Skandál pana Foldyny pro mne neexistuje

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna se setkal s ruskými motorkářskými cestovateli Noční vlci, kteří sem jeli uctít padlé vojáky z 2. světové války. A to má být jako skandál?

Podle mého názoru akce Noční vlků není nic jiného, než cesta uctít památku mrtvých vojáků, kteří položili život na konci 2. světové války při osvobozování Evropy. Je to to samé, jako kdyby se skupina českých lidí vydala do Ruska, aby tam uctila památku padlých českých legionářů z 1. světové války. Podle mého názoru bychom si měli vážit všech těch, kteří položili život za osvobození Českoslovensa od nacizmu. A myslím, že by mělo být jedno, zda pocházeli z armády maršála Koněva nebo generála Pattona. Dík přeci patří oběma armádám.

A že se chce nějaký politik setkat s někým, kdo sem jede uctít padlé vojáky? A že se tam ještě snaží zkrotit jednání několika aktivistů, kterým se toto uctění památky nelíbí? Pokud bych byl já napaden někým takovým neodbitným, asi bych se také bránil. Ne. Já žádný skandál v počínání pana Foldyny nevidím. Naopak mne mrzí chování těch aktivistů.

A že by to byl skandál nějaký ideologický? V žádném případě. Každý politik má podle mého názoru právo působit na ty voliče, které on uzná za vhodné. A kromě toho i samotní členové Nočních vlků, stejně jako každý turista, tu jistě v Česku utratí nějaké peníze, takže v tomto ani škodní nebudou. A pokud sem jedou jen uctít památku padlých vojáků, tak je přede jedno, zda jsou to příznivci prezidenta Putina, prezidenta Trumpa a nebo velitele mimozemské vesmírné flotily Aštara Sherana.

Tak abychom si rozuměli, stejně bych se zastal i Američanů, kdyby sem přijeli uctít památku svých padlých obětí. 2. světová válka je už historie, kterou dnes zažili už jen nejstarší žijící pamětníci. Mrzí mne, že se z toho i po více než 70 letech dělá pořád souboj ideologií východu a západu.  Poďme se už konečně dohodnout, že s takovými to hrátkami skončíme a jednou a provždy vzdejme dík jak armádě Pattonově, tak armádě Koněvově. Podívejme se na to, jako na historii, kterou už nejde změnit a pojďme dál.

Související články:

Pátrání po činnosti skautů za 2. světové války

Včera jsem osobně panu prezidentovi v Lidicích tleskal

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 10.5.2018 8:31 | karma článku: 47,00 | přečteno: 6558x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám