Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaká jsou ve sluneční soustavě tělesa s prstencem?

Planeta Saturn díky svému prstenci fascinovlala lidi od doby, kdy se na ni podívali dalekohledem. Postupem času se ale ukázalo, že ve sluneční soustavě zdaleka není jediná taková.

Saturn

Planteta Saturn je po Jupiteru druhou nejvější planetou ve sluneční soustavě. Ovšem, kdybychom porovnávali průměr prstenců, hravě by Jupiter strčil do kapsy. Jejich průměr je 420 tisíc kilometrů (pro porovnání, průměr Jupiteru je 135 tisíc kilometrů). Avšak jejich tloušťka jde maximálně jen do stovek metrů! Jak byly jeho prstence nalezeny? V roce 1610 se na Saturn podíval Galileo Galilei svým jednoduchým dalekohledem. Bylo to ve stejném roce, jako objevil čtyři měsíce planety Jupiteru. A zřejmě proto ho napadlo, že Staurn je trojitá planeta. Zdálo se mu, že na každé straně má symetricky další dvě tělesa. Co mu však nešlo do hlavy, bylo to, že tato dvě krajní tělesa se v půbělu let zvětšují nebo zmenšují. Teprve až o necelých padesát let později (1656) našel správnou odpověď holandský astronom Christiaan Huigens, mimochodem objevitel i Saturnova měsíce Titanu. A právě ten jako první přišel s hypotézou, že Saturn je obklopen kruhovým prstencem. A to jejich zmenšování a zvětšování je dáno aktuálním sklonem planety a jejím pohybem na oběžné dráze. Když jsem se o jeho prstencích jednou bavil s dětmi na svých kroužcích, zeptaly se mne, zda by se po jeho prstenci dalo Saturn nějak obejít nebo objet. Nedalo. Není totiž tvořený žádným souvislým pásem, jak se na první pohled zdá, ale množstvím droubných částeček od velikosti prachových zrníček až po metry. Jejich původ ještě není zcela uspokojivě vysvětlen, ale jedna z hypotéz říká, že to může být nějaký měsíc, který se rozpadl vlivem slapových sil planety.

Uran

Dlouho si lidé mysleli, že v prstencích má Jupiter ve sluneční soustavě monopol. A to až do března 1977. Tehdy kolektiv astronomů z Kuiperovy observatoře v Airborne napadlo změřit, co se stane, když planeta Uran bude procházet přes jednu hvězdu v pozadí. Všem vyrazilo dech, když zjistili, že hvězda kromě samotného přechodu planety problikla ještě desetkrát. Pětkrát na jedné straně a symetricky pětkát na straně druhé. A řešení? I planeta Uran má své prstence. Vše pak potvrdila sonda Voyager II, když v roce 1986 kolem planety prolétala. Dnes známe celkem třináct uranových prstenců, které jsou složeny z decimetrových až metrových tmavých balvanů.

Jupiter

O rok později než objev prstenců Uranových, přišel další podobný objev. V roce 1978, prolétala sonda Voyager I a Voyager II kolem planety Jupiter. A přitom bylo zjištěno, že svoje prstence má i tato největší planeta ve sluneční soustavě. Od té doby byly objeveny celkem čtyři Jupiterovy prstance, které jsou však na rozdíl od těch Saturnových velice slabé. Většinou jsou tvořeny prachem pocházejícím z jeho měsíců nebo zachyceným z meziplanetárního prostoru.

Neptun

V roce 1989 pak sonda Voyager II prolétávala i kolem Neptunu a přitom potvrdila dřívější předpoklad, že i tato planeta má své prstence. Zatím byly objeveny celkem tři Neptunovy prstence. Jsou však slabé a nevýrazné. Jejich složení je neznámé.

Takže, dnes víme, že všechny čtyři obří planety mají svůj prstenec. Že by to snad bylo u nich nějaké pravidlo? Jenomže dnes víme, že svůj prstenec můžou mít i daleko menší tělesa.

Rhea

Rhea je po Titanu druhý největší měsíc Saturnu s průměrem přes 1500 km. V roce 2008 vědci pomocí sondy Cassini zjistili, že je obklopená možná až trojitým prašným prstencem. (viz http://play.iprima.cz/pohledy-z-kosmu/pohledy-z-kosmu-i) I když tento objev není dosud ještě úplně prokázaný, napadá mne jedna zvláštní souvislost. Saturn (druhá největší planeta ve sluneční soustavě) má největší prstenec. A pokud by Rhea (jeho druhý největší měsíc) měla mít také prstenec, mohl by to být další bod mého někdejšího článku "Jaký tajuplný kód nám předává sluneční soustava?". Že by snad další z těch tajuplných vzkazů pro nás od inteligentního Stvořitele?

Chariklo

V roce 2014 objevili vědci zhruba u 300kilometrového asteroidu jménem 10199 Chariklo, který obíhá mezi Saturnem a Uranem dva prstence, které mají poloměr 396 a 405 kilometrů. Jedná se tedy o nejmenší známý objekt ve sluneční soustavě, který má kolem sebe prstenec. Zda zůstane nejmenší, to ukážou další výzkumy, protože vědci mají podezření, že něco podobného se nalézá i u další podobné planetky tohoto druhu, a to u asteroidu Chiron, který se také pohybuje na oběžné dráze mezi Saturnem a Jupiterem a jeho velikost je zhruba 200 km. A tak, jak je vidět, ohledně přítomnosti prstenců není podstatná velikost centrálního tělesa.

Slunce

Kromě toho si myslím, že další tělesem, které by se dalo označit, jako těleso se svým prstencem, by mohlo být vlastně i Slunce. Vždyť co je pás asteroidů mezi Marsem a Jupiterem? Defakto je to přeci také prstenec. A navíc se nedávno vědcům podařilo prokázat, že naší centrální hvězdu obklopuje další, tentokrát prachový prstenec, a to zhruba ve vzdálenosti Venuše (viz http://www.rozhlas.cz/leonardo/vesmir/_zprava/prachovy-prstenec-v-draze-venuse-potvrzen--1289762)

Takto to podle výzkumu vypadá ve sluneční soustavě v současné době. Jenomže se tady nalézají minimálně ještě dvě další planety, které buď svůj prstenec někdy měly a nebo časem naopak budou mít. A víte které to jsou?

Země

Ano, naše planeta mohla také v dávné minulosti mít prstenec. A jak je to možné? Naše Země má Měsíc. Jeho původ je dodnes předmětem spekulací. V současné době se jako nejpravděpodobněji jeví jeho vznik podle "teorie velkého impatku" před 4,5 miliardy lety. Podle této teorie se původně na stejné oběžné dráze jako Země, v jednom z jejích Lagrangeových bodů pohybovala ještě další planeta přibližně o velikosti Marsu. Jmenovala se Theia. Když se vlivem gravitací obou těles obě planety přiblížily, došlo k tečné srážce obou těles. To mělo za následek rozžhavení plášťů obou těles, což vytvořilo prstenec kolem Země, ze kterého se postupně vytvořil Měsíc. (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_velk%C3%A9ho_impaktu)

Mars

Jak známo, své dva malé měsíce má i Mars. Jmenují si Fobos a Deimos. Bohužel Fobos se kolem planety pohybuje tak, že se k Marsu přibližuje. Jsou to sice jen dva metry za sto let. Ale i tak to způsobí to, že až se k němu za nějakých 20-40 milionů let přiblíží na 500 - 5000 kilometrů, tak se zřejmě vlivem slapových sil roztrhne a utvoří se z něj kolem Marsu prstenec. (viz http://www.exoplanety.cz/2015/11/23/bude-mit-mars-v-budoucnu-prstenec/)

Exoplaneta s prstencem

A na závěr si nechám jednu třešničku na dortu. Prstence kolem těles zřejmě nejsou jen doménou sluneční soustavy. Před několika lety totiž vědci objevili u mladé hvězdy J1407 v souhvězdí Kentaura planetu (pravděpodobně hnědého trpaslíka několikrát většího než Jupiter), kde během přechodu přes hvězdu docházelo ještě k jakýmsi podružným poklesům jasu. To se dá vysvětlit tím, že planeta J1407b má kolem sebe prstenec. Ale ne ledajaký. Pravděpodobně je až dvě stě krát větší, než ten Saturnův. A co víc, z mezer mezi prstenci vědci vyčetli, že by planetu dokonce mohl obíhat měsíc, a to o velikosti mezi Marsem a Zemí! (viz http://www.astro.cz/clanky/exoplanety/mohutny-prstenec-kolem-obri-exoplanety.html) A tak vidíte, k čemu všemu může být výzkum prstenců planet dobrý. 

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_prstenec, tamější odkazy a odkazy použité v článku.

Související články v rubrice: Vesmír a život v něm

Autor: Libor Čermák | středa 19.10.2016 9:20 | karma článku: 17,78 | přečteno: 6416x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50 | Přečteno: 147x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám