Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V souhvězdí Skopce objeveny dvě blízké a možná i obyvatelné planety

V uplynulých dnech mne hned 2 x potěšil internetový zpravodaj exoplanety.cz. Jednak podpořil mou 9 let starou hypotézu a pak informoval o objevu dvou nově objevených blízkých planet v jednom systému, které jsou v zóně života.

Začnu s prvním zajímavým článkem. V článku "Může u 55 Cnc existovat obyvatelný svět?" (viz zdroj: https://www.exoplanety.cz/2019/06/14/muze-u-55-cnc-existovat-obyvatelny-svet/) se zabývají zajímavým planetárním systémem, a to u 55 Cancri, Slunci podobné hvězdy, cca 40 světelných let od nás daleko v souhvězdí Raka, ve kterém bylo dosud objeveno celkem pět planet. V článku se píše: "Existuje v něm mezera od zhruba 0,8 po 5,4 AU. Pokud bychom to přenesli do Sluneční soustavy, tak by mezera začínala někde v oblasti Venuše a končila u Jupiteru. To je dost místa na případné další planety, a to i takové, které mohou být obyvatelné.". To se psalo v článku, jenž na exoplanety.cz vyšel 14. června 2019, tj. letos minulý týden.

A teď si představte ještě jednu věc. Tímto planetárním systémem jsem se už i já zabýval na svém blogu, a to v článku "Kosmický výlet planetární soustavou 55 Cancri". A co jsem tam psal? Toto: "Co se týče výskytu možného života, tak zbývá doufat v možný větší měsíc planety 55 Cnc-f anebo v nějaké méně hmotnější planety, které obíhají nedaleko za dráhou výše zmíněného tělesa. Vždyť mezi objekty „f“ a „d“ je v tuto chvíli známá poměrně velká mezera, která se rovná přibližně vzdálenosti oběžných drah Venuše a Jupiteru. Tam se klidně něco jako zatím neobjevená planeta pozemského typu vyskytovat může." Nejzajímavější ovšem je, kdy jsem ten článek psal. Bylo to v listopadu roku 2010! To jest téměř devět let před tím, než se stejnou zajímavostí začali zabývat astronomové z výše uvedených zdrojů.

Ale vás čtenáře asi více zajímá ta druhá informace o nově objevených obyvatelných planetách. Tak si představte, že pouhých 12,5 světelných let od nás, v souhvězdí Skopce, se nalézá hvězda typu červený trpaslík. Byla objevena teprve roku 2003, a to na Havaji astronomem Bonnardem J. Teegardenem, proto se jí také říká "Teegardenova hvězda". Nyní se, podle (zdroj: https://www.exoplanety.cz/2019/06/18/nasli-dve-potencialne-obyvatelne-planety-u-teegardenovy-hvezdy/) hvězdou zabývali vědci ze španělské observatoře Calar Alto a měřením radiální rychlosti u ní objevili dvě planety.

První planeta (označována "b") obíhá svoji hvězdu cca jednou za pět dní. Je pouze 1,05krát hmotnější než naše Země. Tj. srovnatelná s ní. Pravděpodobně tak na ní bude stejná gravitace jako zde. Ale dostává od své hvězdy jen o 15 procent více záření než naše Země. A tak se nalézá v zóně života své hvězdy. Je to tak jedna z vůbec Zemi nejpodobnějších exoplanet, jaká byla dosud ve vesmíru nalezena.

Druhá planeta (označována "c") oběhne svoji hvězdu jedenkrát za 11,4 dnů. I tato planeta je svojí hmotností srovnatelná se Zemí, neboť je pouze 1,1krát hmotnější. Sice dostává od svého teegardenského slunce jen 37 procent záření jako Země od Slunce, ale i tak se pořád nalézá v zóně života své hvězdy.

Já jsem si však ještě pro zajímavost udělal několik jednoduchých výpočtů, a to abych zjistil, jak by potencionální teegardeňané viděli své slunce i sousední planetu. A je to docela zajímavé. Tak si představte, že pokud by žili na vnitřní planetě, bylo by na jejich obloze jejich slunce cca 5 krát - 6 krát větší než Slunce na obloze pozemské. U druhé planety by také bylo větší, a to třikrát. O to zajímavější je to, jak se obě planety vůči sobě jeví v době nejbližšího svého přiblížení. Vyšlo mi, že v obou případech (protože obě planety jsou zhruba stejně velké) by to byl kotouček zabírající čtvrtinu stupně. To je jen poloviční průměr, než jak se jeví Slunce a Měsíc na pozemské obloze. Něco podobného bychom spatřili i mezi planetami legendárního systému TRAPPIST-1 viz (Jak by to vypadalo v planetární soustavě TRAPPIST-1, kde je možná i život?) Ale je jistě zajímavé sledovat, jak se planeta na obloze z malé hvězdy zvětšuje na kotouček, na kterém tak lze pozorovat i povrchové útvary. A pak se zase zmenšuje.

Ale nejdůležitější je to, že zas víme o dalších potencionálně obyvatelných planetách ve vesmíru. Dnes už je v tak malém množství, co jsme už prozkoumali z hvězd Mléčné dráhy, známo už kolem 50-60 takovýchto planet. A s každou nově takovouto objevenou planetou se hypotéza o našem možném kosmickém osamocení mění stále víc a víc v hypotézu s moc malou pravděpodobností nebo dokonce možná rovnou v pavědu. Jen ať to tak jde pěkně dál.

zdroje informací:

https://www.exoplanety.cz/2019/06/14/muze-u-55-cnc-existovat-obyvatelny-svet/

https://www.exoplanety.cz/2019/06/18/nasli-dve-potencialne-obyvatelne-planety-u-teegardenovy-hvezdy/

https://en.wikipedia.org/wiki/Teegarden%27s_Star

Související články:

Může být okolo hvězd ve vesmíru více zón života?

Vzhůru do vesmíru za obyvatelnými planetami!

Kosmický výlet planetární soustavou 55 Cancri

Jak by to vypadalo v planetární soustavě TRAPPIST-1, kde je možná i život?

Rubrika: Vesmír a život v něm

Autor: Libor Čermák | středa 19.6.2019 12:42 | karma článku: 14,96 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám