Co mne fascinuje na slovenských mariánských zjeveních II

22. 01. 2018 5:13:13
V minulém článku o slovenských mariánskách zjeveních jsem se zabýval případy "Turzovka" a "Litmanová". Jenomže při brouzdání na internetu jsem narazil ještě na třetí obdobnou událost, a to v Dechticích u Trnavy.

V krátkosti bych jen připomněl, že obě dvě dříve zmíněná místa v článku "Co mne fascinuje na slovenských mariánských zjeveních?", Tedy Turzovka a Litmanová se nalézají na stejné zeměpisné šířce. Nachází se tam snad i Dechtice? Ne, nenacházejí. Dechtice se nalézají cca 15 kilometrů severně od Trnavy, takže podstatně jižněji.

A právě v této vísce se měla 4. prosince 1994 zjevit Panna Marie, a to jako "Královna Pomoci". Stalo se tak tehdy čtrnáctiletému Martinu Gavendovi a dalším třem mladým vizionářům (Mária Gavendova, Simona Árendásová a Jozef Danko). Podle dětí měla zlatostříbrné šaty. Děti se s ní nejdříve modlily za dar víry pro všechny. Pak je vyzvala, aby jí darovaly svá srdce a na závěr jim požehnala. Tolik v kostce o tomto případu. Podrobně se tímto případem zabývají články "http://www.fatym.com/view.php?nazevclanku=20-vyroci-zjeveni-panny-marie-kralovny-pomoci-v-dechticich-4-prosinec-2014&cisloclanku=2015010051" nebo "http://www.komix.fatym.com/view.php?nazevclanku=dechtice-svatek-kralovny-pomoci-a-16-vyroci-zjeveni&cisloclanku=2010120034"

Já bych se ale, opět na to podíval očima záhadologického badatele a zkusil najít nějaké zajímavé souvislosti s jinými podobnými případy.

A přitom jsem si všiml něčeho naprosto zvláštního. Dechtice sice neleží na té samé zeměpisné šířce jako Turzovka s Litmanovou, ale leží na jiné a také velmi zajímavé rovnoběžce, a to 48,55 sš.

1) Pokud si ji promítneme po Evropě, zjistíme, že začíná ve Francii na Bretaňském poloostrově. A to z této rovnoběžky dělá takovou, jež nejdéle vede po evropském kontinentu.

2) Pokud si ji promítneme i po samotném Slovensku, je též pravděpodobné, že je to současně i taková rovnoběžka, jež nejdéle vede Slovenskem.

3) Tato rovnoběžka je současně i jižní tečnou České republiky. Děje se tak na hranicích s Rakouskem u Vyššího Brodu. A není bez zajímavosti, že právě k okolí Vyššího Brodu se váže další pověst o údajném mariánském zjevení. Je to pověst o založení poutního místa Maria Rast am Stein u Vyššího Brodu. Na začátku 16. století tu prý na kameni odpočívala samotná Panna Maria s malým Ježíškem. A tak zde byla v roce 1887 vybudována kaplička a později i poutní kostelík s křížovou cestou (viz "Za mariánskými zjeveními v Česku III").

Co to znamená?, že tu máme v řadě další mariánské zjevení či podobný náboženský zázrak, k němuž došlo na významné či jinak zajímavé zeměpisné šířce či délce. Jak ve svých článcích říkám, toto není nic ojedinělého. Například Guadalupe u Mexico City, se nalézá na poledníku, který nejdéle vede Severní Amerikou (viz "Záhady mariánského zjevení v Guadalupe"). Fatima v Portugalsku se nalézá na vodorovné ose této země. Francouzské Lourdy (a dokonce i bosenská Medžugorie) zas na rovnoběžce, která nejdéle vede po Pyrenejském poloostrově (viz "Sto let od mariánského zjevení ve Fatimě"). A Číhošťský zázrak se zas udál v přesném geometrickém středu České republiky (viz "Zamyšlení nad Číhošťským zázrakem"). Přesně na sever od Číhoště, tedy na ose ČR, leží poutní místo Bozkov u Semil. Řím se také nalézá v geometrickém centru Itálie a součásně na jak na poledníku, tak na rovnoběžce, které vedou nejdéle po Apeninském poloostrově (viz "Záhady a tajuplné souvislosti Panny Marie Sněžné").

A tak si myslím, že je toho už tolik, že nad těmito souvislostmi bychom se měli vážněji zamyslet, zda se v tom náhodou nenachází jeden z možných klíčů k této záhadě.

Související články:

Za mariánskými zjeveními v Česku

Za mariánskými zjeveními v Česku II

Za mariánskými zjeveními v Česku III

Za mariánskými zjeveními v Česku IV

Mariánská a jiná zjevení svatých v Česku V.

Křesťanské záhady a zázraky

Co mne fascinuje na slovenských mariánských zjeveních?

Záhady a tajuplné souvislosti Panny Marie Sněžné

Autor: Libor Čermák | pondělí 22.1.2018 5:13 | karma článku: 15.75 | přečteno: 1338x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 108 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.90 | Přečteno: 510 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...