Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úžasné a málo známe předkolumbovské lokality

Když se řekne „Peru“, nejčastěji si člověk představí Machu Piccu, Sacsayhuaman, Nazcu a mnohé další notoricky známé stavby. Jenomže zdejší kultury po sobě zanechaly i plno dalších úžasných míst. Pojďme některé z těch méně známějších v krátkosti navštívit. A přitom bych chtěl poukázat na některé možné archeoastronautické aspekty.

Skalní brána Hayu Marca

Fenomenální skalní výtvor dávných Inků se na nalézá nedaleko jezera Titicaca. Konkrétně asi 6 kilometrů vzdáleného od města Juli, na jihovýchod od města Puno. Jmenuje se Hayu Marca a možná, že známější je pod názvem „Brána bohů“.  Objevena byla prakticky nedávno, v roce 1996. Dokonce na wikipedii jsem ji zatím nenašel. Tehdy horský vůdce Jose Luis Delgado Manini hledal nové terény pro horolezce, když v tom narazil na tuto fenomenální bránu. Je vytesána do skály naprosto jedinečným způsobem. Její výška i délka je cca 7 metrů. Nikam však nevede. Proč ji však staří Inkové stavěli? Existuje prastará legenda, že se jedná o bránu do jakého si božského podzemního či paralelního světa a prý se dala otevřít jakýmsi zlatým diskem. Zlatý disk tedy mohl představovat jakýsi klíč. Já bych chtěl jen upozornit na to, že kovové karty slouží k otevírání vchodů i v dnešní době. Říká se jim elektronické či čipové karty. V dnešní době. Ale v době prastarých Inků? Nebo se snad příslušníci této kultury setkali s onou technologií, která to uměla?

 

Pyramida Huaca del Sol

I v Jižní Americe se nalézají pyramidové stavby jedna z největších je Huaca del Sol nebo také Chrám boha slunce. Nalézá se na jižním okraji severoperuánského města Trujillo. Jedná se o největší stavbu z nepálených cihel v předkolumbovské Americe Její výška je 41 metrů, zatímco původně byla až 50 metrů. Postavila ji kultura Močiků cca kolem roku 450 našeho letopočtu. Zajímavá je její velikost . Už jsem se zmínil, že její původní výška byla 50 metrů. Ale její půdorysné rozměry jsou: šířka je 136 metrů, a délka je 228 metrů. Je to jen o 2 metry méně než u Cheopsovy pyramidy v Egyptě. Je jen náhoda, že délka 228 metrů se rovná přesné jedné miliontině vzdálenosti planety Mars od Slunce?

Toro Muerto

Když se řekne obrazce v Peru, tak se toto slovo nejčastěji spojuje s legendární náhorní plošinou Nazca. Jenomže v Peru se též nalézají i úžasné petroglyfy. Zhruba 20 kilometru od jihoperuánského města Majes se nalézá Toro Muerto. Je to pouštní náhorní oblast v peruánských Andách. A právě tady se nalézá na ploše 3-5 km čtverečních a na více než 6000 kamenných blocích největší kolekce petroglyfů na světě, které zde byly vyryty před v období let 1500-1000 před naším letopočtem. Je zde mnoho motivů. Převážně zvířecích, lidských a geometrických. Nalézt se zde však dají i takové obrazce, o niž vůbec netušíme, o co jde, a které v nás vzbuzují dojem, že může jít o setkání s něčím neznámým nadpozemským či snad i mimozemským. Jako příklad uvedu obrazce vyfotografované na stránce  http://wiki.sumaqperu.com/es/Petroglifos_de_Toro_Muerto. O co se může jednat, těžko říci. Mě tento obrazec tak trochu připomíná záhadné obrazce v obilí, které se vyskytují po celém světě a hlavně v Anglii.  A co jsou třeba obrazce na http://www.nephilimskulls.com/v/vspfiles/images/Muerto_Puru.html ? Jsou to skutečně jen tančící postavy a nebo vesmírná bytost, jenž právě vystupuje s kosmické lodi?   

Caral

Říká Vám něco jméno Caral? Ne? Tak toto místo se nalézá zhruba 100 km severozápadně od peruánského hlavního města Limy. Až vám řeknu, o co se jedná, tak je až s podivem, že na českém internetu je o něm strašně málo informací. A přesto se pravděpodobně jedná o nejstarší město na americkém kontinentu! Archeologové odhadují jeho stáří až na 2600 - 3000 let před naším letopočtem. To znamená, že je starší než egyptské pyramidy v Gíze! A víte náhodou, co se nalézá tady? Budete se divit, ale jedná se též o pyramidový komplex! Tedy starší než ten v Egyptě. Hlavní pyramida se nalézá na ploše 4 fotbalových hřišť. Nalezeny tu byly i tzv. kipu, což bylo tajuplné uzlíkové písmo, o němž jsem se zmiňoval v článku „Tajuplné písmo kipu“. Ovšem samotné pyramidové město je také zajímavé. Zaujímá na 607000 metrů čtverečních a žilo zde více než 3000 obyvatel. Co mě však zarazilo, je půdorysné uspořádání zdejších pyramid. Z pohledu seshora vytvářejí jakoby obrovskou mandli. My, kteří se zabýváme záhadami spojenými s UFO či mimozemšťany, máme mnoho zpráv o tom, že některé z oněch bytosti mají hlavu ve tvaru mandle. Pokud i zde působili před dávnými časy nějací bohové, kteří sestoupili z nebe, vesmíru, tedy mimozemští návštěvníci, tak mám jednu otázku. Má snad mandlovité uspořádání caralských pyramid představovat jakýsi vzkaz směřovaný právě oněm bohům?    

Závěr

Jak vidíte, Peru je úžasná země s ještě úžasnější historií opředenou spousta záhadami. Jsem naprosto přesvědčen, že všechny tyto lokality nejsou tolik známé jen proto, že je svojí září zastiňují jiné proslulejší peruánské lokality. Machu Piccu , Sacsayhuaman, Nazca, Cuzco, Pisco, Chavín de Huantar, či lokality v sousední Bolivii, jako je Tiahuanaco nebo Pumapunku. Já osobně se domnívám, že výše popsaná místa by se co do významu mohly mezi všechny tyto s čistým svědomím přidat.

 

Vašíček A., Záhady Peru, Mystery Film, Ostrava 2006

http://en.wikipedia.org/wiki/Huaca_del_Sol

http://cs.wikipedia.org/wiki/Toro_Muerto

http://en.wikipedia.org/wiki/Caral

 

Fotografie: wikipedie

http://ancient-aliens.tumblr.com/post/26167615306/stargate-peru

www.google.com/maps

http://www.nephilimskulls.com/v/vspfiles/images/Muerto_Puru.html

 

 

související články:

Velkolepější starověké památky než Cheopsova pyramida

Tajuplné písmo kipu

Věděli naši dávní předkové, že Země je kulatá?

V Jižní Americe objeveny nové geoglyfy

Ptáci nebo letadla?

Tajemství obrazců směřujících k obloze

Nezodpovězené otazníky prastarých kameníků

Svět plný pyramid

Rubrika: archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 12.7.2012 6:57 | karma článku: 20,42 | přečteno: 2869x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,52 | Přečteno: 149x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám