Kolik už bylo na zeměkouli před námi vyspělých civilizací?

Albert Einstein jednou prohlásil: „Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“ Z toho se dá vyčíst, že se domníval, že až se tu zničíme, začne to tu vše znova.

Tímto jeho citátem jsem se tu zabýval už vloni v článku Přemýšlel Albert Einstein i o archeoastronautice?“ Jestliže by tedy něco takového skutečně mohlo nastat, myslím, že stojí za popřemýšlení nad tím, zda podobného koloběhu není produktem i naše civilizace a jí předcházející pravěk.

O tom, že my tu nejsme první, hovoří například legendy mnohých prastarých civilizací (Indiánských, Inckých, indických, antických a mnohých dalších). Touto problematikou jsem se zabýval v článku „Byl už na Zemi ještě někdo před lidstvem?“, kde se legendy často shodují v tom, že jsme tu na Zemi možná čtvrtou až pátou vyspělou lidskou civilizací.

Když se tak nad tím zamýšlím, napadá mě, že doba kamenná trvala podle současných vědeckých poznatků zhruba až 3 miliony let a skončila teprve zhruba před 6 tisíci lety, kdy nastoupila doba bronzová. Co je nějakých šest tisíc let vůči třem milionům let? Jsou to pouhé 0,2 procenta. A tak mne napadlo si udělat takový výpočet.

Čtvrtohory jako takové je geologické období, které začalo zhruba před 2,6 miliony lety. Představme si tedy čistě teoreticky, že by v tomto období tady na Zemi povstaly ony čtyři období s vyspělou civilizací, kterým by po jejich zničení opět následoval klasický pravěk. Znamenalo by to, že zhruba v průměru každých 650tisíc let by se teoreticky zde mohla vyskytnout jedna vyspělá civilizace, která by existovala například jen několik málo tisíciletí.

Jen tak pro zajímavost. Na Zemi se už skutečně nalezly podivné archeologické artefakty, které se nalézaly ve vrstvách a horninách mnohokrát starší než i naše civilizace. Dokonce i v třetihorních i druhohorních! (viz odkazy níže)

A tak mne napadlo. Pokud bychom čistě teoreticky stejnou intenzitu vyspělých civilizací předpokládali až k začátku třetihor před 65 miliony let, dostali bychom se k počtu 100. Jaký živočich by tyto civilizace ovládal, to v tuto chvíli netuším. Ale připomínám, že je to jen čistě teoretický výpočet. Pokud bychom k těmto výpočtům připočítali i dobu druhohor začínající cca před 250 miliony let, dostali bychom se až k číslu 385! Co že? Tolik, že by mohlo být už na Zemi vyspělých civilizací?  Zkrátka ale jen teoretické výpočty. A teď si ještě představte, že by se civilizace střídaly mnohem častěji než po těch 650 tisíci letech. To už raději nebudu počítat, k jakým číslům bychom se dostali.

Zkrátka a dobře. Pokud je podle Alberta Einsteina a i jiných myslitelů pravděpodobné, že až se naše civilizace zničí, tak, že nastane nový pravěk a začne vše znova, je podle mého názoru pravděpodobné i to, že dějiny naší planety jsou třeba jen permanentní doba kamenná, s tím že tu a tam, když jsou k tomu příhodné podmínky nebo když je nějaký impuls, někdy ta civilizace vybují tak, jako teď my. Je nějaký důvod myslet si, že by tomu tak nemohlo být?  

Související články:

Jak se Chiraniken vyjádřil k nálezům podivných sošek ptáků

Kdo před miliony let řezal stromy pilou?

Byl už na Zemi ještě někdo před lidstvem?

Byl už u nás nalezen fragment dřívějších civilizací?

Existují nějaké stopy po předešlých technických civilizacích?

Co když existovala v druhohorách civilizace?

Rubrika archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | pátek 3.7.2015 9:05 | karma článku: 23,74 | přečteno: 4925x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám