Páta a kolo Zláťa: Nečekaná výhra

Byl začátek léta. Po lesní cestě se řítí skupina jezdců na kolech. Barevná trika se startovními čísly, silná horská kola s ještě silnějšími pneumatikami. A hlavně souboje závodníků. Probíhá závod o krajský pohár v cyklokrosu.

To bylo ono, na co se přijely podívat stovky návštěvníků. Každý závodník projel několik okruhů, při kterém šlapal do pedálů tak, jak to nejlépe šlo. Lesními cestami i těmi zabahněnými polními. Jen do prudkých svahů musel každý sesednout a kolo si vynést na ramenou. Když cyklisti vjížděli do posledního okruhu, většinou už měli zablácené všechno. Ale to už se první závodníci blížili do cíle, a tedy i k vítězství. Cílovou čáru právě projel první závodník. A těsně za ním ten druhý v pořadí. Toho následoval třetí a za ním ti ostatní. Ti už nepřijížděli tak radostně, protože se na stupně vítězů nedostanou. Museli se tak obejít bez medailí a bez cen. Ale radost z toho, že si mohli poměřit síly s ostatními, je přeci důležitější než nějaké ceny.

Po skončení závodů se konalo slavnostní vyhlášení vítězů. Bronzovou medaili tak vybojoval závodník s číslem třicet. Stříbrnou medaili získal závodník s číslem padesát dva. A vítězem se stal jakýsi Pepa Novák s číslem tři. Zlatá medaile se mu houpala pěkně na krku. A hned, co mu ji pověsili, moderátor ho ještě k něčemu vyzval:

„Blahopřejeme Pepovi Novákovi k vítězství v krajském poháru cyklokrosu. Chtěl bych ho tímto poprosit ještě o jeden čestný úkon. Vylosovat návštěvníka, který si z naší akce odveze milou cenu. Nové, takzvané "královské" silniční kolo zlatočervených barev. Rám má červený. Ale řídítka, brzdy, zvonek, sedlovku, pedály, řetěz, pastorky, ráfky a další díly jsou sice nerezové, ale navíc jsou ještě pomosazené. A tak vypadají pěkně zlatě. Pepa Novák přistoupil k osudí a zašmátral rukou do ústřižků vstupenek. Asi po pěti sekundách jeden vytáhl. Všichni přihlížející byli napjatí, koho že vylosuje. „Je to číslo dvě stě třináct!“ Přečetl číslo na vylosovaném ústřižku. V davu to zašumělo. „Kdo že měl to štěstí a stal se majitelem tohoto úžasného kola?“ vyzval diváky moderátor. Nikdo zatím nešel. Co to?  Proto výzvu zopakoval: „Takové hezké číslo zakončené třináctkou. A že by ho nikdo neměl? Tak ještě jednou se ptám. Je zde návštěvník se vstupenkou číslo dvě stě třináct?“

„Tady ten hoch!“, ozvalo se z davu. A pak všichni sledovali, jak se chlapec pomalu nevěřícně sune k pódiu.

„Tak pojď hochu A ukaž nám svoji vstupenku.“ Vyzval chlapce moderátor. Ten s vytřeštěnýma očima dorazil až na pódium a pomalu ukázal vstupenku.

„Jak se jmenuješ?“ Zeptal se ho moderátor.   

„Páťa. Tedy Patrik. Ale říká se mi Páťa.

„Dvě stě třináct. Souhlasí.“ Prohlásil moderátor. „Blahopřeji ti, za šťastný los. Královské kolo je tvoje, Páťo. Ať se ti na něm dobře jezdí. A ať ti slouží hodně dlouho. A protože jsi ještě kluk, tak tady máš k němu ještě přilbu.“ A moderátor mu ji nasadil na hlavu. Byla též zlatočervená. Aby mu ke kolu dobře pasovala.

Páťa si tedy nejprve prohlédl celé kolo. Bylo to skutečně pěkné pánské silniční kolo. A navíc s vodorovným horním rámem. Rozhodně to nebylo kolo s takovou tou šikmou rámovou trubkou, jako se v poslední době hodně vyrábějí, že člověk ani neví, zda se náhodou nejedná o kolo pánské nebo dámské. Ale horní rám byl pěkně vodorovný se zemí. A tam vepředu z něj vyčuhoval mosazný představec a na něm zlatavě leskla řídítka typu berany. Pak si Páťa všiml i šlapek. Na nich mělo kolo tři převody. A na zadním kole dokonce osm převodů. Vše to zdobily pedály, na kterých byly připevněny zlatavé klipsny s hnědými koženými řemínky.

„Hezké retro. Co mu říkáš, hochu?“ zeptal se ho moderátor.

„No, zatím nevím, co mám říci“, odpověděl Páťa.

„Tak vezmi si ho. Je to tvoje!“ pověděl mu moderátor. Hoch tedy chytl kolo za řídítka a pomalu se s ním vydal dolů z pódia. Nevěděl, co si má zrovna myslet. Páťa, to zrovna není typ kluka, který by nějak rád sportoval či dokonce jezdil na kole. Byl to spíš typ vysedávače u počítačů, tabletů a televizí. Venku blbnout? To ho zatím viděl málokdo. A sem na závody se také dostal úplně náhodou. Vzal ho tam tatínek. A to jen proto, že zde soutěžil jejich soused, pan Svoboda. Jak tak Páťa vedl kolo z pódia, přemýšlel, co s ním asi udělá, když na kole až tak moc nejezdí. Že by ho třeba někomu prodal? A za vydělané peníze si koupil nějakou bezva počítačovou hru? Zatím nechci nic prozrazovat. Jen to, že se ještě budete divit.

(pokračování příště)

Další moje příběhy pro děti a mládež na mém blogu:

 

Autor: Libor Čermák | úterý 31.1.2017 6:00 | karma článku: 8,42 | přečteno: 194x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám