Libor Čermák

Jaká by mohla být technologie staveb, a to nejen tunelů, v budoucnosti?

25. 03. 2017 6:13:13
K této úvaze mne přiměly legendy o údajných prastarých tunelech, které prý v podzemí spojují kontinenty po celé planetě. Jsou to sice jen pověsti, ale na inspiraci k možným technologiím budoucnosti to snad stojí

Polský fyzik, profesor Dr. Jan Paják, kdysi zaznamenal příběh jistého muže jménem Vincent. Vlastně mu u to vyprávěl ještě v době jeho gymnasijních studií. Údajně se to mělo stát mnohem dříve, když i dotyčný můž byl ještě chlapcem.

Jednou se jeho otec rozhodl, že se mu vydá cosi ukázat. A tak vyšli spolu z domova a došli až k Babí hoře, která leží v Oravských Beskydech na polsko-slovenské státní hranici. Oba překročili hranici a vydali se svahem po slovenské straně Babí hory. Zhruba ve třetině bočí hory se tu prý nalézá podivná skála. A v ní je prý vstup do zvláštního podzemí. Tady prý hoch pomohl svému otci odtlačit jakýsi kámen a za ním se ukrýval vstup do podzemních chodeb. Byl kulatý a tak široký, že by jím prý projel i vlak. Zajímavé byly jeho stěny. Prý vypadaly jako ze skla. Chodba sice klesala kamsi dolů, ale byla rovná, jak podle pravítka. Dovedla je do jakési veliké komory válcového tvaru. A do ní prý ústilo dalších několik podobných tunelů. Některé byly kruhové, jiné trojúhelníkové. Podle sdělení jeho otce vedou do každé země a na každý kontinent. Jeden ze zdejších tunelů prý dokonce obkružuje celý svět. Prý vede do Německa, pak do Anglie, pak přes oceán do Ameriky. Pak překříží Japonsko, Koreu, Čínu, Tibet, Rusko, Kavkaz, Krym, Rumunsko, až prý ústí opět sem. Pak se prý najednou ozval dunivý zvuk. A tak se na pokyn Vincentova otce oba rychle rozeběhli zpět ven na povrh. Prý to byl zvuk podivného dopravního prostředku, který prý používají príslušníci zvláštní podzemní civilizace, která tyto tunely kdysi dávno vytvořila.

Toto je zkráceně ona pověst, ktrou prý dotyčný zažil. Jak moc je v současné době dokázaná, to s prominutím nevím. Spíše se domnívám, že je to něco podobného, jako pověst o blaničtích rytířích. Ale kdo ví, třeba mě někdo přesvědčí o mém omylu ,o čímž se netajím, že by mne to potěšilo. Pokud by vás toto téma zaujalo víc, doporučuji například odkaz: http://www.hacmor.cz/clanky/tajemstvi-minulosti/sklenene-tunely-a-babi-hora-na-slovensku.html.

A mimochodem na Slovensku to není jediná podobná pověst. Možná ještě známější je tajuplná Měsíční šachta nalézající se někde v Tatrách, o které napsal sdělení ve svém deníku jistý vojenský kapitán Dr. Antonín Horák. Ten se v ní se svojí skupinou schovával v době Slovenského národního povstání. Prý i zde se nalézaly opět podivné zesklovatělé stěny. (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bs%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD_%C5%A1achta). Dokonce zde nalezl i pozůstatky medvěda jeskyního, žijícího v Evropě v době Pleistocénu (starších čtvrtohor). Pochází snad z této doby i ona Měsíční štola? V současné době také po ní probíhá pátrání. Svého času se ji vydal hledat i legendární český záhadolog Ivan Mackerle. Jedná se snad o pozůstatek toho samého podzemního komplexu jako na Babí hoře? Souvislosti z obou tajemných míst tomu podle mého názoru dosvědčují.

Ale ať chci nebo ne, stále se mi hlavou honí technologie, jakou by se takovéto tunely mohly postavit. Jak že se vlastně staví tunely dnes? Vezme se razící štít a tím se provrtá zem. Funguje to od jemné zeminy až po tvrdou skálu. Takto jsou raženy nejen tunely, ale i například stanice metra. Ty stanice, které takto byly stavěny, poznáte podle toho, že mají kruhový profil. Je to většina stanic pražského metra trasy A i B. Odtěžená zemina se pak samozřejmě musí ještě nějakým způsobem z nově vytěžené díry vyvézt, například někam na skládku. Samožejmě proto, aby nepřekážela stavbě. Pak přijedou například betonáři, a ti vylijí ostění tunelu, aby stavba byla stabilnější. A pak nastupují další profese.

Ale co ty skleněné zdi v oněch legendárních tunelech? No zkusme se zamyslet. Jak vlastně vzniká sklo? Roztavením sklářské hmoty a pak jejím ochlazením. Podobným způsobem nevzniklo jen sklo, ale pravděpodobně obdobnými přírodnímí procesy i tzv. tektity, jakými jsou například české vltavíny. Ale jak by se takovýto zesklovatělý materiál mohl dostat na zdi těchto tunelů? Podle mého názoru, docela jednoduše. Představme si, že by někdo vymyslel takový razící štít, který by dokázal na čele a na obvodě svého okraje vytvořit silně vysoké teploty, způsobující roztavení horniny. A přitom by se vlivem tlaku a teplot veškerá vytěžená zemina natlačila právě na stěny tohoto právě vyraženého tunelu. Oproti současně běžně používaným technologií, by to mělo mnoho východ. Odpadlo by vyvážení zeminy na skládku a pak i ono betonování ostění. Vše by se tak vlastně využilo, čímž by se vše i urychlylo. Domnívám se, že je možné, že právě toto by mohla být ona technologie staveb tunelů v budoucnosti. Třeba tuto technologii někdo skutečně dokáže vymyslet a podaří se mu ji dát do široce užívané praxe.

Ale teď zkusme na chvíli i připustit tu variantu, že už v dávných dobách by tuto technologii někdo měl, a takovéto legendární podzemní tunely, spojující kontinenty, takto skutečně vytvářel. A tak mne napadlo. Když by dokázal s nejrůzněji tvrdou zeminou včetně sklalních podloží dělat takováto kouzla, co kdyby například na podobné bázi mohly například fungovat ty prastaré technologie, které dokázaly přesně do sebe vytvarovat a zapasovat ty kameny, jaké například používali dosud záhadní stavitelé prastarých peruánských pevností typu Sacsayhuaman a dalších podobných staveb - viz "Nezodpovězené otazníky prastarých kameníků"? Ty skutečně existují a může si je tam jet podívat každý na této planetě. Mohla by to být od tohoto hodně vzdálená technologie? Myslím si, že ne. Metoda změkčování kamene je uvažována jako jedna z možných hypotéz jejich vzniku. Tak, proč by to například nemohlo jít nějak takto?

Autor: Libor Čermák | karma: 16.17 | přečteno: 933 ×
Poslední články autora