Co když lidstvo pozná, že tu není první?

11. 09. 2013 9:21:00
Ve škole se učíme, že lidstvo vzniklo vývojem od primátů až do současné civilizace. V následujícím článku bych se chtěl zamyslet nad tím, jaký by to na něj mohlo mít vliv, kdyby zjistilo, že to bylo trochu jinak.

Australopithecus – člověk zručný – člověk vzpřímený – člověk moudrý – člověk rozumný – starší doba kamenná – mladší doba kamenná – doba bronzová – doba železná – starověk – středověk – novověk. Asi takhle nějak se to učíme ve škole. A s pětkou by se nespíš potázal ten, kdo by při hodině dějepisu řekl, že to bylo nějak jinak. Přesto však existuje i jeden alternativní výklad lidské historie. Já se o něm na svém blogu v sekci „archeoastronautika“ mnohokrát zmiňuji i trochu podrobněji s tam jím i zabývám. Tento výklad lidské historie má oproti té oficiální „školní“ verzi jednu výhodu. Na rozdíl od ní totiž bere v potaz i nejrůznější historické záhady, se kterými se na rozdíl od té oficiální verze umí vyrovnat. Na rozdíl od moderních historiků ale říká, že dějiny lidstva probíhaly malinko jinak.

Jak? Přestavme si naší současnou civilizaci. Mnozí filozofové tvrdí, že při současném vývoji a chování lidstva není daleko doba, kdy se tady dokážeme navzájem zničit. Teď si přestavme, že se to skutečně stane. Je však vysoce pravděpodobné, že z těch sedmi miliard lidí, které tu v současné době jsou na Zeměkouli, nějaká hrstka přežije. Na to, aby naší civilizaci obnovila v celé své slávě a kráse, už ale nebude mít sílu. A tak veškerý vývoj bude muset začít znova. Jak půjdou staletí a tisíciletí, bude si postupně příroda brát zpět všechny výdobytky a stavby naší zaniklé civilizace. A to tak, že za pár tisíc let nikdo nepozná, že tu někdo tak technologicky rozvinutý vůbec byl. Co se tu teď děje, to možná zůstane jen v nějakých bájích a legendách, které ty budoucí národy si budou předávat jen jako nějaké posvátné náboženské texty. Až se nakonec jednou zas rozvine další civilizace tak, jak je tomu v současnosti.

Rád bych při této příležitosti připomněl, že i některé současné národy s prastarou minulostí ve svých bájích a legendách tvrdí, že něco takového, jako naše civilizace, už tu kdysi dávno bylo také. Akorát to hold z nějakých důvodů zaniklo. Lze to najít například v legendách Indů, Hopiů, Mayů, Aztéků nebo Řeků. Všechno to jsou prastaré národy, které k počátkům současného lidstva měly podstatně blíž než my. I přestože je od sebe dělily celé kontinenty, tak se ve svých bájích shodnou v tom, že současná epocha lidstva je už na naší planetě několikátá a že už před námi na této planetě působila minimálně dvě až tři lidstva podobného charakteru, jako jsme my. (viz můj článek „Byl už na Zemi ještě někdo před lidstvem?“, kde se těmito legendami podrobněji zabývám.)

Kdyby tomu tak skutečně bylo, tak by se tím zároveň vyřešilo i mnoho historických záhad a otazníků. Například záhadné stavby o jejichž původu toho víme pramálo. Jsou to například pyramidy v Egyptě (Záhady egyptských pyramid v Gize), pyramidy v Mexiku (Záhady mexického Teotihuacanu), ruiny v Jižní Americe, například v Puma Punku (Nezodpovězené otazníky prastarých kameníků), megalitické památky v Evropě a mnoho dalších, které vyplouvají na povrch takřka dennodenně. Vysvětlovalo by to i záhadné archeologické nálezy podivných předmětů v historických vrstvách, ve kterých by se podle stávajícího vědeckého názoru vůbec neměly vyskytovat. A tak tvrdím, že pokud malinko nepoopravíme pohled na naší historii, možná že tyto záhady zůstanou záhadami i nadále.

A tak se ptám, jak by případné prokázání toho, že vývoj našeho lidstva neprobíhal lineárně (jak se učíme neškole), ale v jakémsi koloběhu, jak by to asi mohlo ovlivnit celou naší civilizaci z hlediska filozofického? Jak by se s tím například vyrovnávaly náboženské systémy? Byl by to pro ně problém? Domnívám se, že ne. Když se například dokázaly vyrovnat se zjištěním, že z vědeckého hlediska svět nevznikl jen za nějakých šest dní před cca šest tisíci lety, ale že to jsou miliony a miliardy let vývoje, dokázaly by se určitě vyrovnat i s tímto.

Naopak si myslím jedno. Kdyby se skutečně podařil učinit konkrétní a definitivní důkaz, který by koloběhy vyspělých civilizací na naší planetě potvrdil, mohlo by to být pro nás především varovné memento. Jaké? Takovéto: „Podívejte se, jak skončili ti před vámi. Měli byste se z nich poučit nebo skončíte také tak!“

Související články:

Dlouhé stráně – netradiční reportáž z budoucnosti

Dokument z příštího věku lidstva

Byl už na Zemi ještě někdo před lidstvem?

Co když existovala v druhohorách civilizace?

Mají pověsti o potopách reálný základ?

Bude si něco o nás myslet příští pozemská civilizace?

Existují nějaké stopy po předešlých technických civilizacích?

Jsou leylines obrazce otisky předchozích civilizací?

Co můžou být nově objevené geoglyfy v Asii a Africe?

Byl už u nás nalezen fragment dřívějších civilizací?

Rubrika archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | středa 11.9.2013 9:21 | karma článku: 24.99 | přečteno: 3357x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 110 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.04 | Přečteno: 511 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...