Mají pověsti o obrech reálný základ?

V mnoha místech Evropy se vyskytují pověsti o obrech. Jsou tak rozšířené, že se až chce myslet, že tu v dávných dobách někdo takový skutečně byl. Pokusil bych se na tuto otázku dát odpověď.

Tento fakt zarazil, a tak jsem se nejprve pokusil jednotlivé zprávy a pověsti o případných dávných obrech blíže popsat.

 

T a d y   j s o u   p o v ě s t i

(nephilim)http://www.myty.cz/view.php?cisloclanku=2004070001

V Antickém Řecku se zas mluví o obrech Kyklopech (jednoocí obři), Titánech (potomci matky země Gaie a boha Urana), Gigantech (obludní dlouhovlasí obři), nebo  Hekatoncheirech (padesátihlaví obři) (zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Obr)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Obr)

http://www.sumavaregion.cz/index.php?s=50http://www.spirit.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=1647%3Aumavti-obi&Itemid=79

C i v i l i z a c e   o b r ů ?

V souvislosti s těmito lokalitami je patrné, že hodně takovýchto míst se vyskytují v lokalitách s pravěkým osídlením. Je to případ například Obřího hradu a Sedla, brdských lokalit (Plešivec, Hradec a dalších), Drábovny, Drábských světniček, Obřan, Řakomi, Trnovan nebo Žinkov.  Není bez zajímavosti, že mnozí archeoastronautičtí badatelé v tomto případě hovoří i tzv. o civilizaci obrů, která zde na Zeměkouli mohla v nějakém období působit.

Já jsem si například všiml toho, že některá výše popsaná místa nejsou umístěna náhodně, ale dá se mezi nimi nalézt určitá geometrická souvislost. Na jedné přímce se například nalézají Obří hrad, Sedlo a Žinkovy. A také Třemšín, Žinkovy a Loučim. A do třetice Obří hrad, Annín a Řakom.

V severovýchodních Čechách zas vytvoří jednu přímku Sněžka, Obří důl, Drábovna a Drábské světničky. Navíc, pokud si vyneseme Hostinné, zjistíme, že s Obřím dolem a Drábskými světničkami vytvoří pravoúhlý trojúhelník, jenž je téměř přesně orientovaný do světových stran.

Zajímavé jsou i pověsti o nálezech obřích kostí. (Například Obří hrad, Řakom nebo Hostinné). Osobně se domnívám, že se zde klidně někdo někdy mohl takové kosti někdy najít. Ale podle mého názoru to nejspíš nebudou kosti po obrech, ale po některém z velkých pravěkých zvířat, například mamutů. Možná, že jsem teď mnohé romantiky tímto názorem zklamal. Ale ještě nepředbíhejme, ještě se o tom zmíním v souvislosti s hypotézou, kterou za chvíli vyslovím.  

E x i s t o v a l i ?

Tolik zpráv z nejrůznějších kultur. A tak vstává otázka, zda tyto pověsti nejsou založeny na něčem konkrétním. A tak jsem se zkusil zamyslet. Dříve, než jsem začal přemýšlet o nějakém hodně scifi řešení, jsem se zauvažoval, zda se tu nemohl někdy vyskytovat nějaký živočišný druh, kterého by lidé mohli považovat za obry. Málokdy se pověsti zmiňují o konkrétní výšce obrů, tak klidně může jít o tvory, kteří jsou třeba jen o něco málo větší či mohutnější než lidi. A divte se, jeden takový druh tady skutečně kdysi žil. Určitě už o něm slyšel každý. Říká se mu člověk neandrtálský. Byla to předvěká forma člověka, která se oproti běžným lidem vyznačovala přeci jen o něco robustnější postavou. Naši předkové při setkání s ním by si tedy mohli klidně připadat jako při setkání s obrem. Dokonce měli větší mozkovnu, než dnešní lidé, takže oproti nám nešlo o žádné hlupáky.

 

Na wikipedii jsem nalezl mapu, kde je zakreslené rozšíření člověka neandrtálského. A kupodivu tato mapa odpovídá i rozšíření nejznámějších pověstí o obrech, které jsem popsal v první části článku.  

A v téže článku na wikipedii se píše, že k bydlení si neandrtálci stavěli jednoduché přístřešky z mamutích klů a kostí. Že by zas nějaká souvislost? Třeba s těmi českými lokalitami, kde se našli ony kosti, konkrétně třeba s Obřím hradem na Šumavě? Zkrátka a dobře, do této hypotézy mi toho zapadá trochu víc. Ovšem až na jednu zásadní věc. A to je doba, kdy žili. Vědci předpokládají, že člověk neandrtálský se vyskytoval v období před cca 250 tisíci až zhruba 30ti tisíci lety, kdy prý z dosud neznámých příčin vymřel. Ale pozor, dnes už víme, že se mohli mísit s lidmi našeho druhu! Například v Portugalsku bylo nalezeno hybridní dítě, které mělo jak naše, tak i neandrtálské rysy. Nejzajímavější však bylo na tom to, že pocházelo z období cca před 24 tisíci lety, to znamená šest tisíc let po oficiálním a vědou považovaným vymřením neandrtálců! Mohli snad některé skupiny neandrtálců někde v tichosti přežívat? A mohli snad přežít někde ještě déle, tedy blíže k současnosti? Pokud ano, tak vzhledem k velikosti jejich mozkovny usuzuji, že není vyloučeno, že by mohli utvořit i nějakou vyšší kulturní společnost. Pokud by náhodou své zemřelé druhy nepohřbívali do země, ale spalovali, tak naši archeologové zkrátka nemají zatím možnost jak zjistit jejich případnou existenci i v novější době. A tak si představme, že by čistě teoreticky mohli přežít i do doby třeba i nedávné. Nemohli by pak být tím, co naše předky inspirovalo k pověstem o nejrůznějších obrech?    

 

Použité zdroje:

Stejskal M.: Labyrintem tajemna, Paseka, Praha 1991

http://cs.wikipedia.org/wiki/Neandert%C3%A1lec

http://cs.wikipedia.org/wiki/Obr

Bible – Starý zákon (Projekt Gutenberg)

Odkazy uvedené u článku

 

Použité obrázky:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/veda-a-technika/88537-stopy-dna-neandrtalce-mohou-byt-i-v-nasi-geneticke-vybave

http://cs.wikipedia.org/wiki/Neandert%C3%A1lec

www.google.com/maps

 

Související články:

Prastará místa v Česku na tajuplných souřadnicích

Jsou leylines obrazce otisky předchozích civilizací?

Byl už u nás nalezen fragment dřívějších civilizací?

Draci jako pradávná pozorování UFO

Ptáci nebo letadla?

Rubrika: archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | sobota 15.2.2014 6:00 | karma článku: 20,63 | přečteno: 3323x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám