Libor Čermák

Co když pohádková mrtvá a živá voda jsou vzpomínkami na zapomenuté vědění?

12. 02. 2018 13:00:13
Včera byla neděle. A to je v televizi čas pohádek. Já osobně mám pohádky velice rád. A co když si ale všimnu v nějaké té lidové, tedy staré až mnoho staletí, něčeho, co má blíž k nejrůznějším dávným archeoastronautickým záhadám?

Lidové pohádky jsou literární útvar starý mnoho staletí, někdy se dokonce hovoří i o tisíciletích. A i přesto se v nich občas dá nalézt něco, co ví až moderní věda. Nedávno jsem na toto téma psal článek "Tajemství pohádkového polibku", teď bych si chtěl vzít na paškál další pohádkový léčebný úkon. A to tzv. mrtvou a živou vodu. To jsou věci, které se v lidových pohádkách vyskytují poměrně často. Myslím si, že každý z nás zná minimálně jednu takovou pohádku, kde se vyskytuje.

Jak obvykle probíhá léčení mrtvou a živou vodou v oněch pohádkách? Postiženého je nejprve nutné pokropit mrtvou vodou, aby se zhojily rány. A teptve potom vodou živou. Co to ti pradávní pohádkáři vymysleli? Aby se člověk vyléčil, musí být nejprve pokropen vodou mrtvou? Jak na to přišli?

Když se ale tak nad tím zamyslíme, dnešní medicína dělá prakticky totéž. Pacient je zpravidla léčen nějakými antibiotiky či dezinfekcí. Proč, aby zahynuly mikroby, které mu v těle dělají tu nemocinosnou paseku. Má to však jeden háček, to, že vůbec nějací mikrobi existují, zjistil až roku 1676 Antoni van Leeuwenhoek, když vynalezl mikroskop (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Antoni_van_Leeuwenhoek). A to, že jsou i původci nemocí se zjistilo ještě později. Ve středověku se původy nemocí přisuzovali božímu trestu, vzduchu, či zápachu. Ale najednou tady máme pohádky, které nám říkají, že se něco v ráně musí usmrtit, aby něco jiného zas mohlo žít.

Kde se vzalo to, že dávné pohádky jsou pravdě blíž než těhdejší učenci? Není to snad proto, že pohádky jsou vlastně i pozůstatek z nejstaršího dávnověku? A tak se možná tak dochovalo zapomenuté vědění nám předcházejících civilizací, které až my teď během novověku znovu objevujeme.

Související články:

Tajemství pohádkového polibku

Jak bylo vyspělé zdravotnictví předešlé pozemské civilizace?

Autor: Libor Čermák | karma: 20.18 | přečteno: 1120 ×
Poslední články autora