Libor Čermák

Hledám v Česku Dubčekovu ulici

21. 08. 2017 18:13:13
Dubčekova, Černíkova, Smrkovského, atp. Takto se v srpnu 1968 snažili českoslovenští občané mást přijíždějící sovětské vojáky a v našich městech tak získávaly ulice dočasně takovéto jména. Je ale dnes někde Dubčekova ulice?

21. srpen 1968 byl beze sporu černým dnem v našich dějinách. Tzv. pražské jaro bylo násilně ukončeno nečekaným příjezdem "přátelských" armád. Kdyby k tomu nedošlo, pravděpodobně bychom my i Slovensko byli dnes podstatně dál, než jsme. I Pražské jaro, a to, co následovalo, mělo své osobnosti. Hlavní postavou byl Alexandr Dubček. Po oněch tragických událostech se pak musel na dvacet let politicky odmlčet. A pak se až v listopadu 1989 podílel na sametové revoluci a na pádu komunistické totaliaty. Jeho podivná smrt na podzim roku 1992 je dodnes zahalena tajemstvím. Byla to bezesporu velká osobnost, která se významnou měrou podílela na naší historii.

Když v roce 2011 zemřel Václav Havel, bývalý český a československý prezident a též samozřejmě významná osobnost v dějinách našeho státu, začalo se přemýšlet, co po něm pojmenovat. První na řadu přišlo Ruzyňské letiště. U Národního divadla je dokonce náměstí Václava Havla. Lavičky a další věci snad už ani nepočítám. Někdy to považuji spíš až za přehnané.

Ale je nějaká ulice v Česku pojemnovaná po Alexandru Dubčekovi, který se o naši zem zasloužil podobnou měrou? Schválně jsem si otevřel mapy.cz a ve vyhledavači jsem zkoušel různé varianty "Dubčekova", "Alexandra Dubčeka" a podobně. Myslíte si, že jsem něco našel? Našel. Ale jen na Slovensku. V Česku mi tam vůbec nic nevyjelo. Teda snad jen kromě památníku u Humpolce, kde se mu stala ta tragická nehoda.

Osobně se domnívám, že na osobnost Alexandra Dubčeka, by rozhodně naše historie něměla zapomenout. A určitě si zaslouží připomenout o něco víc, než jen jedním památníčkem na autonehodu.

Autor: Libor Čermák | karma: 24.15 | přečteno: 626 ×
Poslední články autora