Letošní sezona obrazců v obilí začala nečekaně brzy

Doslova nadšení mezi cerealogy vyvolaly první čtyři obrazce v řepce, které se zatím během dubna objevily v Anglii. A co víc! Nejsou to jediné letošní agrosymboly. Další se například objevily v Nizozemí.
Ipuacu, 4. listopadu 2016, Brazílie

Obrazci v obilí v loňském roce jsem se rozloučil v článku "Pozdní léto a podzim ve znamení kruhů v obilí" šnečkem od Campo de Trigo v Argentině. Ale pořád to ještě nebyl poslední obrazec loňské sezony. Tím byl trojúhelník v kruhu, který se objevil v Ipuacu (viz článek na Ipuacu, Brazil, tedy oblasti, které říkám "brazilský Wiltshire" protože se zde obrazce v obilí objevjí snad každoročně. O tom, že se zde vyskytují obrazce v obilí se můžeme dočíst i ve wikipedii (viz https://en.wikipedia.org/wiki/Ipua%C3%A7u).

11. března 2017, Carmen de Areco, Argentina

Tak to byl poslední obrazec loňské sezony. A kupodivu ten úplně první letošní hostila opět Jižní Amerika. Trojice kruhů v trávě se totiž objevila letos 11. března u argentinského Carmen de Areco poblíž Buenos Aires (vizhttp://www.cropcirclecenter.com/ccdata/2017/03/11/20170311_A.html).

A pojďme se konečně podívat na ty první letošní anglické obrazce, které vznikly v pěstěné plodině. Teď na jaře je to tradičně řepka olejka, co zažlutává krajinu nejen u nás, ale i v Anglii. A tak se obrazce v obilí teď objevují nejčastěji právě v ní.

Ten první řepkový obrazec se objevil 16. dubna 2017. A jeho záhadní autoři si pro něj vybrali velice zvlášní místo. Pole v úpatí bílého koně u Cherhill. Tato křídová figura byla vyrobena sice až roku 1780, ale nalézá se hned vedle pravěkého hradiště Oldbury Hill Fort (viz Po stopách obřích křídových postav). A jak obrazec vypadá? Jako činka, jehož jeden konec je kruhový s prstencem a druhý do půlměsíce. Jaký je význam tohoto obrazce? Myslím, že tentokrát je docela jasný. 16. dubna 2017 (den vzniku obrazce) se totiž Měsíc nalézal na obloze pouze necelé tři stupně od Saturnu. Takže jeden konec znázorňoval přirozený satelit Země a druhý (kruh s prstencem) onoho "pána prstenců" planetu Saturn.

Linie CC - bílý kůň - Silbury Hill - The Sanctuary

Já jsem si pak všiml ještě něčeho. Podle cesty na mapě a bílého koně, na kterého osa obrazce směřuje, jsem odhadl směr, ve kterém byl směrován. A zjistil jsem, že je zhruba orientován na pravěkou mohylu Silbury Hill a megalitickou kruhovou památku The Sanctuary u West Kennett (viz Avebury – místo zasvěcené záhadám). A tak jsem zřejmě díky tomuto obrazci nalezl další tzv. "ley line" Náhoda?  Jinak obrazec v obilí si můžete prohlédnout na odkazu Cherhill White Horse, Nr Calne.

CC Tarltown Down, 18. 4. 2017

Na druhý letošní anglický obrazec v obilí jsem čekali pouhé dva dny. 18. dubna 2017. Tentokrát to bylo u Tarltonu v hrabství Gloucestershire. Byl to opět obrazec ve tvaru srpku měsíce a vedle něj dvě menší kolečka. A tak mne napadlo podívat se na jeho význam stejným způsobem, jako u předešlého agrosymbolu. Pustil jsem si na počítači program Night Vision, a tam jsem zjistil,

CC Avebury, 22. dubna 2017

že tento den Měsíc na obloze procházel v souhvězdí Střelce právě kolem dvojplanety Pluto-Charon. To by mohla být ta dvě menší kolečka. (viz podrobnosti o obrazci  Tarlton Down, Nr Cherlington)

linie Avebury - CC - West Kennett Long Barrow

Třetím obrazcem, který se objevil 22. dubna 2017, se opět vrátíme do hrabství Wiltshire, A to přímo k největšímu kruhu u Avebury. Tam se totiž objevila krychle v květině. Já jsem se opět podíval na směřování obrazce a zjistil jsem, že jedna z hran krychle směřuje do středu kamenného kruhu Avebury. Pokud bychom tuto osu prodloužili na opačnou stranu, dostali bychom se k nejzachovalejší dlouhé hrobce v této oblasti, a to k West Kennett Long Barrow. Další podrobnosti můžete najít na jeho webových stránkách na cropcicrcleconnectoru (Waden Hill, Nr Avebury).

CC Oliver´s Castle, 24.4. 2017

A čtvrtý letošní anglický agrosymbol se objevil na svátek sv. Jiří, patrona Anglie, 24. dubna 2017 u pevnosti z doby železné u Oliver Castle. Byl to kruh s 28 malými kroužky při svém okraji. Že by další odkaz na oběh Měsíce kolem naší Země? A mimochodem víte že tudy prochází i slavná linie sv. Michaela, o které jsem psal v článku (Máme linii svatého Michaela také v Čechách?). Jinak podrobnosti o agrosymbolu si můžete podívat na Oliver's Castle, Nr Devizes.

Kruhy v trávě Hoeven, 18. 4. 2017, NL

Teď na jaře jsou časté i kruhy v trávě. Pamatuji si, jak nedávno probíhala na facebooku diskuze o podivných tmavých mzikružích, které lidi spozorovali na loukách. Sám jsem jich dokonce viděl plno na jedné louce u stanice pražského metra Opatov, když jsem jsem tam čekal na autobus. V tomto případě jde ale o kruhy houbové, které se objevují na jaře. Tajemnost vyvolává snad jen jejich lidový název, a to "kruhy čarodějnické", ale nic víc. Jde o projev podhoubí, který takto dokáže obravit trávu. Ale také se objevují ještě jiné kruhy v trávě, kde jsou rostliny skutečně položené podobně jako v obrazcích v obilí. Takové kruhy se vyskytly například v Nizozezemí. Dva takovéto kruhy (tentokrát jednoduché) se vyskytly shodně 10. dubna 2017 u Hoevenu (viz http://www.cropcirclecenter.com/ccdata/2017/04/10/NL20170410_B.html a u Bosschenfoodu (http://www.cropcirclecenter.com/ccdata/2017/04/10/NL20170410_A.html). A skupina šesti kroužků i 18. dubna 2017, a to opět u Hoevenu (http://www.cropcirclecenter.com/ccdata/2017/04/18/NL20170418_A.html).

CC Hoeven, 12. 4. 2017, NL

Ale abychom skončili trochu zajímavěji, tak Nizozemský Hoeven má i svůj první letošní obrazec v obilí. V mladém ječmeni se tam objevil kruh, který doprvázel další malý kroužek a čvtereček. A vznik tohoto obrazce? 12. dubna 2017. Takže svým vznikem triumfl i Anglii, kde se první letošní obrazec objevil, jak jsem psal výše, až o čtyři dny později.

Takže když to srovnáme s loňskou sezónou agrosymbolů, kdy se první obrazce začaly objevovat až 6. května (viz Letošní sezona kruhů v obilí (2016) už odstartovala), tak ta letošní si o proti ní téměř o měsíc pospíšila. Takže čekejme, jaká překvapení nám dále přinese.

Použité zdroje:

http://www.cropcirclecenter.com, http://www.cropcircleconnector.com/2017/2017.html, www.google.com/maps

související články:

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 27.4.2017 11:52 | karma článku: 21,06 | přečteno: 1737x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám