Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhady státu Wisconsin

Další stát USA, který bych rád popsal z pohledu záhad, je Wisconsin. Případy UFO, případy záhadných agrosymbolů, záhadné deště andělských vlasů, záhady dávné historie a další. S tím vším se zde můžeme setkat.

Wisconsin. Domnívám se, že je to spíš jeden z těch méně známějších států USA. Kolikrát se mi stalo, když jsem měl vyjmenovat státy USA, že jsem jich z patra vyjmenoval tak čtyřicet. Nad tou zbylou desítkou jsem vždycky trochu víc přemýšlšel. A byl to právě Wisconsin, který mi kolikrát padnul až právě do té více přemýšlivé desítky států USA. Ale, když jsem se začal zabývat jeho záhadami, zjistil jsem, že to bylo dost neoprávněně, protože na nejrůznější záhady je docela bohatý.

Wisconsin se nalézá přesně uprostřed severní části Spojených států Amerických. Na severu sousedí s Hořejším jezerem a Michiganem, na východě s Michiganským jezerem, na jihu s Illinois a na západě s Iowou a Minnesotou, od kterých je rozděluje řeka Mississippi. Rozloha Wisconsinu je cca 170 kilometrů čtverečních, takže si představte území o rozloze asi dvou Českých repubik. Žije zde asi 5,8 milionů obyvatel, takže teď si předstvte o něco víc obyvatel, než má Slovensko. Jeho hlavním městem je Madison. Ale jak je to u států USA dost časté, jeho hlavní město není městem největším. Tím je Milwauke ze 600 tisíci obyvatel. Na druhém místě je již zmíněný Madison s 240 tisíci obyvatel. Třetím je Green Bay se 105 tisíci obyvateli a čtvrtá Kenosha má rovnou 100 tisícovku obyvatel. Následuje Racine, Appleton, Waukesha, Oshkosh, Eau Claire. A desítku největších měst Wisconsinu uzavírá 64 tisícový Janesville.

Název "Wisconsin" zřejmě pochází z odžibvejského slova "Miskwasining", což v řekladu znamená "Místo červeného kamene", které bylo používáno pro pojmenování zdejší řeky Wisconsin. A tím se pomalu dostáváme k historii tohoto státu. V dávných dobách zde působili indiáni kmene Winnebago. Postupně se toto území stalo útočištěm kmenů Dakotů, Iowů, Odžibejů, Menominů a Hochunků (viz mapka). Na konci 18. století se Wisconsin stal členem Severozápadního teritoria. V roce 1848 se stal v pořadí třicátým členem unie. V první polovině 19. století zde byly objeveny bohaté ložiska galenitu (sulfidu olovnatého), a tak zdejší poptávka po olovu začala konkurovat i zlaté horečce v Kalifornii (viz Záhady státu Kalifornie).

A záhady? Opět jsem je vynesl na mapu a znázornil barevně. Případy UFO jsou označeny zeleně, záhady dávné historie modře, agrosymboly okrově, deště tzv, "andělských vlasů" šedivě a ostatní záhady hnědě.

Populární UFO případy

Stát Wisconsin je často ufology popisován jako tzv. "ufo hot spot", tedy oblast častého výskytu UFO. V Encyklopedii UFO od J. Spencera jsem ale našel pouze jeden případ. A tak jsem tentokrát hledal na internetu. Narazil jsem na internetovou stránku http://whoonew.com/2014/10/alien-stories-wisconsin/, kde jsou popsány ty nejznámější případy, které se tu měly odehrát. Ovšem, když se do nich ponoříte, tak si musíte přiznat, že na rozdíl od jiných případů jsou ty zdejší hodně zvláštní. Ale o tom záhadologie je. Málo co má v ní nějaké své pravidlo. Tak tady jsou ty případy:

18. dubna 1961: Eagle River

K netypickému blízkému setkání třetího druhu mělo dojít v dubnu 1961 u Eagle River v severní části státu. Jistému farmáři Joe Simontonovi se stalo to, že ve vzduchu u své farmy spatřil vznášet se kovový talíř. Stalo se to kolem 11. hodiny dopolední, když uslyšel podivný hřmot. Velikost stroje byla následující: výška 3,5 metrů, průměr asi 14 metrů. Stroj přistál a objevili se tři členové posádky, které svědek přirovnal k Italům. Vysocí byli asi 150 centimetrů a měli tmavé vlasy. Jeden z nich podal Simontonovi jakýsi džbánek, aby jim ho naplnil vodou. Přitom jedli jakési placky. Simonton o jednu požádal a bytosti mu vyhověly. Po několika munutách se talíř zvedl a odletěl pryč. Když ji Joe ochutnal, zjistil že chutnají jako "lepenka". Podle anylýzy v Laboratoři pro kontrolu potravin bylo zjištěno, že se skládají s pozemských látek, ale neobsahují sůl. Místní šerif prohlásil, že Simontona velice dobře zná, a že vše , co říká, tedy bude pravda.

zdroj: Spencer J. Encyklopedie UFO, Etna, Praha,1994

Rok 1975: Wauwatosa

Stalo se ve městě Wauwatosa nedaleko Milwauke strašímu páru Anne (59 let) a Pete (64 let) E. Tehdy je navštívila podivná malá postava se svráštělou kůží, malými ústy a špičatou bradou. Na hlavě měla podivný klobouk, takže vypadala jako trpaslík. A kupodivu to nebyla jediná taková bytost, na ulici se prý pohybovaly čtyři další podobné. Byli to snad mimozemšťani?

Mimochodem, nebylo to jediné setkání s trpaslíky ve Wisconsinu. K podobnému případu došlo už v roce 1919 u obce Barron a stal se jeho svědkem tehdy třináctiletý hoch Harry Anderson. Když byli na rodiném výletě automobilem, došlo jim palivo. A tak ho otec pro něj poslal do nedalekého statku. Při zpáteční cestě chlapec potkal skupinu dvaceti pochodujících plešatých trpaslíků oblečených do podivných kalhot. 

zdroj: http://whoonew.com/2014/10/alien-stories-wisconsin/

Rok 1976: pozorování UFO v Elmwoodu

Opakované setkání s UFO se odehrálo v roce 1976 v Elmwoodu na západě státu. George Wheeler byl zdejší policista a zároveň veterán z druhé světové války. Tehdy si však všiml, že z kopce Tuttle Hill, který se nalézá asi 2 kilometry jižně od obce, vychází jakási oranžová záře. Myslel si, že je to požár. Ale k jeho velkému překvapení se tam cca třicet metrů nad zemí vznášel podivný objekt. Když chtěl vše ohlásit vysílačkou, z oběktu vyšel jakýsi záblesk, který policistu zasáhl. Ale Wheeler nebyl jediný, kdo v okolí tohoto města pozoroval UFO. Spatřila ho například i paní M Werglandová nebo P. Fredikson, který případ popsal jako sestupující měsíc na kopec. Ten navíc prohlásil, že tam to nebylo poprvé, co tam byl pozorován neznámý objekt. O půl roku dříve totiž něco podobného viděl na tom místě i jeho syn.

zdroj: http://whoonew.com/2014/10/alien-stories-wisconsin/

1988: La Crose

Z roku 1988 je znám další klasický únos do UFO. Tehdy Wisconsinem projížděl profesor sociologie John Salter spolu se svým synem stejného jména, který byl toho času studentem. Když projížděli městem La Crose, oba se najednou ocitli v jakési amnézii. A přitom spatřili tři malé postavy, jak nadzvedly jejich automobil. Měly velkou hlavu a šikmé oči, ale nešel z nich strach. Prý je vzaly jakýmsi lesem, kde stál podivný objekt. Vevnitř byla bílá světla a jakýsi modře zážící panel. Tam jim do nosních dírek umístili jakýsi implantát.

Zdroj: http://whoonew.com/2014/10/alien-stories-wisconsin/

1997: Bloomer

V roce 1997 zažila jistá žena z Boomeru na severozápadě státu, která si nepřála uvádět své jméno, únos do UFO, který provedli typičtí malí šediví. Spatřila objekt, který ji vtáhl do sebe. Na další věci si vzpoměna až během hypnózy. Na palubě s ní prý bylo přítomno asi dvanáct dalších lidí. A také si vzpomněla, že tento únos není první. Začalo to prý vše o cca 20 let dřív.

zdroj: http://whoonew.com/2014/10/alien-stories-wisconsin

 

Záhady dávné historie

Lake Mils

Pod hladinou jezera Lake Mils ve státě Wisconsin se údajně ukrývá trojice pyramid. Nejvyšší je prý vysoká až 10 metrů. Údajně je postavili kdysi dávno indiáni kmene Winnebago, když hladina jezera byla o hodně níže než dnes. Říkali jim kamenné teepee.

Viz též na wikipedii : ( Rock Lake, Wisconsin)

Zdroj:, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=104570

Aztalan

Ovšem nedaleko výše zmíněného jezera, asi 4 kilometry východně se nalézá Aztalan, jenž ukrývá též pahorek ve tvaru pyramidy. (viz Aztalan State Park, Wisconsin, USA). Když se ovšem zamyslím nad názvem tohoto místa, něco mi připomíná. Dávná pověst Aztéků, kteří žili na území dnešního Mexika, vypráví, že jejich předkové měli do dnešního Mexika přijít z jakého si potopeného ostrova Aztalan, nalézající se východně od Yucatanu. Jedná se o názvoslovnou náhodu? Nebo je zde nějaká souvislost s nedalekými potopenými pyramidami?

Zdroj: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=152522 , http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=104570

Man Mound

Zhruba 4 kilometry severovýchodně od města Barrabo se nalézá další ze zdejších mounds. Ta má tvar dlouhé postavy s podivně tvarovanou hlavou. Je to tedy další z řady tzv. obrázkových mohyl, jako je Hadí pahorek nebo Aligátoří pahorek v Ohiu (viz Záhady státu Ohio) nebo Orlí pahorek (viz Záhady amerického státu Georgia). Zbudována byla kmenem Winnebago okolo roku 1000 našeho letopočtu. Pověst říká, že se jedná o zobrazení boha, který sestoupil z oblohy, aby bojoval s obry a zlými duchy. Je to snad zobrazení nějakého mimozemšťana? Netypický tvar hlavy by na to docela odpovídal.

zdroj: http://www.atlasobscura.com/places/man-mound

Byly zde objeveny pozůstatky obrů?

Existuje legenda, že ve Wisconsinu, poblíž jezera Delevan byly v roce 1912 objeveny v pahorcích kostry podivných lidí vysokých 2,3 - 3 metrů. Kromě výšky měly i netypicky prodlouženou hlavu, šest prstů na rukou i na nohou a dvojitou řasu zubů. Bohužel se kostry i jejich fotografie ztratily. Jediné co zbylo, je článek 4. května 1912 v New York Times a jedna jediná fotografie.

Zdroj: http://extrastory.cz/po-kosternich-nalezech-obru-ve-wisconsinu-se-slehla-zem-proc-je-americane-taji.html

 

Záhadné deště tzv. "andělských vlasů

2. polovina října 1881: Milwuake a okolí

V této době byli obyvatelé Milwuake a okolních měst udiveni, že se všude vyskytoval déšť pavučin, které padaly z velké výšky. Jejich délka byla různě dlouhá od decimetrů a po několik metrů. Obdobný jev byl zaznamenán i v Green Bay, Sheboyganu, Ozaukee a dalších místech. Nikde se nevyskytuje zpráva o výskytu pavouků, což poukazuje na možnoý výskyt jevu známém jako "pád andělských vlasů". Co mi ve zdejších případech deště andělských vlasů příjde dost zvláštní? Pokud se podíváme na mapu, kde leží zmíněná místa (viz výše), tak vytvoří linii ve směru sever - jih. Že by náhoda?

Zdroj: Zdroj: Vašíček A.: Stopy neznáma, Mystery Film, Ostrava, 2006, http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=251475

 

Kruhy v obilí

První obrazec v obilí, kterým byl ve Wisconsinu zaznamenán, se objevil v červenci roku 1980 u Woodmanu. Objevil ho zdejší farmář se svým synem. Byla to elipsa o velikosti 6 x 2,5 metrů. (viz http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Woodman,%20Grant%20County%20(July,%201980).htm)

5. září 1981 se objevil další agrosymbol tentokrát ve vojtěšce u Blanchardville. Šlo o trojúhelník cca metrových kruhů. (http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Blanchardville,%20Lafayette%20County%20(September%205,%201981).htm)

V únoru 1987 letěl pilot nad bažinami u Mukovanga. A spatřil zhruba dvacetimetrový kruh bez trávy. (http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Mukwonago,%20Waukesha%20County%20(February,%201987).htm)

Zhruba dvanáctimetrový kruh v trávě byl objeven 2. května 1993 u města Kenosha na jihovýchodě státu (http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Kenosha,%20Kenosha%20County%20(May%202,%201993).html)

Nyní se přeneseme do 14. srpna 1994, tedy do doby, kdy se panovala i první velká vlna kruhů v obilí u nás, v České repuiblice (viz Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994). Tak to se také objevil prstenec v trávě u největšího wisconsinského města Milwaukee. (http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Milwaukee,%20Milwaukee%20County%20(August%2014,%201994).html)

můj odhad podoby obrazce u Long Lake

První složitější obrazec ve Wisconsinu se objevil 5. července 1995. Vyskytl se u Long Lake na severu státu nedaleko hranic s Michiganem. Měl tvar trojité činky, kde prostřední kruh obkružovaly dva prstence. Oběvil se opět v rákosí. Jeho vznik prý doprovázel zvuk takový, jako kdyby jel po obloze vlak (http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Long%20Lake,%20Florence%20County%20(July%205,%201995).html)

I Wisconsin má místa, v jejichž okolí došlo k výskytu záhadných agrosymbolů vícekrát. Jedním z takovýchto míst je Wausau v severní části státu. Poprvé se zde záhadný obrazec objevil 13. srpna 1997. To se tu v ovesném poli objevila trojitá čínka. (viz http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin

/ICCRA%20-%20WI%20-%20Wausau,%20Marathon%20County%20(August%2013,%201997).html).

Podruhé se zde obrazec objevil jen o tři dny později, 16. srpna 1997. A opět šlo o oves a trojitou čínku. Jen trochu jinak tvarovanou. (viz http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin

/ICCRA%20-%20WI%20-%20Wausau,%20Marathon%20County%20(August%2016,%201997).html). A po třetí se zde objevilo šest kruhů v ječmeni. Stalo se tak 27. srpna 2004. (http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Wausau,%20Marathon%20County%20(August%2027,%202004).html)

Složitý obrazec se objevil i v pšeničném poli 10. července 1998 u města Port Washington. Byla to soustava pěti kruhů. Trojité čínky a dvou překrývajících se kruhů. Že by symbol zatmění slunce? (viz http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Port%20Washington,%20Ozaukee%20County%20(July%2010,%201998).html)

3. října 1999 byl objeven další obrazec v neposekané trávě u Verony nedaleko Madisonu. Skládal se z centrálního kruhu, ve kterém byly stojící pásy ve tvaru čtvrtkruhů a prstence kolem. Pro mne se zdá být nejzajímavější ta informace, že v místě kde formace vznikla, se nalézají další indiánské "mounds", čili posvátné pahorky. (zdroj: http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Verona,%20Dane%20County%20(October%203,%201999).html)

Druhým místem ve Wisconsinu, které často navštěvují kruhy v obilí je vedle Wausau také Mayville v Dodge County. Poprvé se zde objevila formace tří kruhů 4. července 2003. Bylo to v pšenici. A dva kroužky byly doplněny ještě dalšími vnitřními kroužky. Formace byla zajímavá tím, že se v ní vyskytovaly netypicky zdeformována kolínka stébel. A mimochodem, obrazec se opět nalézal v místech indiánských mohyl. (http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Mayville-Kekoskee,%20Dodge%20County%20(July%204,%202003).html). V této oblasti došlo ještě k několika dalším případům výskytu záhadných obrazů, ale zřejmě šlo jen o padělky.

Další zajímavá formace vznikla 8. srpna 2003 u vesnice Clyman, která je od předešlé lokality vzdálená asi jen 20 kilmetrů. Tady v trávě vznikla formace ze sedmi propojených kruhů, jejichž formace se podobá řeckému písmenu "dzeta"  (viz http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Clyman,%20Dodge%20County%20(August%208,%202003).html)

19. července 2004 vznikla formace třech kruhů o velikosti 22, 18 a 17 metrů v ovesném poli u Tildenu (viz http://www.iccra.org/bystate/Wisconsin/ICCRA%20-%20WI%20-%20Tilden-Chippewa%20Falls,%20Chippewa%20County%20(July%2019,%202004).html)

To je panečku formací v trávě a v obilí! Závěrem odstavce věnujícího této záhadě bych se chtěl zmínit ještě o něčem Je velice zvláštní, že pověst o jevu, kterému my říkáme agrosymboly má i indiánský kmen Ojibwa, který žil mimo jiných i na území dnešního státu Wisconsin. Tam je hlavním hrdinou mladý indián jménem Nový list. Ten v pověsti narazí na paseku s polehlou trávou do kruhu. Vytvořily ho dívky, které přiletěly v mušli (že by v létajícím talíři?). Mají snad novodobé zdejší obrazce v obilí s pověstí nějakou souvislost?

Zdroj: Däniken E, Fiebag J:. „Erich von Däniken uvádí neznámé z vesmíru, Mustang, Plzeň, 1996“ (kapitola Kruhy v obilí v historických odkazech) http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=468363

 

Další záhady

Michiganský trojúhelník

Stát Wisconsin sousedí s Michaganským jezerem. Toto jezero má rozlohu 58 tisíc čtverečních kilometrů, takže je velké asi jako dvě třetiny České republiky. Na tomto jezeře se však vyskytuje trojúhelník, který úspěšně konkuruje tomu Bermudskému (viz Záhady státu Florida). Tento Michiganský trojúhelník ohraničují města Ludington a Benton Harbor ve státě Michigan a Manitowoc ve Wisconsinu. I zde se záhadně ztrácejí lodě, které se tu plaví nebo ledatla, která nad zónu letí. Například 28. dubna 1938 se tu záhadně ztratil kapitán nákladní lodě OM McFarland 58letý George R. Conner. Loď vezla uhlí do Wisconsinu, když zhruba na poloviční cestě si všiml lodní důstujník, že kapitánova kajuta je zamčená zevnitř a přitom prázdná. Kapitána už nikdy nikdo neviděl. 23. června 1950 tu zas záhadně zmizel z radarů letoun DC 4 z 53 lidmi na palubě. To jsou ale jen nejznámější případy, které se v Michganském trojúhelníku odehrály. 

zdroj: http://epochaplus.cz/?p=11742

použité fotky: wikipedia

Další použité zdroje:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Wisconsin

 

Autor: Libor Čermák | neděle 29.1.2017 9:38 | karma článku: 16,75 | přečteno: 1144x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám