a to dokonce dobově oblečeného, navíc se i podivil.

„Co se děje?“ Zeptal se jich Páťa.

„No to máš tak. Náš Mireček propadl ve škole z fyziky. A na konci srpna bude bohužel dělat opravné zkoušky.“

„Hm, zkažené prázdniny. A co ti, prosím tě, na té fyzice tak nejde?“  Zeptal se chlapce Páťa.

„No třeba teď naposled to byla koule ze sluneční soustavy.“

„Ze sluneční soustavy?“ Podivil se Páťa. „Neznám lehčí téma, než sluneční soustavu! Vždyť uprostřed máš Slunce, naší centrální hvězdu. A kolem té se všechno otáčí. Stačí přeci, abys uměl počítat do čtyř. Nejprve jsou čtyři planety s kamenným povrchem. Merkur, Venuše, Země a Mars. Pak je pás asteroidů. Ty nejznámější jsou zase čtyři. Ceres, Pallas, Juno a Vesta. Pak jsou čtyři obří plynné planety. Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. A následují čtyři trpasličí planety: Pluto, Haumea, Makemake a Eris. Sem ale možná přibudou ještě další. Možná, že to to někdy bude Sedna, Orcus, Sněhurka a Quaoar. A aby tomu nebylo málo, čtyři velké měsíce má i Jupiter. Jsou to Ganyméd, Kalisto, Io a Europa.“

„Hezky to umíš“ pochválil Páťu Mirečkův tatínek. „To vás to v tom 19. století hezky učí. Kdyby to takhle uměl i ten náš kluk v tom století současném.“

„No, já si to pamatuji podle těch čtyřek." odpověděl Páťa. "Ale o tom, že jsem ti říkal o trpasličích planetách, o tom tady ve skanzenu raději nikomu neříkej. Vždyť v 19. století je přeci ještě nikdo neznal! Pluto objevili až v roce 1930 a ostatní tahle tělesa dokonce až na začátku 21. století.“

„A proč bychom to neměli říkat?“ Odpověděl Mikečkova maminka. „Ať tu pěkně ví, jakého tady mají chytrého školáka.“

Snazen v Přerově nad Labem

Rodinka odešla. A zanedlouho dorazila k Páťovi paní ze skanzenu. Tak jí ho Mirečkova maminka vychválila, že odměna na sebe nedala čekat. Páťa nejen, že si teď už může konečně prohlédnout celý přerovský skanzen, ale i další zdejší zajímavosti.

Skanzen v Přerově nad Labem

A tak si teď už mohl projít jednu roubenku za druhou. Zajímavě se tenkrát vlastně žilo. Chaloupky ho opravdu okouzlily. Kdoví, třeba si také někdy nějakou podobnou někde pořídí. Vždyť dnes jsou roubenky a další dřevostavby opět v modě. A nejen ty staré, historické! Jak někde zaslechl, každý den prý v českých lesích vyroste tolik dřeva, že by ho bylo rovnou na jedenáct roubených chalup.

Zámek Přerov nad Labem

Pak u pokladny vrátil historické oblečení i koženou školní brašnu a zašel ke stojánku, kde z něj osvobodil Zláťu. A společně se pak vydali ještě kolem sousedícího renesančního zámku se sgrafity na fasádě do muzea jízdních kol a motocyklů. Kdo ví, třeba si tam Zláťa najde nějakého kamaráda. Jsou tam vystavena i taková kola, která byla vyrobena už v 19. století.

Když si vše Páťa prohlédl, nasedl na svůj zlatočervený bicykl. A Zláťa ho velice pochválil. Proč? Přeci proto, jak pomohl tomu chlapci s jeho problémy s fyzikou a se sluneční soustavou. Vždyť to bylo právě to poslání, které na dnešním výletě měl Páťa učinit, aby se mohl vrátit zpět. A tak se na Zláťovi vydal po cyklotrase k Labi. Už na cestě si chtěl odšlapat těch třináct minut, potřebných pro přesun v prostoru. Jenže Zláťa ho varoval: „Počkej s tím ještě. Tady jsi jen na vyšlapané cestě. A to se pro teleportaci moc nehodí. Tady se může stát, že budeš muset najednou zastavit. Tak dojeď až do Čelákovic. Je to asi pět kilometrů. A tam začíná ta asfaltka. A ta je pro tu třináctiminutovku mnohem vhodnější.“

Ne, že by Páťa byl z toho nějak šťastný. Ale musí tuhle zpevněnou cestu ještě nějak zvládnout. Teď by se hodilo horské kolo. Ale to Zláťa na neštěstí nebyl. Ten byl jen prosté kolo silniční. Ale i tak se tu na něm jelo celkem jakžtakž. A tak se Páťa dostal se až do Čelákovic, kde začíná ona kýžená vyasfaltovaná cesta. A tam si konečně mohl odšlapat oněch magických třináct minut, díky kterým ho pak jeho kolo mohlo přenést zpět domů na ryklickou cyklostezku.      

Tak opět zažil hezký výlet. A kam ho Zláťa asi vezme příště?

(Další dobrodružství Páti a Zláti zas někdy jindy)

Páťa a kolo Zláťa (seriál) 1. díl: Nečekaná výhra, 2. díl: Opravdu zvláštní kolo, 3. díl: Cesta pod Vyšehradem, 4. díl: Zloděj na cyklostezce, 5. díl: O své kolo se musíš starat!, 6. díl: Školák z 19. století

Reportáže z mých výletů: které s tímto dílem souvisí:

Na kole podél Labe

Pohádkový Přerov nad Labem

Další moje příběhy pro děti a mládež na mém blogu:

Autor: Libor Čermák | úterý 21.2.2017 5:04 | karma článku: 13,11 | přečteno: 190x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám