Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhady faraónky Hatšepsut

Že Egypt je nevyčerpatelným zdrojem záhad a zajímavostí, o tom svědčí i to, co víme o královně Hatšepsut. A vlastně i o Údolí králů, kde byla jako jedna z prvních pohřbená.

To, že na egyptském trůně vládlo i několik žen – faraónek, je známé. Ať už je to Sobekneferu z 12. dynastie, Nefrerneferuaten z 18. dynastie nebo Twosret z 19. dynastie, ty nejznámější jsou hlavně dvě. Jednak poslední egyptská panovnice Kleopatra a pak Hatšepsut.

Hatšepsut byla panovnicí 18. dynastie a v Egyptě vládla v první polovině 15. století před naším letopočtem. Jeho otec byl Thutmose I., jenž byl zřejmě prvním králem, který si postavil hrobku v Údolí králů. Jeho nástupcem se pak stal syn Thutmose II., jenž byl zároveň nevlastním bratrem i manželem Hatšepsut. Jenže Thutmose II. předčasně umírá a k moci by se měl tak dostat jeho syn Thutmose III., kterého otec zplodil s ženou ze svého harému. Jenže ten byl v době úmrtí svého otce ještě příliš malý na to, aby se mohl stát faraónem. A tak Egyptu mezitím vládla Hatšepsut. I když ta později udělila Thutmoseovi III., titul spoluvladaře, ve skutečnosti i pak vládla sama. Thutmose III se jí pak za to odvděčil tím, že když po 22leté vládě zemřela, nechal zničit všechny sochy, které ji zpodobňovaly a nápisy s jejím jménem, aby se na ní zapomnělo.

Jenomže ono se na ní až tak nezapomnělo. A tak bych rád připomněl některé zajímavosti. Například v chrámu v Karnaku poblíž Luxoru nechala vztyčit hned dva vysoké obelisky. Ten, který dosud stojí, má výšku 28,6 metrů a hmotnost neuvěřitelných 343 tun! Pyramidiony obelisků byly zhotoveny z elektra, což je slitina zlata a stříbra (viz Záhady egyptských obelisků).

Asi největší stavební počin byl její mohutný zádušní chrám, který je postaven na třech terasách a částečně je zapuštěn i do skály přiléhajícího horského masivu. Je postaven tak, aby k němu ukazovala osa již zmíněného chrámu v Karnaku.

A nyní se vydejme po této linii dále na severozápad. Překonejme horský masiv, do kterého je chrám zapuštěn. A schválně se podívejme, kam se dostaneme. Přeci do samotného Údolí králů.

V současné době je známo asi přes šedesát hrobek králů, které se zde nalézají. Byly vyhloubeny do skal a vedou k nim mnoho desítek metrů hluboké chodby. A je to právě hrobka královny Hatšepsut, která je ze svojí hloubkou 97 metrů pod povrchem právě jednou z těch nejhlubších. A tak se mi tady nabízí souvislost s pyramidami 4. dynastie. Vždyť i tyto stavby začínaly jako monstrózní díla a postupně se výška i objem těch dalších snižovaly. Je snad mezi těmito dvěma typy hrobek egyptských panovníků nějaká souvislost?

Když už jsme u pyramid, musíme si přiznat i to, že jednu takovou pyramidu nalézáme i nad Údolím králů! Jmenuje se Al-Qurn a její výška je 420 metrů. Má to však háček, je to jen přírodní kopec ve tvaru pyramidy, který je pod tímto tvarem vidět právě z Údolí králů. I když kdo ví, zda náhodou takto nebyl též uměle dotvarován, aby i zdejší králové byly také pohřebení pod pyramidou. 

Ovšem, co je podle mne jednou z dalších největších záhad hrobek v Údolí králů? Protože u mnohých z nich i při své hloubce a náročným nástěnným kresbám, není na jejich stropě nejsou stopy sazí, nemohly být zhotoveny za svitu olejových lamp, pochodní ani dalších dým vydávající světlech. Ve filmu Erich von Däniken-„Vzpomínky na budoucnost“ můžeme takto navštívit v čase zhruba 31 minut a 30 sekund navštívit právě hrobku Thutmose II., o kterém jsem se zmínil, že to byl manžel Hatšepsut. A právě na této hrobce je ve filmu prezentována tato „bezsazová záhada“. Uvádí se, že jeho hrobka má hloubku 91 metrů. A že vědci soudí, že tady místo ohně musela být osvětlena jakousi soustavou zrcadel. To je však evidentně nesmysl. Jak se zmiňují ve filmu, tak stříbrná zrcadla té doby odrážela jen 40 procent světla. Takže pokud první zrcadlo odrazí jen 40 procent světla, tak u druhého jsme na 16 procentech světla , u třetího na 6,4 procentech světla už jen na 2,5 procentech světla, což už je prakticky tma. Takže zřejmě se to tu muselo osvěcovat ještě nějak jinak.

To je panečku historických záhad! A myslím si, že je to dobře. Protože jsou to právě záhady, které asi nejvíc budí v lidech zájem o starověký Egypt.

Zdroj (včetně fotografií): wikipedie, https://www.youtube.com/watch?v=XvT3TprzKgQ , Záhady egyptských obelisků, www.google.cz/maps

Související články:

v rubrice „Záhady starověkého Egypta

v rubrice archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | úterý 10.11.2015 10:38 | karma článku: 23,45 | přečteno: 2373x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám