V Medvědím proudu, aneb, když sluneční soustava prochází hvězdokupou

26. 01. 2017 6:40:13
Koho by nefascinovala krása otevřených hvězdokup? Na obloze jich můžeme spatřit mnoho a některé z nich dokonce i pouhým okem. Ale je možné, že dokonce my sami se teď v jedné takové hvězdokupě nacházíme?

Plejády, Hyády v souhvězdí Býka. Nebo Jesličky v Raku (kterým jsem se například věnoval ve svém nedávném článku (Na Vánoce nejsou jesličky jen v betlémech, ale i na obloze!). Všechny tyto a mnohé další nás fascinují pro svojí pestrost v seskupení či rozložení hvězd. Říká se jím otevřené hvězdokupy. Jsou to mladé hvězdy, které vznikly společně z jedné mlhoviny. Jsou to vlastně takoví hvězdní bráškové či sestřičky. Bohužel nebudou takto vypadat napořád, protože se postupem času rozptýlí mezi ostatní hvězdy v galaxii. I naše Slunce takhle před 4,5 miliaradmi let vzniklo. Také někde mělo svoji rodnou mlhovinu, ze které se zrodilo. A to nejen Slunce, ale spolu s ním i další hvězdy, které se také za tu dobu rozptýlily mezi ostatní hvězdy v galaxii. Nedávno dokonce astronomové objevili hvězdu, o které je vysoce pravděpodobné, že právě vznikla společně s naším Sluncem ze stejné mlhoviny, a tedy i ve stejné otevřené hvězdokupě. Psal jsem o ni v článku "Objeven sourozenec našeho Slunce". Je to 110 světelných let vzdálená hvězda HD 162826, která se nalézá v souhvězdí Lyry. A po celé Mléčné dráze se jistě takto pohybují desítky, ne-li stovky dalších takových.

Když se podíváme na Plejády, tak mnozí neznalí pozorovatelé si o nich omylem začnou pro jeho tvar myslet, že je to Malý vůz. Není to ani Velký ani Malý vůz. Jsou to Plejády, neboli Kuřátka, nebo otevřená hvězdokupa M45. Ale kupodivu toho mají docela dost společného s Velkým vozem. To protože pět ze sedmi hvězd Velkého vozu (Merak, Phekda, Megrez, Alioth a Mizar + Alcor) a několik dalších hvězd ze souhvězdí Velké Medvědice (37 UMa, 78 UMa, HD 115043, HD 109011, HD 110463) a HD 109647 v Honících psech, jsou hvězdy právě se rozpadající takovéto hvězdokupy, která se jmenuje Collinder 285, neboli Mědvědí proud. Všechny tyto hvězdy jsou zhruba stejně staré (300-400 milionů let), všechny mají podobné spoektrum a povrchovou teplotu a všechny se pohybují stejným směrem (zhruba na východ) a k nám se dokonce přibližují. Jádro Medvědího proudu je od nás vzdálené zhruba 80 světelných let a jedná se tak o nejbližší otevřenou hvězdokupu k nám.

Jenomže, jak astronomové zjistili, Mědvědí proud se skládá i z dalších hvězd, které se už více či měně rozšířily do prostoru. A tak do té samé rodiny patří například i Gemma (nejjasnější hvězda v souhvězdí Severní koruny), Menkalinan (druhá nejjasnější hvězda ve Vozkovi) a mnoho dalších hvězd rozšířených po celé severní hvězdné obloze. I přesto, že Velkou Medvědici nalezneme na severu, jsou členové Medvědího proudu dokonce i takové hvězdy, které na naší obloze nalezneme v jižní části, tedy pod nebeským rovníkem, jako třeba hvězda chí Ceti ve Velrybě nebo HD 165185 ve Střelci. Mnozí astronomové dokonce vedou spory o tom, zda sem nepatří dokonci i Sirius, nejjasnější hvězda naší oblohy. Z toho mi vyplývá jedno. Pokud si představím jak jsou ty hvězdy takto uspořádané na obloze a tedy i v prostoru, že pokud zde zaujímají takovouto severní část oblohy plus kousek i jižní, tak zkrátka a dobře mi to při prostorové představivosti takto uspořádaných hvězd připadá, se naše sluneční soustava v současné době pohybuje na okraji tohoto Medvědího proudu. Slunce sice není jeho součástí (protože je cca desetkrát starší), pouze se teď právě na své cestě nalézá v prostoru těchto hvězd. Ale i přesto bych se vás chtěl zeptat: Jak se vám líbí v život v otevřené hvězdokupě?

Zdroje: https://en.wikipedia.org/wiki/Ursa_Major_Moving_Group

http://hvezdnouoblohou.wz.cz/velkamedvedice.php

Související články:

Na Vánoce nejsou jesličky jen v betlémech, ale i na obloze!

Objeven sourozenec našeho Slunce

v rubrice: Vesmír a život v něm

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 26.1.2017 6:40 | karma článku: 15.02 | přečteno: 496x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 518 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...