Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak bylo na oldskautském táboře 2017?

Je možné i v dospělém věku se vydat jako účastník na letní tábor? Ano, je to možné, pokud například jste členem oldskautského "Kmene dospělých". A tak i letos jsem se já vydal na národní oldskautský tábor v Pařezské Lhotě.

Jak zde bylo vloni?Jak bylo na letním oldskautském táboře?). A jak letos? Pod zříceninu hradu Pařez (Zřícenina skalního hradu Pařez).

Kmen dospělých je výborná vymoženost skautingu. Umožňuje totiž jeho ideály zážitky prožívat nejen v dětském věku, ale i ve věku dospělém. Pro upřesnění přidávám odkaz na motivační program Oldskauting 21 (https://krizovatka.skaut.cz/dokumenty/file/1152-jednou-skautem-navzdy-skautem-motivacni-program-oldskauting-21). A jak jsem se přesvědčil u některých dalších účastníků oldskautského tábora, tak i ve věku značně pokročilém. Zkrátka a dobře, jednou skautem, navždy skautem.

Jak takový oldskautský tábor vypadá? Spí se samozřejmě v podsadových stanech, což je, myslím, i pro dospělého úžasný zážitek.

Dále probíhají tradiční nástupy v krojích. A to za zpěvu skautské hymny či večerky (https://www.youtube.com/watch?v=oAhl71cxXyM)

Když to počasí dovolí, tak skoro každý den se konají výlety do okolí. Tak letos se nejprve navštívily Prachovské skály, kde nás Sása provedl nejen po jejich významných místech, ale i po místech, které se skautsky jmenují (Skautská vyhlídka, skautský hrad, Velká a Malá skautská věž). Viz též reportáž z mé letošní návštěvy Prachovských skal "Z Prachovských skal podruhé". a z loňské "Z Prachovských skal"

Také se navštívil hrad Kost (Hrad Kost)

A čedičový suk Vyskeř s křížovou cestou a kaplí svaté Anny (Tajuplná Vyskeř. Zjevila se tam svatá Anna?).

A také jsme v Pařezské Lhotě navštívili zahradu snad s největším počtem leknínů v republice. Jejich pěstitelka nám zde o nich udělala i zajímavou přednášku.

Kromě výletů jsme dělali i celou řadu zajímavých věcí v táboře. Třeba stavba teepee. Plachta na stan se roztáhne na zem. Pak se vezmou tři tyče, podle plachty se s vážou k sobě a udělá se z nich trojnožka.

Na kostru budoucího týpíčka se přidávají další tyče a nahoře pletenci se pak společně svážou k sobě. Pak se vezme poslední tyč kostry, na něj se naváže srolovaná plachta. A ta se přiloží do konstrukce.

Plachta se pak roztáhne kolem dokola týpka. A pak se na straně vchodu dřevěnými kolíky spojí. Týpko se také musí zakolíkovat do země a na závěr se přidají dvě poslední tyče, chlopňovky. Tato aktivita pro mě byla dost užitečná, protože s naším turistickým oddílem jezdíme právě na tábory, kde spíme pod týpíčky.

Cenná pro mě byla i přednáška o první pomoci, a to i proto, že jsem se hned druhý den po příjezdu z oldskautského tábora zúčastnil doškolovacího kurzu pro zdravotníky zotavovacích akcí. Na fotografii vidíme ukázku srdeční masáže při zástavě srdce. Ta by se měla dělat 120 x za minutu. Koho nebaví počítání, tak jako pomůcku si lze při tom zpívat "Rolničky, rolničky" nebo Stayin´ Alive od Bee Gees (https://www.youtube.com/watch?v=I_izvAbhExY) z filmu "Horečka sobotní noci. A využít jejich rytmus.

A myslím si, že zajímavé byly i sportovní aktivity, které se na oldskautském táboře daly dělat. Například orientační běh po okolí tábora. 

Střelba na cíl

A pro mnohé asi největší zážitek, slaňování ze skály.

A abych nebyl jen pouhým konzumentem, snažil jsem si i já něco připravit stejně, jako vloni povídání o bludištích a labyrintech (viz Jak bylo na letním oldskautském táboře?). Letos jsem si vybral přednášku o inline bruslení, a to i s možností si ji vyzkoušet. Z domova jsem si proto vzal dvě kompletní výbavy na inline bruslení (jednořadé kolečkové brusle, přilbu a chrániče na lokty, kolena a zápěstí) a několk dalších užitečných věcí (kelímky na slalomy, imbusy na montáž koleček a i knížky o inline bruslení).

A protože mými posluchači byli převážně starší lidi, nezvolil jsem k přednášce klasický asfaltový povrch, ale měkký trávník. A dal se k tomu tak využít i trávník v jídelně v době, kdy zrovna vládla nepřízeň počasí. Vyprávěl jsem o historii inline bruslení a hlavně, jak na nich naučit děti bruslit. A na závěr se skutečně našli i odvážlivci, kteří si na nich vyzkoušeli několik krůčků. (Podrobnosti o učení dětí na inline bruslích jsem svého času sepsal v článku "Hodí se inline bruslení mezi činnosti ve skautu nebo v turistickém oddíle?"

A tak jsem přesvědčen, že tábor byl nejen pro mne, ale i pro všechny ostatní oldskauty opět velice užitečný. Naučili jsme se nové věci, ale hlavně jsme se tu potkali z celé republiky.

Něco k dalšímu oldskautskému počtení: Časopis Magoš:

 Další související články:

Hodí se inline bruslení mezi činnosti ve skautu nebo v turistickém oddíle?

Toužíte po osobním rozvoji? Začněte vést skauty nebo turisťák.

Jak bylo na letním oldskautském táboře?

Rubrika: tábornictví a turistika

Autor: Libor Čermák | pátek 7.7.2017 9:13 | karma článku: 13,01 | přečteno: 660x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám