Libor Čermák

Pražská fotbalová záhada

7. 08. 2017 0:01:13
Proč pražské fotbalové kluby nezáří i když tolik investovaly do svých opor? Ne, toto není zrovna ta záhada, kterou bych se chtěl zabývat. I když za zamyšlení to stojí. Já vím ještě o jiné záhadě, geometrické. Jak mohla vzniknout?

Pokud fandíte některému z pražských fotbalových klubů, jistě víte i to, kde mají své stadiony. FK Dukla Praha na Julise v Dejvicích, AC Sparta Praha na Letné, FK Viktroria Žižkov nedaleko hlavního nádraží a SK Slavia Praha v Edenu ve Vršovicích. Ale všimli jste si někdy toho, že všechna tato čtyři místa se nalézají společně na jedné přímce? A to navíc ještě v pravidelných vzdálenostech od sebe? Co to? Vznikla tato geometrie náhodně? A nebo je v tom nějaký skrytý význam? Že by tudy vedla snad nějaká sportovní ley lines plná energie? Určitě jsou to zvláštní souvislosti mezi jednotlivými fotbalovými stadiony pražských klubů.

A aby tomu nebylo málo, svým způsobem do toho zapadá i stadion Bohemians Praha 1905 ve Vršovickém ďolíčku a stadion SK Smíchov, které se nalézají na západ od stadionu v Edenu. A i spartakiádní stadion na Strahově, jenž je zas přesně na jih od Julisky. Vznikne nám tak jakýsi obrazec ve tvaru lichoběžníku. Byly snad polohy hlavních pražských sportovišť někdy předem plánovány? V každém případě jsou to všechno zajímavé souvislosti, nad kterými bychom se měli alespoň zamyslet.

Související články:

Co má znamenat zvláštní geometrie v uspořádání Prahy?

Vinohradská tržnice

Praha a Londýn. Podobnost čistě náhodná?

I malostranské a hradčanské kostely jsou zajímavě uspořádané

Zvláštní obrazec pražských staroměstských kostelů

Mimořádné postavení Prahy v rámci střední Evropy

Zajímavé rozmístění letišť v okolí Prahy

Autor: Libor Čermák | karma: 15.57 | přečteno: 1363 ×
Poslední články autora