Česko je nejdemokratičtější země světa

Index demokracie Česka se prý každý rok propadá. Podle něj jsme na tom prý dokonce hůř než třeba takové Německo. Dovolte, abych se proti tomu tvrdě ohradil, protože narozdíl od Německa jsme na tom s demokracií mnohem lépe.
Autor článku ve svém nejoblíbenějším oblečnení do přírody

Jaký je stav demokracie například v některých západoevropských státech? Nezřídka jsem se setkal s tím, že v některých těchto státech už došlo například k soudním procesům, včetně odsouzení člověka, když si někdo dovolil kritizovat třeba takový islám. Nevím, jestli mám dostatek informací, ale u nás se pokud vím, zatím nic takového moc neděje. Ano, existují snahy různých sluníčkářů, aby lidé, kteří si něco takového dovolí, byli i u nás též stigmatizováni. Ale zatím to naštěstí není u nás na programu dne tak, jako v některých západoevropských státech. A doufám, že to tak zůstane.

Můžu uvést, ale i další důvody, proč je u nás daleko více svobody, než v některých západoevropských státech. Kdysi jsem se například někde dočetl, že v některých "demokratických" státech například vůbec nemůžete chodit do lesů. Je to z toho důvodů, že lesy tam jsou většinou soukromé. Ale i to mi připadá dost na hlavu, jako kdyby procházky lidí třeba jen po vyznačených cestách z nějakých důvodů někomu vadily. A nebo jsem se také někde dočetl, že v některých těchto státech dokonce nesmíte chodit ani v maskáčovém oblečení, neboť je to tam prý považováno za uniformu. U nás nic takového není. Můžete chodit do lesů na houby i na výlety a maskáčové oblečení k těmto našim aktivitám doslova patří. Dokonce to tu vypadá tak, že kdo si do přírody nevezme maskáče, tak tam není tzv. "in". (viz můj článek Proč dětem na výpravu doporučuji maskáčové oblečení?)

Když k tomu přidám i ten fakt, že v současné době máme pana prezidenta, kterého nám pro jeho často pikantní postoje celý svět závidí, tak to vše mne utvrzuje v tom, že je u nás více svobody slova, než kde koliv jinde. Samozřejmě nic stále není ideální a stále je co zlepšovat. Ale i tak se demokracii u nás může učit jak východ, tak západ. Tak nás milý časopise The Economist koukej v tom indexu demokracie zařadit někam až před Německo, protože i to se u nás může učit demokracii a svobodě slova. 

zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/index-demokracie-v-cesku-economist-intelligence-unite_1802081640_zlo

http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-berwid-buquoy.php?itemid=19905

Související články: V cizině nám skutečně prezidenta Miloše Zemana závidí!

Prezident byl zvolen, život jde dál. Nebo ne?

Autor: Libor Čermák | pátek 9.2.2018 5:13 | karma článku: 34,58 | přečteno: 1261x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám