Libor Čermák

O velikonocích vstal Kristus z mrtvých

10. 04. 2017 5:46:13
Když jsem sestavoval svůj "velikonoční Jeruzalém", přemýšlel jsem jaký ústřední motiv zvolit. Ve vánočních betlémech je to vždy narození malého Jezulátka. Ale co by mělo být jeho velikonoční obdobou?

Přemýšlel jsem. Že by ukřížování Krista? Ne, to by přeci byl docela smutný výjev. Nebo poslední večeře jako na obraze od Leonarda da Vinci (viz známá písnička od Mirka Černého https://www.youtube.com/watch?v=wmD3QY8sOFE)? I to je jistě slavný výjev. Ale myslím si, že ta nejdůležitější a zároveň pro křesťany i nejradostnější událost se udáhrála v neděli, tedy vzkříšení. Nechci teď uvažovat o tom, zda byl Ježíš Kristus skutečně mrtev, nebo se jen probral z komatu nebo nějakého meditačního rozpoložení, jak často mnozí uvažuje. I kdyby tomu náhodou tak bylo, tak podívejte se na zakladatele jiných světových náboženstvích. Ti zdaleka nevykonali tolik zázraků jako náš Pán Ježíš, a přeci i tak v ně věří miliony lidí. Ale co víc! Kristovo učení je o to dokonalejší, že učí především k lásce k bližnímu. Tím se třeba takový islám vzhledem k jeho vztahu k jinověrcům neboli tzv. "nevěřícím" nebo používáním tzv. svatých válek, vůbec pochlubit nemůže. A tak si myslím, že i ten, kdo nevěří v Krista, by alespoň při pohledu na můj "velikonoční Jeruzalém", mohl nachvíli zavěřit tomu, jak je to psané v Bibli, tedy, že Kristus vstal z mrtvých a tím vykoupil lidstvo. Obdobně, jako je tomu při pohledu na malé Jezulátko v betlémech.

A jak si tento výjev vyrobit? Pokud jste si slepili Velikonoční čokoládový kalendář, který jsem tu publikoval včera, můžete ho použít jako pozadí.

Pak si na formát A4 vytisněte výše uvedené dílky 1 a 2, a ty přilepte šikmo ke spodní bílé části pozadí.

Obě pak do lichoběžníka spojte dílkem č. 3. Pak slepte Kristův hrob (č. 4), a ten přilepte k rubu dílku číslo 3.

Celé to pak zastřešte dílkem č. 5.

A pak celé dílko přilepte k této základně.

Na závěr ještě vystřihněte postavičku Ježíše Krista, kterou již ve stojící poloze přilepte do vnitřku hrobu. Ten můžete ozdobit i tajuplnými dvěma relikviemi, které se vážou ke Kristově smrti. Tedy Turínské plátno a Longinovo kopí osudu. A v tuto chvíli máme další část mého velikonočního Jeruzaléma hotovou. Dalšími jeho částmi budou i nejrůznější bodovy, které zas předstvím příště.

Psal jsem před třemi roky v rubrice Velikonoce 2014 :

Tak kluci, už máte upletenou pomlázku?

Psal jsem před dvěma roky v rubrice: Velikonoce 2015 :

Proč se Velikonoční ostrov jmenuje „Velikonoční?“

Psal jsem před rokem v rubrice Obrázky z cest :

Věž Staroměstské radnice

A další související články:

Vánoční doba: Jak Matěj vyráběl jednoduchý betlém

Postavte si přistávací modul proroka Ezechiela

Autor: Libor Čermák | karma: 16.19 | přečteno: 362 ×
Poslední články autora