Nemůžu si pomoci, ale Thórovo kladivo mi připomíná letadlo

Bůh Thór je jedním z nejdůležitějších postav severské mytologie. Byl synem hlavního syna Ódina. A vlastnil zvláštní kladivo unikátních vlastností a také zvláštního tvaru.  

Thór byl severský bůh deště, hromu, nebe a plodnosti země. Po svém otci Ódinovy to byl vlastně druhý nejdůležitější severský bůh. Jeho hlavním atributem bylo kladivo „Mjöllni“. Byla to magická zbraň, kterou vykovali dva skřítkové Brokk a Sindri. Thór pak své kladivo používal k různým věcem. Jednak k zabíjení obrů a pak také k orání půdy a zlepšování úrody a k dalším věcem. Když chtěl zasáhnout cíl, vrhl ho za pomocí hromu a blesku a kladivo cíl nikdy neminulo. Pak se mu vrátilo zpět do ruky. K ovládání kladiva Thór používal ještě dvě kouzelné věci. Jednak rukavici, kterou kladivo chytal na zpět a opasek, který zvětšoval sílu kladiva.

Ale víte jak takové kladivo vypadalo? Nemůžu si pomoci, ale svým aerodynamickým tvarem mi silně připomíná letadlo. Křídla se špičkou a vzadu klasickou výškovku. Ale vždyť ten předmět také létal! A to, jak jsem psal v předešlém odstavci, za pomocí hromu a blesku. Vždyť Thór byl také bohem hromu. A co slyšíme, když dnes letí letadlo?

Při této úvaze bychom také v jiném světle viděli i tu kouzelnou rukavici s opaskem. Co když to ve skutečnosti bylo nějaké dálkové ovládání? Dnešní modeláři ví, o čem mluvím. Proč by ho Thór neměl mít na opasku a rukavicí si chránit ruce?

A co to zlepšování úrody? Co pak i dnes se letadla nepoužívají k zemědělství? Například k práškování?

Zkrátka a dobře mezi Thorovým kladivem a dnešními letadly vidím až moc souvislostí.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%B6llni

Použitý obrázek: Wikipedia.

Související články:

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 21.4.2016 8:43 | karma článku: 19,16 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88