Jaké jsou moje nejoblíbenější šifry?

Možná jste si, jako děti, také dávali tajné zprávy. Moje dětství například šifrování dost doprovázelo. A tak se mu rád věnuji i teď, když vedu svůj turistický oddíl. Jaké jsou tedy ty moje nejoblíbenější šifry?

Je celá řada věcí, co nám všem připomene vůni letních táborů, dovednosti skautů a členů podobných oddílů. A jednou z nich jsou šifry a šifrování. A tak bych se chtěl v tomto článku věnovat těm, které mne někdy nějak oslovily a nebo jsem je přímo vymyslel. Když se to vezme, je to vlastně i taková obdoba luštění křížovek. A tak ke každé šifře dám i příklad, který si můžete i vyluštit. Protože je jaro, jsou v nich ukryté nejrůznější květiny.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) obrázková šifra

Je jedna z nejjednodušších. V našem oddíle ji dávám především nejmladším dětem, které třeba ještě ani moc numějí číst. Stačí, když si řeknou první písmena obrázků. A už vědí, co je ve vzkazu. Ale je třeba volit takové obrázky, jejichž název je jednoznačný.

Použil jsem ji i ve svém příběhu z táborového prostředí Hrdinové Čeksasu - Podivný nález

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) morseovka

Asi nejznámější a zřejmě i nejpoužívanější šifrou složenou z teček a čárek je morseovka. Já jsem se ji poprvé naučil v páté třídě na stanovém letním táboře v Buřanech v Krkonoších (prázdniny 1989). A když jsem se pak v zimě u nás přihlásil do obnoveného skauta, už jsem ji měl zmáknutou. Písmena pak oddělují jednou svislou čárkou, slova dvěma a konec zprávy třemi. Na její zapamatování se volí pomocná slova:„Akát, blýskavice, cílovníci, dálava, erb, Filipíny, grónská zem, hrachovina, chvátám já k vám, ibis, jasmín bílý, krákora, lupíneček, mává, národ, ó náš pán, qáká žabák, rarášek, sobota, trám, učený, vyvolaný, wagón klád, xénokratés, ýgor mává, známá žena.“ Krátká slabika znamená tečku, dlouhá čárku.

-.-/---/-./../-.-/.-.././-.-.///

I tuto šifru jsem použil v jednom ze svém příběhu, a to "Páťa a kolo Zláťa: Morseovka na Kocábě" A navrhl jsem tam i jednu netradiční, cyklistickou možnost, jak morseovku zajímavě využít.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

3) Brailovo písmo

Za podobný a zároveň užitečný způsob šifrování považuji i Braillovo písmo. Navíc se může stát, že ho bude někdy muset znát každý z nás. Skládá se z teček na síťce o velikosti 2 x 3 dílků.  Na zapamatování těchto znaků jsem vymyslel pomocné fráze, které, pokud si zapamatujete, dokážete poznat jednotlivé znaky. Krátká slabika znamená prázdný bod a dlouhá slabika bod s tečkou. Vše jsem podrobně popsal v článku  "Braillovo písmo - jak se ho jednoduše naučit"

A teď šifra:

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Mřížka

S následující šifrou jsem se poprvé setkal asi někdy v první nebo druhé třídě, když jsem ležel v nemocnici a čas jsem si tam krátil pomocí dnes již nevycházejícího časopisu Klokánek. Mám za to, že jeden úkol z onoho časopisu, byl založen právě na této šifře. Mřížka je založena na 27 písmenech, které jsou po trojicích rozloženy do mřížky o rozměrech 3 x 3 . A tak zkuste vyluštit:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

5) Posunutá abeceda

Představte si, že "B" znamená ve skutečnosti písmenko "A" nebo "Š" znamená ve skutečnosti písmenko "S". Zkrátka a dobře písmenko, které se v abecedě nalézá o jedno pořadí méně. "A" v tom případě znamená "Ž". Ovšem můžete si vymyslet posunutí o jiný počet písmen. Třeba i o třináct. Nic vám v tom nebrání. Ovšem v níže uvedené zkušební šifře jsem použil tu základní posunutí o jedno (viz začátek odstavce)

QBNQFMJTLB

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

6) Samohlásková šifra

Druh šifry, kterou jsem si kdysi vymyslel, se skládá ze samohlásky a čísla určující pořadí písmene v abecedě za samohláskou. To znamená, že třeba "E0" je "E", protože nula počet písmen od "E" je zas "E". Naopak třba "A4" znamená ve skutečnosti "D" (BCČD). Takže:

I2 OO O1 O3 E0 O7 I0 I5 A0

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

7) SMS Šifra

Dnes v době tzv. chytrých neboli bezdotykových mobilů se už tímto způsobem už tak často SMSky nepíšou. Ale v době klasických tlačítkových mobilů se SMSky psaly rychlým mačkáním příslušného tlačítka, kde počet značknutí udávalo konkrétní písmeno nebo číslici, jak udává tabulka.

Takže, co popcí SMS šifry znamená následující?

44 555 88 22 44 2 888 55 2

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

8) Kipu

Já jsem vymyslel zajímavou šifru, která se inspiruje inckým kipu, tedy uzlíkovým písmem. Šifra je samozřejmě v češtině. Každý provázek značí jedno písmenko. A jak ho luštit? Jednoduše. Jeho základem jsou opět samohlásky "A", "E", "I", "O" a "U". Právě těchto pět písmenek reprezentuje pět uzlů, a to tak, aby s nimi měly něco společného.

Písmenko "A" představují "autíčka", což je první písmeno názvu tohoto uzlu.

Písmenko "E" představuje "zkracovačka", protože toto písmenko má tři hroty stejně jako se při vázání zkracovačky dělají tři oka.

Písmenko "I" představuje "liščí smyčka", a to proto, že "i" je dominantní samohláska ve slově "liščí"

Písmenko "O" představuje "osmička", opět podle počátečního písmena

Písmenko "U" představuje "vůdcovský uzel", a to opět podle dominantní samohlásky.

A počet uzlíků na provázku dává pořadí písmene od samohlásky. například jedny autíčka znamenají "A", ale dvě autíčka "B", atp.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ve skutečnosti šifer je celá řada. Ten počet jde do desítek a možná do stovek. Je jich opravdu velké množství. Já jsem vám jich předstvil jen osm. Podle mého názoru jsou to ty nejlehčí a zároveň nejzajímavější šifry. A pokud jste si s mými šiframi i přesto neporadili, dávám vám zde jejich správná vyluštění: 1) Sedmikráska, 2) Koniklec, 3) Kopřiva, 4) Fialka, 5) Pampelička, 6) Kopretina, 7) Hluchavka, 8) Mateřídouška.

Související články:

Jak si vyrobit pomůcku k šifrování?

Dokázali byste určit čas podle kompasu nebo buzoly?

I mapové značky lze děti učit zajímavým způsobem

Jak lze učit děti poznávání ohňů

Znáte turistické značky?

Rubrika tábornictví a turistika

Autor: Libor Čermák | středa 19.4.2017 5:39 | karma článku: 20,75 | přečteno: 19906x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88