Stydím se za americké strhávače soch

Já jsem člověk, který jen kroutí hlavou nad tím, co v USA vyvádějí někteří tzv. "aktivisti". Strhávají tam sochy amerických velikánů. A to prý proto, že to údajně urážejí občany s jinou barvou kůží. Podle mého je to zvrácenost.

Vážení pochybní američtí "aktivisté". To, co v posledních dnech po Spojených státech děláte, se zcela příčí s mými hodnotami. A to nejen proto, že to i odporuje šestému bodu skautského zákona "Skaut je ochráncem přírody a cenných výtvorů lidských". Ano, i cenných výtvorů lidských. A proto vám v té vaší pochybné aktivitě nijak nefandím.

U nás v Česku se takovéto věci děly během 20. století už několikrát. A můžeme začít už v roce 1918, kdy rozvášněný dav pro mne z nepochopitelných důvodů strhl na pražském Staroměstském náměstí mariánský sloup, neboli jinak řečeno barokní skvost z roku 1652 od českého raněbarokního sochaře Jana Jiřího Bendla, jehož stín po staletí udával tzv. pražský poledník a s ním i pržský sluneční čas. A to jenom proto, že jim z nějakého důvodu připomínal symbol rakouské nadvlády. Staroměstské náměstí tím přišlo o jeden svůj výrazný prvek, na který by se tam jinak, obdobně jako na orloj, jezdívali dívat turisti z celého světa.

Podobný osud později potkal i sochy T.G. Masaryka, E. Beneše a dalších prvorepublikových velikánů, a to jen proto, že se tito pánové nehodili do krámu zrovna vládnoucí garnituře.

A stejně tak kroutím hlavy nad tím, jak podobně rozvášněné davy ničí v USA sochy amerických velikánů. Třeba takového generála Roberta E. Lee, kterého jsem vždycky kromě toho, že je považovaný za jednoho z nejlepšího vojevůdců 19. století, v nímal i jako hrdinu celé řady countryových písniček včetně českých (https://www.youtube.com/watch?v=mvcqQSTA2is). A tak bych mohl pokračovat dál.

Čím koho můžou američtí velikáni urážet? Netuším. Proto říkám jedno. Takovéto sochy se určitě ničit nemají. Zvlášť když jsou spojeny s nějakou významnou historickou událostí, jako je třeba válka jihu proti severu. Místo jejich ničení, víte co? Raději, než že je zničíte, pošlete ty sochy ke mně do Prahy. Já už si to na našem ÚMČ nějak vyřídím a ozdobím s nimi ulici před naším domem. Nejen američtí, ale i ostatní turisté se k nám jen pohrnou a turistika v naší okrajové pražské MČ bude jen skvétat. Určitě by to byl daleko lepší počin, než jejich nepochopitlné ničení.  Děkuji.

Související články:

Prezidentu Miloši Zemanovi ve vánočním poselství podepíšu každou větu

Demonstranti proti Trumpovi žádnou moji podporu nemají!

Kam tak spěcháš, Trumpe kamaráde

Miloš Zeman podpořil Donalda Trumpa. No a co?

Autor: Libor Čermák | středa 23.8.2017 0:01 | karma článku: 35,60 | přečteno: 1075x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám