Letošní sezóna kruhů v obilí pomalu pokračuje

3. 06. 2014 6:02:00
I jaro bývá bohaté na záhadné obrazce v obilí. I když letos je jich zatím méně než jindy, jsou. Vždyť ale v loňském roce tomu bylo dost podobně a i přesto jsme měli zajímavou sezónu.

hambledon.jpg
Tradičním místem nálezu záhadných obrazců je Anglie. Po parabolické mřížce u Brimslade Farm ve Wiltshiru, o které jsem psal v minulé reportáži na toto téma „Sezona obrazců v obilí 2014 už začala“ se další anglický obrazec objevil 30. dubna 2014 na řepkovém poli u Hameldon Hillu v hrabství Dorset. Byla to kružnice rozdělená do šesti segmentů. V prostředku měla kruh obklopený třemi menšími kroužky. Bez zajímavosti jistě není ani to, že Hameldon Hill je pravěké hradiště z doby bronzové a železné. A shodou okolností den, kdy se objevil, je tradičně spjat se starým keltským svátkem Beltine (viz článek „Proč nepálím čarodějnice, ale slavím Beltine?“, který jsem právě v ten den napsal). Má to vše spolu snad nějakou hlubší souvislost? Další informace o tomto obrazci včetně fotografií si můžete prohlédnout na cropcircleconnectoru na odkazu „Hambledon Hill“.

bucklestreet.jpg
buckle.jpg
Další anglický obrazec se objevil v mladém ječmenu 26. května 2014 u Buckle Street v hrabství Worcestershire. Mimochodem silnice, u které se objevil je současně i prastarou římskou cestou, takže tu opět máme souvislost s dávnou historií. Samotný obrazec mi ze všeho nejvíc připomíná sluneční soustavu. Obsahuje centrální kruh, který je obklopen čtyřmi dalšími kružnicemi. Ta kružnice v pořadí třetí obsahuje navíc osm dalších kroužků. A tak se ptám, zda se nemůže jednat o varování, abychom naší planetu nezničili. Podobná varování obsahovaly obrazce v roce 1995 (viz Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad). Pokud se chcete podívat na obrazec podrobněji, doporučuji opět cropcircleconnector, a to stránku „Buckle Street, nr Pebworth“.

loose.jpg
Abyste si nemysleli, že ve Velké Británii se objevují jen složité obrazce, tak 30. května 2014 se objevil i velký samostatný kruh v obilí u Loose Bottom poblíž Brightonu v hrabství East Sussex na jihovýchodě Velké Británie. Viz Loose Bottom.

hodhill.jpg
A aby tomu nebylo málo, tak 1. června 2014 se objevil další zajímavý obrazec, a to u kopce Hod Hill v hrabství Dorset. Jedná se o klasický tříokruhový labyrint vepsaný do dvou čtverců a kruhu. Mimochodem, výše zmíněný vrch je opět známý svým prastarým osídlením. I zde se nalézá pevnost z doby železné a na začátku našeho letopočtu tu byl i římský tábor. A právě v úpatí tohoto vrchu se objevil tento obrazec, který si můžete prohlédnout na stránce Hod Hill, nr Hanford.

hoeven.jpg
Ovšem nejvíce agrosymbolů v se letos zatím nalézá v Nizozemí. Jde však vesměs o obrazce v trávě. O čtyřech z nich jsem psal už minule v článku Sezona obrazců v obilí 2014 už začala. A další ho následovaly. Tak například 24. dubna 2014 vznikl u Hoevenu kříž z kroužků vepsaný do mezikruží. Nevím, zda to mělo nějakou souvislost s tím, že několik dní před tím byly velikonoční svátky. Obrazec se vyskytl a vy si ho můžete prohlédnout na „Hoeven. Holland“.

eten.jpg
Šestý letošní holandský agrosymbol se objevil 8. května 2014 u Eten-Leur v Severním Brabantku. Jednalo se 51 metrů široký obrazec skládající se z centrálního kruhu s prstencem. V samotném středu však měl na místo dolíku po případné tyči padělatelů spletený trs trávy. Viz EttenLeur & Zevenbergen.

roosendall.jpg
A 20. května 2014 se objevil již sedmý nizozemský agrosymbol, tentokrát u Roosendaalu, kde se už letos jeden obrazec objevil 17. března. Tentokrát však šlo opět o klasický křesťanský kříž, jenž měl na konci každého ramena kruh. Ve středu některých těchto kruhů se opět nalézaly spletené trsy trávy. (viz Roosendaal).

marsciano.jpg
Svůj první letošní obrazec v obilí zaznamenala i Itálie. Ten se objevil 17. května 2014 u Marsciana v provincii Perugia ve středu Apeninského poloostrova. Mimochodem, jeden obrazec v obilí se u této obce objevil už v roce 2005. Tento letošní má tvar květiny složené ze sedmi kružnic. Takové, jako jsme si kreslili kružítkem ve škole. Více informací na Marsciano.

A pozor! Mám jednu zajímavost, ale tentokrát je to spíš pro pobavení. Aby tomu nebylo málo, první letošní obrazec jsme zaznamenali i my v České republice. Objevil se pod vrcholem Raná u Loun. Ale zcela určitě je uměle udělaný. On totiž popis tvaru takovýchto geometrických obrazců nejlépe popisuje Jan Ámos Komenský v Cimrmanově hře „České nebe“. Kdo neví, o čem mluvím, ať si pustí toto: „http://www.youtube.com/watch?v=XKNYYQcIaJg“. Tak a teď snad chápete, proč je tento obrazec, který si můžete prohlédnout na http://www.e-mostecko.cz/zpravy/most/2440- zcela určitě uměle vytvořený lidmi.

HAARP.jpg
Ale teď opět vážně. Co by se za těmi pravými záhadnými obrazci mohlo být? To se pořád ještě neví. Mimozemšťané? Vtipálci? Tajné projekty? A nebo něco úplně jiného? Jedna z hypotéz, se kterou jsem se také někdy setkal, například říká, že by za tím mohl stát i program HAARP na Aljašce, často spojovaný s nejrůznějšími konspiračními teoriemi, jako například ovládání počasí nebo zemětřesení. Tento program začal fungovat v roce 1990 a zaměřil se především na výzkum ionosféry. Je jen náhoda, že právě v těchto letech začalo docházet k častějšímu výskytu složitějších obrazců v obilí? Na druhou stranu se však fenomén agrosymbolů vyskytoval i dříve, před spuštěním HAARPu. A tak si osobně moc nemyslím, že by za těmito obrazci mohla být technologie, kterou produkuje toto zařízení. Ale nyní se ale hodně mluví o případném skončení tohoto programu. A tak jen pro zajímavost sledujme, jakým způsobem se budou obrazce v obilí vyskytovat v příštích letech. Pokud mezi nimi a činností HAARPu žádná souvislost nebude, budeme mít alespoň jistotu, že toto zařízení v tomto fenoménu skutečně žádné prsty nemá. A tak vysvětlení tohoto jevu budeme muset hledat i nadále.

Zdroj, použité fotografie a schémata:

Odkazy a obrázky použité v článku, wikipedie

http://www.cropcirclecenter.com

http://www.cropcircleconnector.com/2014/2014.html

Související články:

Sezona obrazců v obilí 2014 už začala

Kruhy v obilí - rok 2014

Kruhy v obilí - rok 2013

Kruhy v obilí - rok 2012

Kruhy v obilí - rok 2011

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994

Autor: Libor Čermák | úterý 3.6.2014 6:02 | karma článku: 19.14 | přečteno: 1936x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 117 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...