Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek.stembera@volny.cz

10. 3. 2009 2:00
velké ticho

cetl jste Suma technologiae od Lema? Mozna se to pise i jinde ale ja to cetl tam -a to ze je daleko vetsi zahada ze jsme jeste na nejakou dokonce civilizaci nenarazili. Jak stran nejakeho signalu tak stran neceho jako "astroinzenyrstvi" Co si myslite o tom ze zivot mozna po dosazeni urcite miry inteligence se bud uzavre dovnitř - umela realita a neexpanduje do okoli nebo ze se dokonce zamerne skryva. Oboji proto ze mu to prijde jako chytrejsi varianta vyvoje nez dobyvat vesmir nebo byt na "ocich"

0 0
možnosti

Liborcermak

10. 3. 2009 5:43
Re: velké ticho

Domnívám se, že to jak se která civilizace projevuje , je otázkou pouze její. Každá civilizace  může mít zcela jiné filozoficko-duševní projevy, a tak se některé klidně můžou takto projevovat a jiné třeba naopak expandovat. 

0 0
možnosti

Awathorn

9. 3. 2009 13:54
Reportáž ČT

Ještě jeden dodatek (omlouvám se panu Čermákovi za lehký offtopic ale snad mi to odpustíte),pustil jsem si na ČT24 reportáž o startu Delty II s Keplerem  a zase mě málem omývali. Věty "...ten má ve vesmíru najít obydlenou planetu podobnou Zemi..." a "...bude sledovat souhvězdí Labutě které je od Země vzdáleno asi 3000 světelných let..." bych čekal na TV Nova ale veřejnoprávní TV by mohla odvádět trochu profesionálnější práci (za naše poplatky)...RvRv

0 0
možnosti

Johan4

9. 3. 2009 14:20
Re: Reportáž ČT

Máte pravdu. V poslední době jsem se přistihl, že při sledování zpráv vždy zbystřím, když je referováno o nějaké fyzikální nebo astronomické události.  A jen s údivem sleduji, co zase s humanitně vzdělaných redaktorů vypadne za moudro.

0 0
možnosti

iruka

9. 3. 2009 10:21
Technická...

Mám pocit, že exosféra je něco úplně jiného, než co v článku tvrdíte...

0 0
možnosti

Radek Folprecht

9. 3. 2009 11:08
Re: Technická...

to nemáte jenom pocit, to máte i pravdu ;-D

0 0
možnosti

Awathorn

9. 3. 2009 7:57
Hezké

:) To Vaše svaté nadšení je zábavné :).Jako obvykle zkusím popsat své výhrady a otázky k Vašemu článku.1)361 civilizací-tak k tomu se snad vůbec nemá cenu vyjadřovat.Nesmyslné numero založené na náhodně nastřelených předpokladech nevypovídá absolutně o ničem.2)Vatikánský astronom říká že věří v existenci mimozemšťanů,a má být?To něco dokazuje?3)Voda na planetce Ceres-tohle je velice zajímavé ale pozor(!!)-jedná se o hypotézu-výsledek počítačové simulace.Nikoliv o reálný objev vody na planetce.4)Život na bázi jiných prvků než je C.Tady bych chtěl Vaše nadšení trochu zmírnit.Chemická vazba Si-Si je pro život (a pro složitý život to platí dvojnásob) nevhodná protože je moc pevná,naopak vazba P-P je zase moc slabá.Navíc potřebujete ještě vhodné rozpouštědlo,tak jako my uhlíci máme vodu.5)Vaše výhrady k misi Kepler-na stránkách NASA je i seznam budoucích misí tak jim příště zkuste poradit co mají ti neumětelové dělat lépe:)Pro Vaší informaci,sonda by měla monitorovat 100 000 hvězd hlavní

0 0
možnosti

Awathorn

9. 3. 2009 7:57
Re: Hezké

posloupnosti.Příště bych doporučoval nějaký lepší zdroj informací než je atlas oblohy pro střední školy.:)Zkuste začít třeba tady:

http://kepler.nasa.gov/about/

0 0
možnosti

K-D

8. 3. 2009 22:23
Cože?

Nejvíc metanu je na Jupiteru. Tam by nusel život přímo bujet. Sůl je konzervační činidlo, tedy koncentrovaný roztok soli je pro život poněkud nevhodný. Odhady počtu civilizací jsou tím optimističtější, čím více nutných faktorů vynecháme. A důkaz, že nějaký katolík připouští cizí život... - raději bez komentáře.

0 0
možnosti

Liborcermak

9. 3. 2009 6:40
Re: Cože?

Co když tam bují? Ne sice na samotném Jupiteru, ale mnoho vědců uvažuje, že na jeho měsících Europě, Kalistu či Ganymedu.

Sůl se nalézá ve vodě i zde na Zemi stačí si zajet ke kterémukoliv moři. 

Ten počet 381 vznikl za předpokladu těch pesimičtějších faktorů. Ta hypotéza s tím počítá, což v článku i uvádím, takže tento váš komentář považuji za bezpředmětný.

0 0
možnosti

Eles

8. 3. 2009 22:11
Musím se vrátit k minulému

článku. Hned dva čtenáři (z celkového počtu asi 10ti přispívajících) se Vás ptají na dovysvětlení závěrů z Vašeho srovnání rychlostí a neodpovídáte. Zjevně jste to přehlédl, jinak si to neumím vysvětlit. Přeci by autor článku neignoroval celou pětinu konkrétních čtenářů... Žádám o nápravu :-)

0 0
možnosti

saldy

8. 3. 2009 21:36
ufoni

pro ufony jsme pod rozlišovací schopnost.....mravencům taky nebudem pouštět vážnou hudbu nebo jim dávat jaderný zbraně...

0 0
možnosti

kraken

8. 3. 2009 18:58
ze je ve vesmiru jeste jiny zivot

je celkem logicka uvaha. A neni nutne k tomu pouzivat snusku takovych "dukazu". To je jako rict, ze kdyz se pobliz sebe nachazi loziska ropy,zeleza, hliniku... tak tam muze casem vniknout Boing.

K uvaze, ze ET zivot existuje dosli vedci davno na zaklade pravdepodobnosti (pocet hvezd v galaxii/vesmiru -  z nich pocet hvezd prizniveho spektralniho typu - z nich pravd., ze maji planety - z nich pravd., ze jsou v "zivotni zone" - z nich pravd., ze maji priznive slozeni/atmosferu - z nich pravd., ze se vyvinul zivot - z nich pravd., ze se zivot dostane do inteligentniho stadia). Odhady se samozrejme lisily v celych radech,ale i ten nejvetsi skeptik nerikal, ze jsme sami.

Otazka je jina - k cemu to je? Protoze nejde o to, jesli je nekde (inteligentni) zivot.Ale mezihvezdna preprava je vec tak fyzikalne a energeticky narocna, az je nesmyslna,ze se stejne muzem potkat max. na radiovem pokecu :-).

0 0
možnosti

šperechta

8. 3. 2009 18:45
reakce ba příspěvek: KARMA

0 0
možnosti
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám