Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhady Havaje

Havaj je nejmladším členským státem USA. Jako jediný z 50 států se nalézá v tropech. A i zde je celá řada záhad. Od archeoastronautických, po pozorování UFO včetně jejich údajných havárií a další záhad a zajímavostí.

Vítejte dnes v tropickém ráji, na Havajských ostrovech, které se 21. srpna 1959 staly dosud posledním 50. státem Spojených států amerických. Jejich rozloha je 28 tisíc kilometrů čtverečních. To je jako zhruba třetina České republiky. Nebo chceteli, jeho rozloha je srovnatelná například s Albánií. Žije zde 1400000 obyvatel, to znamená, že o něco víc, než má Praha. Při porovnáním s Českou republikou to je ale jen desetina.

Rozkládá se na osmi hlavních ostrovech (podle velikosti jsou to: Hawai'i - hlavní ostrov, Maui, O'ahu, Kaua'i, Moloka'i, Lana'i, Ni'ihau a Kaho'olawe) a několika dalších menších téměř neobydlených ostrovů. Vznikly jako podmořské štítové sopky, znichž některé jako ostrovy narostly až nad hladinu. Většina havajských sopek je neaktivních. Nejvyšší z nich je Mauna Kea na hlavním ostrově), která vyrostla až do výše 4205 metrů nad mořem. Pokud bychom ji však měřili i s podmořskou částí, tak od svého úpatí má výšku 10205 m, čímž by překonala i Mt. Everest. O něco nižší (4169 metrů nad mořem) je i sousední Mauna Loa, která je však dosud činná. Třetí v pořadí je Haleakala na ostrově Maui, která dosahuje výšky 3055 metrů nad mořem.I přesto, že se nalézáme v tropické oblasti, tak kvůli zdejším nadmořským výškám se na zdejších vrcholcích může objevit i sníh.

Hlavním a zároveň největším městem je Honolulu. Má asi 350 tisíc obyvatel, to zanemná, že je srovnatelné například s Brnem. Nenalézá se na hlavním ostrově, ale na třetím největším ostrově O'ahu. Dalšími většími městy jsou East Honolulu a Pearl City (s 50 tisíci obyvateli), dále Hilo na hlavním ostrově (45 tisíc obyvatel a pak Kailua a Waipahu se 40 tisíci obyvateli, které se opět nalézají na O'ahu.

Původní obyvatelé Havaje jsou Polynésané pocházející z Markéz (viz Archeoastronautické Markézy). Dostali se sem kolem roku 1000 našeho letopočtu. Ovšem lidé tu žili pravděpodobně už mnohem dříve. Až do konce 18. století žili zdejší lidé v uzavřených šamanských společnostech, což by dosvědčil i James Cook, mořeplavec, který tyto ostrovy pro Evropu objevil a který zde byl v roce 1779 při souboji s domorodci zabit. V roce 1810 zde vzniklo Havajské království, kterému vládl král Kamehamea I. a jeho následovníci. V roce 1893 se Havaj stala republikou a přitom požádala USA o anexi svého území. Zlomovým se stal 7. prosinec 1941, kdy japonská armáda provedla překvapivý útok na Perl Harbor, zdejší přístav námořnictva Spojených států, který měl za následek vstup USA do 2. světové války. O této historické události bylo natočeno i několik filmů, z nichž ten nejznámější pochází z roku 2001. 

A nejsou to jen válečné filmy, které útok na Perl Harbor nějakým způsobem připomínají. Tato událost se promítla též do několika filmů žánrů scifi, které například zabývají cestováním v čase. Stačí si vzpomenout na film "Tajemná záře nad Pacifikem", kdy se těsně před útokem na Perl Harbor sem v čase přenese letadlová loď Nimitz. A svojí stopu má tento útok i v české kinematografii. Protože zas do dne, který následoval po útoku (8. prosince 1941) se v čase omylem přesunou ve známé scifikomedii "Zítra vstanu a opařím se čajem" (https://www.youtube.com/watch?v=E8Lj9UXr4uc) s Petrem Kostkou, Vladimírem Menšíkem, Jiřím Sovákem a Vlastimelem Brodským v hlavní roli.

Takže Havajské ostrovy nejsou jen tropickým rájem, kde ověnčené dívky tančí slavný tanec Hula hula. Jsou i místem, kde se psala historie. Také se dostaly i do celé řady písniček, z nichž tu nejznámější považuji Honolulu od Kamelotu (viz https://www.youtube.com/watch?v=rjgMb24wbhs a pokud byste si ji chtěli zabrnkat na kytaru, tak v odkaze http://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/kamelot/honolulu máte text i s akordy.)

A také i celá řada záhad, které jsem jako ve všech předchozích státech USA vynesl barevně na mapu. Zeleně jsou znázorněny případy pozorování UFO, červeně jejich údajné havárie, modře záhady dávné minulosti, okrově agrosymboly a hnědě ostatní záhady a zajímavosti.

mapa záhad Havajských ostrovů

Tak se tedy pojďme na jednotlivé záhady podívat podrobněji:

Pozorování UFO

červen 1965: pozorování astronautů

V červnu 1965 přelétali astonauti Ed White a James Mc Divitt s vesmírnou lodí Gemini nad Havajskými ostrovy, když v tom spatřili letět další neznámý létající objekt. Byl kovový a trčela z něj jakási dlouhá ramena. Oficiální vysvětlení bylo, že šlo o satelit Pegas. Zajímavé vysvětlení, které se tvarem hodně podobá zmíněnému pozorování. Až na to, že tento satelit byl v inkriminovanou od nich vzdálen 1600 kilometrů, takže to být nemohl.

zdroj: Day M: Aliens, Mimozemšťané, setkání s nevysvětlitelným, Rebo, Praha, 1998

Jackson R.: U.F.O.s, mimozemšťané a létající objekty, nakl. Svojtka a Vašut, 1994

29. ledna 2007: Honolulu

Jak uvedla místní televize KHON 2, tak celá řada obyvatel Honolulu trvrdí, že 29. ledna 2007 sptařila na obloze UFO. Například Peter Hollingworth byl zrovna se svým synem surfovat na moři, když se objekty objevily. Byly to dvě menší ohnivé koule, z jejichž zadní části vycházel jakýsi kouřový proud. 

zdroj:https://en.wikinews.org/wiki/Locals_claim_to_have_seen_a_UFO_in_Honolulu,_Hawaii

 

Údajné havárie UFO

8. prosince 1942: Perl Harbor

článek "Přízračné letouny" v Magazínu 2000 se věnuje záhadné události, ke které mělo dojít den po útoku na Pearl Harbor 8. prosince 1942. Dvě americké stíhačky zde údajně spatřily jinou americkou stíhačku P-40, jejíž trup byl proděraven střelami a její podvozek byl úplně zničen. Uvnitř stroje byl spatřen zakrvácený pilot, jenž se na ně dokonce usmál. Poté letoun začal klesat a roztříštil se o zem. Když na místo přijeli vojáci, nenašli zde po žádném letounu ani památky. UFO? Nebo snad duch? Vzhledem k tomu, že se jev pohyboval ve vzduchu, můžeme ho nazvat UFO.

Zdroj: Přízračné letouny, Magazín 2000 záhad č. 15, ročník 2004, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=428477

1944: Kanehoe

Údajně zde byl sestřelen diskovitý stroj o průměru 17 metrů. Po pádu se zapíchl do písku na pláži. Později byl v síti odvlečen lodí do San Diega.

Zdroj: :Lenková J., Šiška V., Mackerle I., Zeman J.,: Velká kniha otázek a záhad, Regia, Praha 2002

červen 1973, mezi Havají a USA

Byl údajně sestřelen raketou země-vzduch podivný disk zužující se jako slza. Pak byl z moře vyzdvižen lodí Glomar Explorer a dopraven nejprve na Havaj a později do San Diega. Jeho průměr byl 10 metrů a výška 3 metry.

Zdroj:  Lenková J., Šiška V., Mackerle I., Zeman J.,: Velká kniha otázek a záhad, Regia, Praha 2002

 

Záhady dávné historie

Havajské ostrovy mají velice bohatou jak archeologickou tak i archeoastronautickou minulost. Podrobně jsem se jí zabýval v článku "Havajské ostrovy z pohledu archeoastronautiky" A tak jen v kostce připomenu, čeho se článek týkal.

- Nalézají se na stejné zeměpisné šířce jako celá řada jiných dávných civilizací (Tassili v jižním Alžírsku, kde je mnoho skalních kreseb, dále na núbijská civilizace v severním Súdánu, známou například svými pyramidami. Na americkém kontinentu je to pak Aztécká civilizace v okolí Teotihuacanu a Tuly a pak mayská civilizace na Yucatanském poloostrově.)

- Když se podíváte na zeměpisné souřadnice 19,5 stupně, na které se nalézá největší havajský ostrov, zjistíte, že je takový stupeň severní šířky, že pokud bychom do naší planety vepsaly čtyřstěn, kde jeden vrchol bude na jižním pólu, tak ostatní jeho tři vrcholy budou právě na této rovnoběžce

- Je jen náhoda, že právě Zimbabwe, které je známé svými ruinami prastarých tajuplných pevností, leží přesně na opačné straně Zeměkoule než Havajské ostrovy?

- Mezi prastarým obyvatelstvem Havaje se zde také dochovaly pověsti o podmořských tunelech, které mají údajně spojovat jednotlivé ostrovy.

- Na ostrově se dochovala celá řada lokalit s petroglify, čili se skalními či kamennými rytinami.

- dále je zde bohataá mytologie. Ať už je to polynézský bůh Tiki nebo zdejší bohyně – Hauamea, po níž byla pojmenována trpasličí planeta za Plutem. Je to matka Země, která porodila mnoho dětí. Ovšem tyto děti se nenarodily normálním způsobem, ale „vyrašily“ z různých částí jeho těla. Nebo tu jsou legendy o zemi s bílými lidmi a další.

A nyní si některé lokality představáme podrobněji

Monokli Hieau

Mookini Heiau

Je chrám na hlavním ostrově, jenž byl údajně postaven už kolem roku 480 po Kristu. Dnes se z něj zachoval obdélníkový kamenný val vysoký 1,8 metrů. Jeho půdorysné rozměry jsou přesně v poměru 1:2 a mají rozměry 76 x 38 metrů. Jestliže jsou jeho rozměry odvozené od 38 metrů, napadlo mne, že se by se mohlo jednat o 10miliontinu vzdálenosti Měsíce od Země (380 tisíc km). Podle dávné legendy byl chrám postaven během jedné noci. Je však na něj odedávna uvaleno tzv. tabu, a proto ho navštěvuje jen málo místních lidí.

Zdroj: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=292380

Wailaua

Je místo na ostrově Kauali, s dalšími havajskými kamennými chrámy. Například  A Ka La Heyau byl postaven kolem roku 1200 našeho letopočtu. Na dalším zdejším chrámu s názvem Aa Kukui Heiau se zas nalézají petroglyfy. Holoholoku byl zas místem, kde dávní Polynézané prováděli lidské oběti. A Polyahu Haiau byl pojmenován po zdejší bohyni sněhu.

zdroj: Wilson C.: Místa, kde se lidé setkávají s bohy, Knižní klub – Balilos, Praha, 1998

Halekii

Když jsem před časem psal článek Archeoastronautické Markézy, zmínil jsem se v něm o polynézském bohu zvaném Tiki, jehož podivné, ať už vysochané nbo vyřezané sochy můžeme spatřitv celé Polynésii. A ani Havajské ostrovy nejsou výjimkou. Chrám s nimi můžeme například najít na Haleki'i-Pihana na ostrově Maui.

zdroj: Wilson C.: Místa, kde se lidé setkávají s bohy, Knižní klub – Balilos, Praha, 1998, https://en.wikipedia.org/wiki/Haleki'i-Pihana_Heiau_State_Monument

Mauna Kea

Dále tu můžeme nalézt pověst, která se svojí podstatou podobá i příběhu o Noemovi a biblické potopě. Celosvětovou potopu zde měla způsobit rozhněvaná bohyně Měsíce Hine. Pouze dva lidé se zachránili ve člunu na zdejší sopce Mauna Kea

Zdroj: Dopatka U.: Velká encyklopedie Ericha von Danikena: Vašut, Praha, 1999 http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=292380

 

Kruhy v obilí

Ulupalakua

Z Havajských ostrovů dokonce pochází i jedna zpráva o záhadných agrosymbolech. Stalo se v roce 1978, kdy se pilot závěsného kluzáku proháněl nad ostrovem Maui. Vtom si všiml, že na jednom poli poblíž Ulualakua vidí několik kruhů.

zdroj: http://www.iccra.org/bystate/Hawaii/ICCRA%20-%20HI%20-%20Ulupalakua%20Ranch,%20Ulupalakua,%20Maui%20County,%20Maui%20Island%20(1978).htm

 

Další záhady a zajímavosti

Observatoř na Mauna Kea

Na vrcholu sopky Mauna Kea se nalézá významná astronomická observatoř, která má ideální podmínky pro sledování oblohy Jeho součástí jsou i Keckovy dalekohledy, k jejichž přístrojům patří i spektrograf HIRES. Ten se významně podílí i na objevu exoplanet, tedy planet u cizích hvězd. Podílel se například i na objevu i exoplanty Tau Ceti e, což je zhruba čtyřikrát hmotnější těleso než naše Země, které se nalézá v obyvatelné zóně Tau Ceti. A je to tedy jedna z nejbližších potencionálně obyvatelných planet.

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mauna_Kea_Observatories, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=312168

Štěkací pláž

Na západě ostrova Kauai se v oblasti Mana nálézá pláž s dunou dlouhou asi dva kilometry. Na východě ji uzavírá duna ve tvaru komolého kužele. V nejvyšším místě prý dosahuje až 33 metrů a má neobvyklé akustické vlastnosti. Pokud se z něj začne sypat písek, vydává hluboký štěkavý zvuk.

zdroj: Shuker K.P.N.: Světový atlas záhad, Knižní klub, Balios, Praha 1998

 

Další použité zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Havaj

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 16.2.2017 6:41 | karma článku: 16,01 | přečteno: 1178x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám