Vinohradská tržnice

Je secesní budova na pražských Vinohradech, nazývaná též „Pavilon“. A já jsem si všiml toho, že je umístěna velice zvláštním způsobem.

V 19. století tady stávala továrna na mlýnské stroje. Ale její halu si vzal do parády městský architekt Antonín Turek a v roce 1902 ji přeměnil na moderní tržnici.

Z praktických důvodů využil železnou konstrukci bývalé továrny a novou budovu pojal ji jako bazilikální trojlodí rozdělené na sedm polí.

Nové bylo především cihlové opláštění zdobené kamennými a štukovými ornamenty a figurálními plastikami secesního stylu.

Prodávat v tržnici se začalo v roce 1903. Přemístili se sem trhovci, kteří před tím prodávali na Tylově náměstí.

Tomuto účelu sloužila Vinohradská tržnice až do 80. let 20. století, kdy měla být tržnice zbourána a nahrazena šestipatrovým betonovým obchodním domem. Naštěstí se tak nestalo a tuto budovu tady můžeme obdivovat dodnes.

V roce 2013 byl nově zrekonstruovaný interiér, který stavbu proměnil na nové obchodní centrum (http://bydleni.idnes.cz/designblok-2013-a-vinohradsky-pavilon-dbm-/architektura.aspx?c=A131019_001529_architektura_rez).

Mě osobně stavba svým tvarem připomíná další dvě významné secesní stavby v centru Prahy. Jednak pražské Hlavní nádraží (viz Fantova kavárna a Unikátní odjezdová hala pražského hlavního nádraží) a pak Průmyslový palác na Výstavišti (viz Pěší výlet z Holešovic do Bubenče). Mimochodem, když si spojíme Průmyslový palác a Vinohradskou tržnici, tato spojnice částečně protne i hlavní nádraží. Ale daleko zajímavější mi připadá ještě jiná věc. Průmyslový palác, jak známo, byl vystaven pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891. Stejný účel měla i Petřínská rozhledna (viz Rozhledy z Petřínské rozhledny a Výlet Prahou z Holešovic na Petřín). A teď si představte, že když spojíte Průmyslový palác, Petřínskou rozhlednu a Vinohradskou tržnici, dostanete nádherný rovnostranný trojúhelník. Že by mezi stavbami té doby jen náhoda?

Zdroj: http://www.atlasceska.cz/praha/vinohradska-trznice

www.mapy.cz

foto Libor Čermák

Související články: v rubrice stavitelství a architektura  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | neděle 1.11.2015 7:02 | karma článku: 18,01 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88