Dokázali byste určit čas podle kompasu nebo buzoly?

27. 03. 2017 8:34:13
Určit sever a jih podle ručičkových hodin, je jedna z populárních metod určení světových stran bez kompasu, když jste v přírodě. Ale dokázali byste to i obráceně? Odhadnout přibližný čas podle kompasu? V zásadě to přeci jde!

Jak se určuje sever a jih podle ručičkových hodinek? Pokud chodíte nebo jste někdy chodili do nějakého skauta či turistického oddílu, možná vám to i řekli. Malou ručičku namíříte na slunce. A pak myšleně rozpůlíte úhel mezi malou ručičkou a dvanáctkou (v případě letního času mezi malou ručučkou a jedničkou). Tento rozpůlený úhel ukazuje na jih a na opačnou stranu na sever.

Pokud tedy jde toto, mělo by to samozřejmě jít i obráceně. A pomocí kompasu určit, kolik, že je vlastně hodin. Alespoň tedy přibližně. Ano, teoreticky by to mělo jít asi takto:

Musíte mít samozřejmě buzolu, nebo alespoň kompas, kde jsou znázorněné i azimuty, tedy stupně kolem dokola. A střelku i azimut 0 (360) stupňů zorientovat k severu. Země, jak známo, se otáčí jednou za 24 hodin. Na kompase by mělo být zas 360 stupňů. A 360 děleno 24 s rovná 15. Každou hodinu se tedy Země otočí a tedy se i slunce na obloze posune o 15. stupňů. V pravé poledne by slunce mělo být na jihu, to jest na azimutu 180 stupňů. To znamená, že pokud azimut 180 stupňů vydělíme číslem 15, dostaneme číslo 12. A takto by to mělo platit pro každou naměřenou hodnotu. Podíváme-li se, na jakém azimutu se vůči rovině zrovna nalézá slunce a tuto hodnotu vydělíme číslem 15, měl by nám vyjít přibližný čas. V době letního času akorát pak ještě musíme připočíst jednu hodinu.

Má to tu nevýhodu, že to platí jen přibližně. Důvod je jednoduchý. Naše planeta je rozdělena na časová pásma cca po oněch 15 stupňích. Takže vlastně je stejný čas na výseku zeměpisné délky v rozdílu oněch 15 stupňů. Takže v rámci tohoto může být několik málo stupňů v azimutu rozdílu. Ale to přeci u toho zjišťování severu podle hodinek platí také. A tak zas bych se tím moc netrápil, zvláště když píšu, že je to zjišťování přibližné. Má to i tu nevýhodu, že za špatného počasí to jde hůř a v noci, kdy není vidět slunce, už bohužel vůbec. Ale i tak je to myslím zajímavá dovednost jak pro skauty, tak všechny ostatní dobrodruhy, když vám náhodou v přírodě nejdou hodinky.

Proto si závěrem můžete vyzkoušet tyto dva (třináctkové) domácí úkoly, které jsem vám na toto téma připravil:

Kolik hodin, by mělo být, pokud naměříte slunce na azimutu 113 stupňů? Správná odpověď je 113 děleno 15. Výsledek je 7,5333. Mělo by být něco kolem půl osmé. V letním čase, něco kolem půl deváté.

Kolik by bylo hodin, kdybyste naměřili přesně o sto stupňů víc, tedy slunce na azimutu 213 stupňů? Opět číslo 213 vydělíme 15. Výsledek je 14,2. Je tedy něco kolem čtvrt na tři odpoledne (v případě letního času čtvrt na čtyři).

Články s podobnou tématikou z rubriky: tábornictví a turistika :

Papírový pohárek pro případ nouze

Jak si vyrobit pomůcku k šifrování?

I mapové značky lze děti učit zajímavým způsobem

Jak lze učit děti poznávání ohňů

Vystřihovánky otáčivé mapy hvězdné oblohy

Umíte vázat uzly?

Znáte turistické značky?

Autor: Libor Čermák | pondělí 27.3.2017 8:34 | karma článku: 17.53 | přečteno: 1962x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 477 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...