Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedm míst spojených s heydrichiádou

Dnes 27. května by byl jistě hřích nevzpomenout na atentát na Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora. Proto jsem se rozhodl, že dnešní blog věnuji 7 místům spojených s touto událostí, které jsem osobně navštívil.

 Ulice v Holešovičkách, Libeň

Bylo to během mého výletu "Pěší výlet přes Prosecké skály", když jsem navštívil toto místo. "Horečně se potí záda a ruka už stengun skládá, mercedes se blíží od Břežan. Pak ožehne výbuch zdola pyšný profil protektora, s kletbou Gabčík odhazuje zbraň." To je písnička Honzy Vyčítala "Battledress" (viz https://www.youtube.com/watch?v=2y16ThiVc6A). A právě tady se to 27. května 1942 kolem 10 hodin 35 minut stalo. Reinhard Heydrich přijížděl ve svém mercedesu z Panenských Břežan. A vjížděl do ulice v Holešovičkách. Josef Gabčík měl svůj samopal schovaný pod kabátem. Když kabát odhodil, namířil zbraň na vůz, ale samopal selhal. A tak Jan Kubiš hodil na auto speciální protitankovou bombu. Ta poblíž auta explodovala. Když si Heydrich uvědomil, že jde o atentát, nechal auto zastavit a začal vytahovat svoji zbraň. A tak na něj hodil Kubiš granát. Střepiny z výbuchu zasáhly Heydricha do obličeje a do prsou. Nicméně atentát ho nezabil. Měl však zlomené žebro, protrženou bránici a poškozenou slezinu. Byl odvezen do nemocnice na Bulovce, kde zemřel 4. června ráno na celkovou sepsi organismu. (zdroj https://cs.wikipedia.org/wiki/Atent%C3%A1t_na_Heydricha).

Kobyliská střelnice

 "ZASTAV SE NA CHVÍLI. KREV NAŠE VSTOUPILA DO TÉTO ZEMĚ, ALE MY ZNOVU SE VZPŘÍMILI" Takový je nápis na místě, kde mezi 30. květnem a 3. červencem 1942, tedy v období těsně po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bylo popraveno na 540 lidí. A když si přečtete seznam popravených (https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_popraven%C3%BDch_na_Kobylisk%C3%A9_st%C5%99elnici), naleznete tam jak jména známých osobností (Vladislav Vančura, Bohumil Baxa, Alois Eliáš, Evžen Rošický, Františka Plamínková či biskup Gorazd), tak jména občanů z vyhlazených Lidic, tak i jména čerstvě patnáctiletých chlapců a podobně starých teenagerů. Dnes je Kobyliská střelnice upravena na pietní místo. A i to jsem osobně navštívil během svého výletu "Pěší výlet přes Prosecké skály".

Lidice

Lidický památník

 Zde by si jistě každý měl připomenout datum 10. června 1942. Jako následek "Operace Anthropoid" - atentátu na Heydricha, byly nacistickými okupanty v Protektorátu Čechy a Moravy nařízeny tvrdé represe, které měly za následek i vyhlazení Lidic. Celkem tehdy přišlo o život 192 mužů, 60 žen a 88 dětí. Celkem 340 lidických obyvatel. A se zemí byla srovnána i celá vesnice, a to tak, aby nebylo poznat, že tu nějaká vesnice někdy byla. Místo jsem navštívil během svého výletu "Pěší výlet po Kladensku".

Ležáky

24. června 1942 ji následovaly Ležáky na Chrudimsku. Údajně zde, v nedalekém lomu na žulu, byla ukryta vysílačka Libuše parašutistické skupiny "Silver A". Za oběť tehdy padlo 33 dospělých obyvatel a 11 dětí. Toho dne odpoledne byly Ležáky obklíčeny. Dospělí byli převezeni do pardubické vily Zámeček, kde byli popraveni. 11. dětí, které byly dokonce vytaženy přímo ze škol v Mířeticích a ve Včelákově, bylo usmrceno v plynové komoře V Chelmnu, tedy ve stejném táboře jako děti lidické. Domy, ty zde byly vypáleny. A místa, kde se nalézaly, dnes připomínají pomníky zvané "hrobodomy".

Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje

kostel. sv. Cyrila a Metodějě

Tento kostel se stal posledním útočištěm atentátníků na zastupujícího protektora R. Heydricha. Právě tady zahynulo 18. června 1942 sedm válečných hrdinů: Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc. Dnes je v kostele i Památník Heydrichiády, který je možné zdarma navštívit. Já jsem ho navštívil během mé Předvánočně foglarovské procházky Prahou.

Ďáblický hřbitov

Sem byli pohřbíváni padlí účastníci protinacistického odboje, a to včetně již zmíněných Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka. Také se zde nalézá čestné pohřebiště jugoslávských a italských partyzánů z 2. světové války a též obětí Pražského povstání. I toto místo jsem navštívil během "Pěšího výletu přes Prosecké skály".

Krematorium Strašnice

Na závěr si nechám ještě jedno místo, o kterém se málo mluví, a které má také mnoho společného s hrdiny 2. světové války, a to včetně heydrichiády. Tím je strašnické krematorium. V období nacistické (i komunistické) nesvobody zde byly spalovány tisíce obětí vykonstruovaných procesů, poprav a policejních mučení. Během 2. světové války to bylo celkem 2200 osob. Tehdejší ředitel strašnického krematoria František Suchý a jeho syn vedli tajný seznam spálených těl. Popel měli za úkol sypat do kompostu. Ale ve skutečnosti jejich ostatky schovávali a o jejich úmrtí informovali příbuzné. (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Krematorium_Stra%C5%A1nice)

Dále viz Mé články na téma "2. světová válka"

Autor: Libor Čermák | pondělí 27.5.2019 8:30 | karma článku: 23,44 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám