Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opožděná sezona záhadných kruhů v obilí už začala

Zřejmě dlouhá zima a studené jaro způsobilo, že letošní sezona záhadných agrosymbolů se o něco opozdila. Ale z několika států víme, že už začala.

Ale dříve, než se zmíním o prvních letošních obrazcích, chtěl bych ještě zabrousit do těch loňských. To proto, že, když jsem ukončil loňskou sérii článků o záhadných agrosymbolech, tak několik přírůstků vzniklo ještě během září celého podzimu. A tak se například 7. září 2012 objevil u Rochfordu v anglickém Essexu agrosymbol ve tvaru sluneční soustavy. Záhadní autoři zde objevili dosud neposekané pšeničné pole, a tam svůj výtvor zhotovili.

Ovšem to pořád ještě nebyl poslední anglický obrazec loňské sezony. Ten se objevil ještě v 14. října 2012, opět na neposekaném lánu pšenice, a to přímo na úpatí slavného pahorku u Windmill Hill u Avebury. Právě tento pahorek je nejstarším osídleným místem v okolí této prehistorické lokality. Už před 4 tisící lety zde byla neolitická osada, která předcházela všem zdejším megalitickým monumentům. A v loňském říjnu se zde objevil složitý obrazec ve tvaru dvou půlměsíců v kruhu. Mne osobně připomíná skarabea, posvátného brouka starých Egypťanů. Pro ty byl symbolem převtělení.

Kromě Velké Británie se loňská podzimní sezona záhadných agrosymbolů naplno rozjela především na americkém kontinentu. A zajímavé, že to bylo opět okolí prastarých památek. Tentokrát návštěvou agrosymbolu byly poctěny Hopewell Mounds, což je skupina prastarých mohyl u města Chillicothe ve státě Ohio. Tyto mohyly zbudovali pradávní indiány hopewellské kultury, která zde působila v době mezi 200 let před naším letopočtem a 500 let našeho letopočtu. A právě zde se vyskytl asi nejsložitější fraktálový obrazec loňského podzimu, jenž se zde objevil na poli neposekaného obilí dne 20 září 2012. Skládal se z centrálního kruhu, jenž obklopovalo dalších šest kružnic. A z každé této kružnice vedla ještě trojice nebo čtveřice dalších kroužků, takže celý obrazec vypadal jako mořská hvězdice.

A aby tomu nebylo málo, další prastaré indiánské území navštívily agrosymboly jen o pouhé tři dny později, 23. září. Tentokrát to byla mexická Tlapanaloya, jehož okolí považuji za jakýsi “mexický Wiltshire”, neboť zde se objevily záhadné obrazce už mnohokrát. A je náhoda, že pouhých 10 km severozápadně od jeho nálezu leží legendární toltécké hlavní město „Tula“, které je známé především skupinou stojících postav s jakýmsi podivným předmětem na prsou? Takže další významná předkolumbovská lokalita. Tento obrazec, který se zde objevil, se podobal jakési vrtuli v kruhu. Tu obklopovalo ještě šestnáct menších trojúhelníkových paprsků.

V říjnu, konkrétně 12. 10. se objevil obrazec i v Brazílii u města Ipuacu. Byl to velký centrální kruh, který obklopovala kružnice s dvaceti osmi menšími kroužky. Domnívám se proto , že to může být jakési znázornění oběhu Měsíce kolem Země. Z jednoho z těchto kroužků ještě vycházela spojnice k dalšímu kruhu obklopeným dvěma kružnicemi. Že by snad znázorňovala Mars a jeho dva měsíce?

A poslední loňský obrazec se objevil 23. listopadu v pšeničném lánu u Boorowa v australském Novém Jižním Walesu. Znázorňoval dva spojené kruhy v jejichž průniku se nalézala květina. Mnozí badatelé se domnívají, že obrazec může znázorňovat částečné sluneční zatmění, ke kterému nad Austrálií došlo o deset dní dříve. Tolik k menšímu návratu do loňska.

Mezitím přišla zima. Jak známo, byla hodně krutá i dlouhá. A právě to nespíš zapříčinilo, že první letošní agrosymboly měly minimálně měsíc zpoždění. A snad také právě proto se tento jev na jaře vyskytl hlavně v travních porostech.

Květnový prim drží tentokrát Nizozemsko, které se může pochlubit již třemi agrosymboly v trávě. První se objevil 4. května u Hoevenu v Severním Brabantku. Skládal se z jednoho kruhu a dvou menších.

Následovali ho dva další obrazce u Bosschenhoofd v téže oblasti. Jednak skupina šesti kruhů ze 7. května a pak skupina 25 kruhů z 21. května 2013.

V trávě se objevil také poměrně složitější obrazec u města Grey v americkém Tennessee z 23. května 2013. Zobrazuje dvě spojené nedokončené kružnice obklopující centrální kruhy (viz reportáž http://www.cropcircleconnector.com/2013/Gray/Gray2013.html).

24. května se ve vysoké trávě objevila trojice kruhů ve Francii, a to u města Vendôme v místě, které dost strašidelný název. Jmenuje se v překladu „Údolí mrtvého muže“. (viz http://www.lanouvellerepublique.fr/Toute-zone/Loisirs/24H/n/Contenus/Articles/2013/05/24/SURNATUREL-Des-ovnis-a-Vendome-1477452).

A kromě toho, se už objevila zpráva, že už se vyskytl i první letošní obrazec v pšenici. Mělo se tak stát v noci z 19. na 20. května 2013 u italské Marina di Grosseto v Toskánsku (http://www.cropfiles.it/cropcircles2013/MarinaGrosseto_19-20maggio2013.html)

I když se to mnohým, kteří čekají na ty obilné obrazce, asi ještě nezdá, tak výše uvedené řádky jsou jasným důkazem, že letošní sezóna tohoto fenoménu už ve světě započala. A za to, že tam v obilí, na rozdíl od trávy, má určité zpoždění, pravděpodobně může počasí. A pokud ne a pokud je za tím ještě něco jiného, tak je to určitě neméně záhadný fakt, jako celý tento fenomén. Vždyť víme, že agrosymboly jsou jev nevyzpytatelný. A může se objevit prakticky kdykoliv a kdekoliv. A to samozřejmě platí i obráceně. Nám nezbývá než vyčkat, čím nás kruhy v obilí překvapí v letošním roce. 

 

Zdroj, použité fotografie a schémata:

Odkazy použité v článku, wikipedie

http://www.cropcirclecenter.com

http://www.cropcircleconnector.com/2013/2013.html

http://www.cropcircleconnector.com/2012/2012.html

odkazy použité v článku

 

Související články:

Kruhy v obilí - rok 2012

Kruhy v obilí - rok 2011

Kruhy v obilí - rok 2010

Kruhy v obilí - rok 2009

Kruhy v obilí - rok 2008

Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 30.5.2013 18:12 | karma článku: 22,10 | přečteno: 4014x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám