Libor Čermák

Zlato z hlediska archeoastronautiky

2. 04. 2014 5:59:00
Když čtu o nejrůznějších mytologiích a pověstech různých kultur, píše se tam například o zlatých bozích. Nemůžu se ubránit pocitu, že to má hodně společného s moderními kosmickými lety.

Mytologie nejrůznějších kultur jsou vděčným zdrojem nejrůznějších archeoastronautických teorií. Čeho si lze však také všimnout, je to, že až příliš často jsou v nich nejrůznější bohové spojováni právě se zlatem. Namátkou jsou to tyto případy:

- například staří Egypťané věřili, že bohové jsou ze zlata.

- V řecké mytologii je zlato považováno za tzv. ichor, neboli krev bohů a nesmrtelných

- Ve zlatém člunu jezdil i sluneční bůh Hélios

- Pro Inky bylo zlato nejen symbolem slunce, ale i symbolem bohů. Například u jezera Titicaca přistála ve zlaté věci čtyřprstá bohyně a pramáti jménem Orjana.

- Zlato hojně užívali i anunnakiové v sumerské mytologii.

A tak bychom mohli pokračovat dál. Zkrátka a dobře to vypadá, jako kdyby dávní bohové si tento žlutý kov z nějakého důvodu obzvlášť oblíbili. A ten se snad právě proto stal symbolem krásy, moci a bohatství.

vzkaz.jpg

Ovšem já se ptám, zda náhodou tito bohové nepoužívali tento kov z trochu jiného důvodu, než tak, jak ho vnímali naši předkové a jak jsme to od nich převzali i my. Co když to všechno vzniklo jenom tím, že naši předkové pořádně nepochopili, kdo to vlastně ti bohové ve skutečnosti byli? Zlato totiž má velice specifické vlastnosti, se kterými se může pochlubit jen málokterý jiný kov. Je například velmi dobře tepelně i elektricky vodivé. Ale hlavně je to velice odolný kov. Reaguje jen s minimem látek, například z anorganických kyselin pouze s lučavkou královskou. Je tak mimořádně odolné proti chemickým a povětrnostním vlivům a tedy i proti korozi. Dnes je díky těmto vlastnostem zlato často využívané i v kosmonautice. Používá se zejména na povrchovou ochranu kosmických sond a družic a také jako tepelná ochrana v oblecích a helmách astronautů. Zlatem je potažená i známá měděná gramofonová deska uložená v sondách Voyager a destičky na sondách Pioneer, které v obou případech obsahují poselství pozemšťanů pro případné mimozemské civilizace, kdyby se s nimi tyto sondy při své cestě mimo sluneční soustavu náhodou setkali.

genesis.jpg
A tak se ptám, zda je to jen náhoda. Archeoastronautičtí badatelé považují starověké bohy za dávné návštěvníky z vesmíru. A teď se dozvídáme, že zlato, které právě oni bohové často používali, je pro svoje vlastnosti dnes hojně využíváno zrovna v kosmonautice. Je to snad další důkaz toho, že dávní bohové a moderní astronauti nemusí mít k sobě až tak moc daleko?

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlato , http://en.wikipedia.org/wiki/Gold

Použité obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Genesis_%28sonda%29, http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%A1_deska_Voyageru

Související články:

Záhada korunovaných hlav

Inspirovali se indiáni u týpí mimozemšťany?

K čemu sloužily záhadné zlaté klobouky?

Ptáci nebo letadla?

Rubrika archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | karma: 17.01 | přečteno: 1245 ×
Poslední články autora