Tajemství hvězdných hor

10. 04. 2012 7:23:00
Po celou dobu, co se zabývám hledáním geometrických souvislostí, jsem si všiml další zajímavé věci. Kolem významných hor a kopců se objevují podivné šesticípé hvězdy vytvořené z nějak významných míst. Jak je to možné?
Říp
Řípautor

Ta významná místa můžou být buď velká města, místa významného pravěkého osídlení či pravěkých památek, dále významná středověká místa jako hrady a zámky, a tak podobně). Často se tam projeví i názvoslovné zajímavosti. To, co píšu, mi připadá vskutku zajímavý fenomén. Pomoci pravítka a mapy jsem jich nalezl již několik. A tak sem přikládám jejich soupis. A také nákresy. To proto, že v jednotlivých hvězdách se objevují i další zajímavé geometrické vztahy. A to například na spojnicích jednotlivých cípů nebo na jejich prodloužení.

Ř í p s k á h v ě z d ariphvezda.jpg

Mytologická hora Říp má kolem sebe hvězdu o poloměru 21 kilometrů. Pověstí kterých tuto horu opřádají, je vskutku mnoho. Nejen o Praotci Čechovi, který na horu vystoupil, když sem přišel se svým kmenem. O Květné neděli se prý hora otevírá a uvnitř je možno spatřit velký palouk, kde se pasou koně se zlatými podkovami. Prý je v něm také rybník s hejnem hus zlatého peří a kvočna s dvanácti zlatými vejci. Jiná pověst vypráví o vzniku kopce. V jeho stavbě prý soutěžil sv. Petr s čertem. Dnes je tu románská rotunda sv. Jiří. Místa, která tuto hvězdu vytvoří, jsou: Klobuky (nejznámější český menhir), Lovosice (významné město), Úštěk (významné město), oblast KokořínskA (skalní město a též četné prehistorické osídlení), Neratovice (významné město), Budeč (významné slovanské hradiště, obývané už od pravěku a zároveň sídlo prvních Přemyslovců). A viz též můj článek „Máme linii svatého Michaela také v Čechách?“, který se též zabývá horou Říp. A linie, kterou popisuje, je přímo jednou z úhlopříček této hvězdy.

M i l e š o v s k á h v ě z d amileTovka.gif

Na Řípskou hvězdu přímo navazuje hvězda Milešovská, jejíž centrem je nejvyšší hora Českého středohoří Milešovka. Hvězda má v poloměru cca 13 kilometrů a tvoří ji: Libčeves (keltské pohřebiště), Bílina (významné město), Teplice (významné město, sídlili zde již pravěcí lovci před 10-40 tisíci lety, dále Keltové a germánské kmeny Kvádů a Markomanů ), Ústí nad Labem (významné město), Litoměřice (významné město), Klapý (hrad Hazmburk) a doplňuje ji navíc čtverec, který tvoří Libčeves (viz výše), Lahošť (zde byl objeven keltský poklad - O nálezech keltských pokladů) , Ústí nad Labem a Keblice (důležité nálezy ze starší doby kamenné).

O s t a š s k á h v ě z d aOstaTska_hvezda.gif

Další zajímavá hvězda o průměru cca 9 km se vytváří na Broumovsku mezi zdejšími skalními městy. V jejím centru je pověstmi opředená (tajné chodby, poklady, trpaslíci) stolová hora Ostaš, která je současně i významným skalním městem. Zjistil jsem ji tak, že jsem si všiml, že tři zdejší největší města tvoří rovnostranný trojúhelník, který má střed přímo v tomto vrcholu. Jakou to Adršpach, Broumov a Hronov. Na opačné straně od Adršpachu se nalézá vrch Signál v Broumovských stěnách. Tato osa dále směřuje na Hejšovinu. Nejvyšší místo zdejších stolových hor vůbec. Hvězdu pak doplňuje Vižnov, část dalšího významného města – Meziměstí, s kostelem U svaté Anny od Kryštofa Dienntzhoferea, Poslední cíp hvězdy se nalézá u Petrovic u Malých Svatoňovic .

N e š t ě t i c k á h v ě z d aneTthvezda.gif

Nedaleko Benešova dominuje svému okolí výrazný 536 metrů vysoký kopec s názvem Neštětická hora. Dokonce i k ní se vážou pověsti. Například o kouzelné studánce, která se za dne i v noci třpytila zlatem. Bohužel vyschla, ale její místo je prý stále patrné. O onom místu však ví jen málokdo. Také se zde nalézá tzv. Kubova jáma, což je pozůstatek po těžení zlata. A další stará hornická legenda říká, že se v Neštětické hoře ukrývá hlava zlatého koně. Jednou ji prý horníci odkryli, když najednou jeden z nich zaklel a v tom se zlaté zvíře propadlo dvakrát tak hluboko než bylo původně. I kolem této hory existuje hvězda o poloměru cca 15 km, kterou tvoří: oblast Jílového u Prahy (další místo spojené s těžbou zlata, dále menhir Boží skála, viz Zlatým kaňonem kolem Zlaté řeky). Dále Lštění (mohutné raně středověkého hradiště z 9. století, viz Údolím Chroustů za středověkými hrady u Sázavy), Jemniště (zámek), Votice (významné město), Sedlčany (významné město), Křížov (že by se tu něco křížilo, například ley lines?).

B o u b í n s k á h v ě z d aboubinska_hvezda.gif

Kdybychom chtěli označit nejtajemnější vrchol Šumavy, pravděpodobně by jím byla 1362 metrů vysoká hora Boubín. Ta je dnes především známá svým pralesem, ale též je opředena řadou pověstí. Sídlil zde například jeden z nejmocnějších čarodějů země, který se jmenoval Žídek. Prý uměl zázračně léčit. Dále se zde prý nacházelo tzv. „Obrové hradiště“, které se podle pověsti propadlo do země. V podzemí Boubína jsou prý ukryté vzácné poklady v podobě zlata, stříbra a drahého kamení. Hlídá je devítihlavý drak a nebo ohnivý pes. Další pes prý pobíhá tajnou chodbou, jež prý vede na sousední vrchol Bobík. A tak bychom mohli pokračovat dál, neboť pověstí se sem váže opravdu hodně. A je zajímavé, že významné oblasti Šumavy vytvoří kolem této hory další šesticípou hvězdu o poloměru 20 kilometrů. Jsou to oblasti

pramene Vltavy ( pramen nejdelší české řeky), oblast Javorníka (menhiry), oblast Volyně (významné město, mohyly z 5. století před naším letopočtem), Vítějovice (slovanské mohyly), oblast Dlouhého hřbetu a Knížecího stolce (skalní útvary), Haidmühle (počátek Studené Vltavy).

J e s e n i c k á h v ě z d ajesenicka_hv.gif

Praděd, 1492 metrů vysoký, je nejvyšší horou Jeseníků. Váže se k němu legenda o horském duchu v podobě starce, takové zdejší obdobě Krakonoše. Kromě toho se nedaleko nalézá známá Petrova skála, známá především pověstmi o čarodějnicích. Kromě toho Praděd se nalézá v těžišti trojúhelníku třech největších jesenických měst, a to Šumperk (významné město), Jeseník (významné město) a Bruntál (významné město). A tak mne napadlo opět zkusit, zda se tu nenalézá rovnou celá hvězda. A je tu. V dalších cípech se nalézá , zřícenina hradu Strálek u Rýmařova, Staré Město (významné město) a víska zvaná Komora (že by jako místo pojmenované po části domu, bylo protipólem Vikýřovic u Šumperka na opačné straně hvězdy? Poloměr této hvězdy je cca 19 km.

S l á n s k á h v ě z d aslanska_hvezda.gif

K městu Slaný se vztahuje pověst, že se jedná o tzv. „město hvězdy“. Tedy v tzv. urbanisticko-chiliastickém pojetí husitů, kteří si přizpůsobili Danielo proroctví a věřili, že jen pět měst unikne případnému konci světa. Šlo o města Plzeň (Slunce), Žatec (Ségor, podle biblického města), Louny (Měsíc), Klatovy (Zář) a Slaný (Hvězda). Nalézá se zde i tzv. Slánská hora (výskyt menhirů). Je zajímavé, že významná města v okolí cca 27 kilometrů vytvoří skutečně hvězdu. Jsou to: Beroun (významné město osídlené už od pravěkých dob) , Rakovník (významné město, menhir), Louny (významné město, menhiry), Keblice (důležité nálezy ze starší doby kamenné)., Mělník (významné město, Hořín - menhir) a Praha (hlavní město ČR a od pradávna i duchovní centrum země).

J e n ě j a k é v y s v ě t l e n í t é t o z á h a d y ?

Čím to, že významné vrcholy, jenž jsou často opředené pověstmi a současně místními dominantami, mají takovou vlastnost, že významná místa v jejich okolí se takto hezky uspořádají do šesticípé hvězdy? Vysvětlení mám takové. Především by za tím vším mohly stát buď dokonalé geodetické dovednosti našich předků a nebo soustava zemských siločar, známých jako ley, lines. (viz Ley lines z mého pohledu nebo Máme linii svatého Michaela také v Čechách?). Ale že se ta místa v blízkosti oněch vrcholů uspořádala přímo do hvězdy? Může to být například nějaký odkaz na vesmírné vzory?trojani.png

V souvislosti s tím mne napadlo ještě něco, co má však přímou souvislost s planetami sluneční soustavy. Jak známo, několik planet sluneční soustavy má zajímavou vlastnost, a to tu, že na jejich oběžné dráze se kromě nich též nalézají i tzv. trojani, tedy asteroidy, které se pohybují v tzv. libračních centrech. Tam se totiž vyrovnávají gravitační a odstředivé síly soustavy. Vlastnosti těchto bodů popsal francouzský matematik a fyzik Joseph Louis Lagrange. Body se nalézají 60 stupňů za nebo před planetou. Nejznámější trojany, jenž se v těchto bodech nalézají, má Jupiter. Ale objeveny byly také u Saturnu, Neptunu, Marsu a nedávno též u Země. A tak mne v souvislostmi s naší záhadou napadá, co když nějaké síly či energie můžou působit obdobně i mezi zemskými siločarami a významnými vrcholy? Pokud ano, mohla by to být zajímavá souvislost, a též zajímavé vysvětlení oné geometrické záhady, že se takto kolem oněch hor, jako významných energických bodů zemských siločar, vytvářejí právě šesticípé hvězdy. Tak co říkáte? Mohlo by na této hypotéze něco být?lagrange.jpg

Zdroje informací o místech: Zdroje a použitá literatura, wikipedie, soubor turistických map

Stejskal M.: labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991

Použité obrázky: autor, wikipedie

Články s dalšími českými ley lines obrazci: Po stopách záhadných bytostí v České kotlině

Ptáci nebo letadla?

Autor: Libor Čermák | úterý 10.4.2012 7:23 | karma článku: 25.45 | přečteno: 5017x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 122 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...