Libor Čermák

Že by už konečně ten dlouho očekáváný mimozemský signál?

3. 09. 2017 17:13:13
Snad na den téměř přesně po roce se začíná hovořit o dalším radiovém signálu, který by možná mohl pocházet až od mimozemské civilizace. Předpokládá se, že takovýchto civiliací je plný vesmír. Tak proč by to nemělo být od ní?

Pamatujete si? Přesně právě před rokem hladinu světových médií rozvířila zpráva, o tom, že ruský radioteleskop RATAN zachytil zvláštní signál od hvězdy HD 164595 podobné našemu Slunci a vzdálené 95 světelných let od nás (viz Nebojme se přiznat, že jsme zachytili inteligentní signál z vesmíru!). Nakonec se to odbylo nějakým zapomenutým sovětským satelitem a místo senzace bylo ticho po pěšině.

A teď se stalo v sobotu 26. srpna 2017. Že by to byl právě ten den, který by už konečně vstoupil do dějin tak, že bylo zachyceno vysílání nějaké jiné kosmické civilizace? V každím případě světová média opět přišla se zprávou, že byly zachyceny zvláštní signály, o nichž jedno z možných vysvětlení je, že je původem od mimozmeské civilizace. Astronomům z kalifornské univerzity v Berkley se podařilo zachytit 15 podivných signálů, které si zatím jinak neumí vysvětlit. Podivné jsou z několika hledisek.

Zaprvé, pochází z trpasličí galaxie vzdálené 3 miliardy let. Ta byla pojemnovaná podle tohoto signálu jako FRB 121102. To znamená, že pocházejí z doby, kdy na naší planetě existovaly možná jen jednoduché jednobuněčné organismy. Ale, že by v tak dávné době už mohla být jinde vyspělá civilizace? Možné to samozřejmě je.

A za druhé, tyto signály nebyly pozorovány poprvé. Ale víme, že se opakují. Již byly zaznamenány z tohoto místa v roce 2012, 2015, 2017, v lednu tohoto roku a i ve výše zmíněný den. To zatím, žádný podobný signál ještě neudělal. Proto se domnívám, že svádět to opět na nějakou zapomenutou družici, to asi moc nepůjde. Ale v každím případě, je to naděje.

A za třetí, tyto signály jsou poměrně nezvykle rychlé.

A co víc, v poslední době to není jediná zpráva tohoto druhu. Kdo čte moje blogy, jistě zná tajuplnou hvězdu KIC 8462852, z jejichž poklesů objevil Kepler něco, co s podobá tzv. Dysonově sféře. (viz Že by Kepler objevil vyspělou mimozemskou civilizaci?). Na konci srpna byla zveřejněna studie, že jasnost hvězda skutečně záhadným způsobem klesá (viz http://www.exoplanety.cz/2017/08/29/zahada-kic-8462852-je-zase-o-neco-vetsi-stmivaci-zasadili-tvrdy-uder/).

Milí astronomové, už konečně přestaňte chodit kolem horké kaše, a už si konečně přiznejte, že ve vesmíru můžou existovat i jiné a daleko vyspělejší civilizace.

zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Fast_radio_burst

http://veda-a-technika.eurozpravy.cz/veda/199798-mimozemska-komunikace-vedci-prave-zachytili-15-podivnych-signalu-ze-vzdalene-galaxie/

https://www.novinky.cz/veda-skoly/447925-z-dalekeho-vesmiru-prislo-patnact-opakovanych-signalu-mohou-mit-umely-puvod.html

Autor: Libor Čermák | karma: 17.97 | přečteno: 1384 ×
Poslední články autora