Velikonoční pašijový týden je tady

Lidové velikonoce mají své kouzlo. Proto jsem se rozhodl, že dnešní blog zaměřím na zvyklosti, které se vážou ke každému konkrétnímu dni svatého neboli pašijového týdne.

 

Lidová tradice: Přinášet domů zelené ratolesti jako symbol probouzející přírody je prastarý zvyk, který církev pouze převzala. Posvěcené kočičky podle lidové tradice získávají magickou moc. Chrání dům i pole. Zastrkávají se tak za krovy, dveře, okna, ale i za svaté obrázky nebo kříže. Kromě toho se k tomuto dni vztahuje i lidová pověra, že se tento den otevírají poklady ukryté v horách, skálách nebo na starých hradech (více informací v článku „Kde se o Velikonocích otvírají poklady?

http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/podle-tradice-by-se-o-modrem-pondeli-nemelo-pracovat.html)

http://zitzdrave.blog.cz/1003/sedive-utery)

http://recepty.chytrazena.cz/vynikajici-bramborove-placky-131143.html)

http://recepty.chytrazena.cz/jarni-polevka-s-bylinkami-118561.htmlhttp://www.vira.cz/Texty/Knihovna/Jidase.html

Křesťanská tradice: V tento den se připomíná především mučednická smrt Ježíše Krista. V tento den byl odsouzen, mučen a  ukřižován. K této události se váže i nejedna záhada. Před časem jsem se například zmínil ve svém článku o  Podivném astronomickém jevu při ukřižování Krista.

Kde se o Velikonocích otvírají poklady?“).

http://recepty.chytrazena.cz/velikonocni-nadivka-s-uzenym-masem-103967.html

Křesťanská tradice: Kristovo vzkříšení a jeho vítězství nad smrtí. Na památku této události začali křesťané uctívat neděli jako Den Páně. I z touto událostí se váže jedna zvláštní záhada (viz můj článek Uměl Kristus překonat hranice našeho 3D prostoru?)

http://recepty.chytrazena.cz/mazanec-z-kynuteho-testa-133518.htmlhttp://recepty.chytrazena.cz/pravy-velikonocni-beranek-119403.htmlhttp://recepty.chytrazena.cz/skopove-maso-po-pastyrsku--126725.html.

Lidová tradice: I přesto, že se k němu neváží žádné speciální křesťanské ani církevní zvyklosti, tak z pohledu lidových velikonoc jde o nejdůležitější den, protože se koná obchůzka koledníků s pomlázkou. Dřívávějc se chodilo koledovat i v jiné svátky viz můj článek „Jak a kdy se v minulosti chodilo koledovat?“. Ale toto je čas jediné koledy z celého roku, jejíž tradici se nepodařilo přerušit ani bývalým totalitním režimům. Na Pondělí velikonoční si kluci vždycky upletou pomlázky z vrbového proutí a jdou tzv. „vyšlehat“ holky. I když vím, že často potkávám na velikonočních koledách i děvčata. Při tom odříkají koledu a dostanou buď malované kraslice a nebo nějaké cukroviny. Když jsem byl kluk, chodil jsem se svojí partou kluků vždy velice rád. Vždy jsme toho vykoledovali tolik, že jsme pak ani nevěděli, co s tím.  Ale v současné době se bojím jednoho. Jak tak u nás (okraj Prahy) každé Velikonoční pondělí sleduji současné koledníky, začíná mi připadat, že jejich řady slábnou. A tak mi nezbývá než věřit, že se současné konzumní době nepodaří poničit i tento prastarý obyčej. A nejvíce mne potěší, když potkám nějakého koledníka, který nemá v obchodě kupovanou pomlázku, ale vlastnoručně upletenou. A tak přidávám  návod na pletení pomlázky: Tak kluci, už máte upletenou pomlázku?. Dalším hezkým zvykem z velikonočního pondělí je chození na pěší výlety a pořádání pikniků v přírodě. U nás v rodině, nebo alespoň já osobně tuto tradici dodržuji odpoledne hned po obědě. Jako pondělní pokrm slouží vaječná jídla v jakékoliv podobě. A jako velikonoční dekorace se začala stále častěji vracet i tzv. líta, o kterých jsem se blíže rozepsal ve svém včerejším článku (viz Ozdobený stromeček i o velikonocích?)

Lidové zvyky jsou úžasná věc. A nezbývá než věřit, že i současná konzumní doba nám je zachová.

 

Použité zdroje: Vondrušková A.: České zvyky a obyčeje, Albatros, Praha, 2004

http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_t%C3%BDden

http://velikonoce.vira.cz/Podstata-Velikonoc/Pruvodce-Velikonocemi.html

http://www.chytrazena.cz/tradicni-velikonocni-pokrmy-8760.html

odkazy uváděné v textu

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A na další povzbuzení velikonoční atmosféry opět přidávám odkaz na velikonoční pohádku, tentokrát jsem vybral Chaloupku na vršku,  a to na velikonoce zaměřenou epizodu „Jak se pomlázky ztratily“. Připomínají se tam i mnohé velikonoční zvyky, o kterých jsem se dnes zmínil.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1100267182-chaloupka-na-vrsku/206552116050005-jak-se-pomlazky-ztratily/video

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Související články: z rubriky Velikonoce 2014

Květná neděle: Kde se o Velikonocích otvírají poklady?

Modré pondělí: Tak kluci, už máte upletenou pomlázku?

Šedivé úterý: Ozdobený stromeček i o velikonocích?

A další související rubriky:

adventní kalendář 2012

adventní kalendář 2013

Autor: Libor Čermák | středa 16.4.2014 12:06 | karma článku: 18,02 | přečteno: 1616x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám