Postavte si maketu jeruzalémského chrámu

Dnešní vystřihovánka do "velikonočního Jeruzaléma" asi nenadchne příznivce jednoho ze světových náboženství. Ale my víme, že to ve sktečnosti byla jedna z největších staveb světa.

Řeč je o jeruzalémském chrámu na Chrámové hoře.

Jak vypadal druhý jeruzalémský chrám?

Ten byl postaven dvakrát. Poprvé ho v 10. století před naším letopočtem nechal postavit král Šalamoun kvůli uschování archy úmluvy. Byl však vypálen babylonským vojskem. Druhý chrám byl na tom samém místě postaven v roce 19 před naším letopočtem, a to králem Herodesem, kterého nechvalně známe z Nového zákona. I ten byl však nakonec vypálen, a to římskými vojáky v roce 70 n.l. Dodnes s něj zbyla jen slavná Zeď nářků. Jenomže někteří tzv. "hlasovači" z UNESCO by nejraději, aby celá Chrámová hora byla historicky považována jen za islámskou, a to bez ohledu na to, že jak před 7. století, natož pak i mezi roky 19 př. n. l. a 70 n.l. ještě žádny islám neexistoval. Podrobnosti o celé aféře jsem psal v loni na podzim v článku "Samozřejmě, že je jeruzalémská Zeď nářků židovská".

Dnes víme, že to byla jedna z největších budov své doby. A aby tomu nebylo málo, tak na její stavbu dokonce byly použité kameny o hmotnosti 500-600 tun!. Když se podíváte na dobu, kdy tento jeruzalémský chrám existoval, zjistíme, že to bylo právě v době, kdy ulicemi tohoto města chodil i sám Ježíš Kristus. Však se také o tom Nový zákon i několikrát zmiňuje. Proto jsem jeho maketu udělal součástí i mého "velikonočního Jeruzaléma". Jak říkám, je to jen maketa. To proto, že je to silně zjednodušené, a také neodpovídá měřítku. Jinak by to muselo být daleko větší. Tak tedy jak si to vyrobit?

Nejprve zhotovíme samotný chrám. Ten se skládá ze třech dílů. Přední části (č.1), zadní části (č. 2) a střechy (č. 3), podle které obě předešlé části poohýbáme. Při lepení střechu přilepíme k oběma dílům, avšak až pod zlatým ozubením.

A teď postavíme obvodové paláce. Například vstupní část se skládá s přední části (č. 4), střechy a boků věží (č. 5), zadní části (č. 6) a střech věří (č. 7).

Stejným způsobem zhotovíme i ostatní paláce, které jsou kolem chrámu vytvarované do čtverce (č. 8 - 16)

Velikonoční Jeruzalém Libora Čermáka

Na závěr umístíme centrální chrám doprostředka mezi čtverec chrámových paláců. A hotovou stavbu pak můžeme umístit napřílad na Kristův hrob, který jsem předstvil včera v článku "O velikonocích vstal Kristus z mrtvých". Ale zase ne, až úplně do zádu, aby šly otevírat okénka "Velikonočního čokoládového kalendáře" na pozadí.

Psal jsem před třemi roky v rubrice Velikonoce 2014 :

Ozdobený stromeček i o velikonocích?

Psal jsem před dvěma roky v rubrice: Velikonoce 2015 :

Velikonoční Zlatá ulička

Psal jsem před rokem v rubrice výlety a tramping :

Velikonoční procházka Prahou

A další související články:

Vánoční doba: Dárek pro dědečka – vystřihovánky kostela

Postavte si přistávací modul proroka Ezechiela

Autor: Libor Čermák | úterý 11.4.2017 6:48 | karma článku: 13,23 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88