- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ale na chuť „umami“ si naopak vzpomnělo lidí nejmíň. Je to prý nově objevená pátá chuť, která byla popsána v roce 2000. Jak jsem se dozvěděl na wikipedii, tak chuť umami je vnímána v takových jídlech, které obsahují kyselinu glutamovou nebo její soli - glutamáty. Moderátor soutěže „Víc je míň“ ji přirovnává k chuti sójové omáčky.
Ovšem já už nějakou dobu přemýšlím i o tom, že by se klidně mohla popsat ještě další chuť. A myslím si, že jí zná každý, kdo někdy jedl papriky, chilli papričky, feferonky, křen a další jim podobnou zeleninu a nebo navštívil čínskou restauraci. Domnívám se totiž, že „pálivá“ chuť by také mohla být další individuální chuť. I ta se podle mne nedá přiřadit k žádné z výše uvedených chutí. Proč ji zatím ještě nikdo nepřiřadil mezi ty výše uvedené chuti oficiální?
Použitý zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Umami
Související články:
Rubrika: myšlenky
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |