Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

19. 05. 2011 17:10:00
Během putování časem, kdy sledujeme historii agrosymbolů, jsme se dostali do roku 1996. Myslím si, že to byl rok velice přelomový. U nás i v Anglii vstoupila složitost jejich tvarů do nové fáze. A kromě toho jsem se i já poprvé s tímto fenoménem setkal tváří k tvář.

kolinec.jpg
Obilné obrazce se už na našich polích objevovaly ve velkém měřítku už dvě sezóny. (Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994 a Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad). Byl jsem tedy zvědavý, zda se bude výskyt tohoto fenoménu opakovat i v létě 1996. A tak se mi podařilo přesvědčit rodinu, abychom v tomto roce jeli na dovolenou na Klatovsko. Vždyť právě tam se v předešlých dvou letech tento fenomén projevoval nejsilněji. Protože internet v té době ještě nebyl dominujícím informačním prostředkem, kam by se stačilo podávat, kde se právě objevily nové obrazce, byl jsem odkázán pouze na místní tisk a na záhadologický časopis Magazín 2000, ze kterého jsem však věděl o jednom mimořádném obrazci, který se nedaleko Kolince objevil v noci ze 30. června na 1. července mezi obcemi Jindřichovice a Mlázovy. Protože jsme zde pobývali až na přelomu července a srpna, viděli jsme ho sice už starší, ale pořád pěkně zachovalý. Myslím, že svojí složitostí se už dal přirovnat k anglickým agrosymbolům. Skládal se z centrálního kruhu, který obklopovaly dva prstence polehlého obilí. V prostředním prstenci se nalézaly tři kroužky vzrostlého obilí uspořádané do neúplného keltského kříže, ve kterém jedna strana chyběla. Průměr obrazce byl cca 40 metrů. Když vznikl, bylo obilí na tomto poli ještě zelené, ale nyní už dozrál a kupodivu včetně toho obilí, které bylomlazovy.jpg
položené a krásně zachovalé. Znamená to tedy, že obilí zde nebylo polámáno vandalskou činností člověka, ale onou neznámou energií, která je za skryta za tou původní podstatou pravých obrazců. Agrosymbol jsme si celý prošli, vyfotografovali a nafilmovali. Byl to úžasný zážitek. Poprvé jsem se s tím jevem setkal na vlastní oči.

Naštěstí jsme se z místních novin dozvěděli ještě o dalším obrazci, který vznikl nedaleko odtud. Mělo se tak stát v noci z 27 na 28. července 1996 poblíž obce Nemilkov, kdy si ho ráno všimli cestující, který projížděli nemilkov.jpg
vlakem po nedaleké železnici. A tak si ho samozřejmě nesmím nechat ujít. Byl to totiž opravdu složitý obrazec, skládající se s několika kruhů s prstenci, jenž měřil na délku asi 90 cm. Nacházel se poblíž železničního přejezdu, což se líbilo mému tátovi a bráchovi. JA.jpg
Táta z něj zkoušel nafilmovat právě kolemjedoucí vlak, ale nevím, jestli to byl tajemný vliv obrazce, že se mu to nepovedlo. Máma si zas stěžovala, že ji v piktogramech lehce brní konečky prstů, což může být způsobeno tím, že někteří lidí mívají v pravých kruzích obtíže z krevním oběhem. Mě zas zajímalo, jestli obrazec také není nějak geometricky svázaný s okolím. A tak mě zaujalo to, že je na spojnici dvou pravěkých hradišť Sedlo unavštívené obrazce na mne mimořádně zapůsobily. Na vlastní oči jsem se například přesvědčil, že autoři záhadologické literatury si nevymýšlejí, že jevy, jako pravidelně ohnuté stébla, odlišná velikost zrn na rozdíl od nepostiženého obilí nebo jakoby opálené obilky, se v kruzích skutečně vyskytují.

Tentýž rok jsem se málem setkal ještě se třetím zdejším obrazcem, a to u Vlčkovic nedaleko Kolince, který měl vzniknout někdy začátkem srpna. Bohužel, když jsme sem přijeli, obilí již bylo posekáno. kt96.jpg
Jen jsme tu čirou náhodou potkali jakousi skupinu badatelů, tuším, že to byly lidi z dnes již zaniklého spolku Sírius, kteří nás informovali o tom, že je zajímavé, že některé z obrazců jsou v řadě. Když jsem se pak doma podíval na mapu, zjistil jsem, že to platí i pro tyto obrazce, které jsem letos navštívil. V Jedné řadě se totiž nalézá jak obrazec u Vlčkovic, tak u Mlázov, tak u Nemilkova. Náhoda? Co když je vytvořilo něco, co v té době kroužilo nad naší planetou právě v tomhle směru, jako když například krouží družice? Při té příležitosti mne napadlo ještě něco, a to názvoslovná zajímavost. Jak se jmenuje to městečko, poblíž kterého se nacházíme, a které v té době bývalo nejčastějším výskytem agrosymbolů v republice? No přeci Kolinec! A tak mne napadlo, proč asi právě Kolinec, v jejímž slovním základu se vyskytuje „kolo“, tedy to, co je podstatou tohoto fenoménu.

cihan.jpg
Další obrazec v obilí, o kterém se psalo, ale který jsem bohužel již nenavštívil, byl pentagram v kruhu, který se objevil 15. července nedaleko Čiháně. Pěticípá hvězda bohužel neměla všechny cípy stejně velké, tak si mnozí mysleli, že jde o padělek. Protože jsem obrazec nenavštívil, nemůžu soudit, na čí straně je pravda.

drazovice.jpg
Jedno je však jisté. Klatovsko v roce 1996 navštívil fenomén kruhů v obilí nejméně desetkrát! Bohužel jsem se o nich většinou dozvěděl až později, v některých případech až za pět let, kdy jsem se připojil k internetu. Při mé návštěvě Klatovska jsem tedy neměl tu čest je navštívit, neboť z mne dostupných zdrojů jsem se zde o nich zkrátka nedozvěděl. Kromě výše zmíněných čtyř obrazců to byly Albrechtice, kde se poprvé objevily dva jednoduché sedmimetrové kruhy již začátkem července. A 23. července zde přibyl ještě jeden větší zhruba 24metrový. Malý čtyřmetrový kruh se objevil 27. července ještě u Rozsedel. O zhruba 33metrové formaci u Dražovic ve tvaru klíče informoval badatel Pavel Kozák ve své publikaci „Místa působení“. Zhruba v polovičce srpna 1996 vznikla devítimetrová elipsa v ječmeni u Plánice a 23. srpna se jev vrátil do Jindřichovic, kde se objevilo asi 2,5 metrové mezikruží.

solnice1.jpg
Ale ani v roce 1996 nezůstalo jen u Klatovska. Ten rok se totiž po celém území české republiky objevilo téměř pět desítek nejrůznějších agrosymbolů a obrazců v obilí. Kromě Klatovska se objevily ještě další „kruhařské oblasti“, které se vyznačovaly větším počtem objevených případu. Druhá taková oblast se objevila pod Orlickými Horami, konkrétně okresy Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov a Ústí nad Orlicí o tom můžou vyprávět. Rovnou dvě formace se objevily v okolí Solnice. První vznikla 4. července a skládala se ze dvou částí. Západní část měla jeden centrální, téměř dvacetimetrový kruh a dva menší satelitní kruhy a východní část byl trojúhelník z kruhů propojených uličkami. Nejsevernější kruh tohoto trojúhelníku měl navíc dva satelitní kruhy a jaký si „čenich“ ve tvaru „T“, takže obrazec dělal dojem, že se jedná o znázornění nějakého zvířete. Zajímavé jsou i průvodní jevy, které se k objevu tohoto obrazce vážou. V noci, kdy obrazec vznikl, bylo nad polem pozorováno světlo podobající se vycházejícímu slunci. A u domů v ulici, která sousedí s polem, bez jakýchkoliv důvodů vyzváněly domovní zvonky. A hned dva dny po objevení obrazce se u Solnice objevila ta druhá formace tvořená pěti kruhy uspořádanými do „X“ a propojenými uličkami.solnice2.jpg

25. července se pak objevila formace dvou mezikruží u Nového Města nad Metují, 26. července pak formace tří kruhů u Vítězné na Trutnovsku, 6. srpna formace dvou kruhů u Častalovic, 17. srpna další trojúhelníková formace ve Slatině nad Úpou a 21. srpna formace třech kruhů v řadě u Výprachtic v okrese Ústí nad Orlicí.

slatina.jpg
Třetí „kruhařská oblast“ se vyskytla na Domažlicku, kde se tuto sezonu vyskytly hned tři agrosymboly. 15. července to byl osmimetrový kruh v pšenici u Horšova, 27. července to byla formace malých kruhů u Draženova a 5. srpna jev navštívil přímo Domažlice, kde se 60 metrů od sebe objevily dva menší kroužky o velikosti 1,5 m a 3,5 m.

A co další zajímavé kruhy v obilí této sezony? Ten jeden z prvních agrosymbolů této sezony vznikl 1. července 1996 u Rájce-Jestřebí. Jednalo se o 14 metrový kruh, který se vyskytl v řepce olejné. V té samé plodině, ve kterých se každoročně první agrosymboly vyskytují i v Anglii (Sezona obilných obrazců 2011 již začala, Jarním kruhům v obilí dominuje řepka).

Zajímavým obrazcem byl také cca 25metrový kruh s prstencem, který se objevil 19. července u Prostějova. Lidé v něm údajně zaznamenávali velice příjemné pocity a v některých případech se v něm prý zbavili i některých zdravotních problémů. A tak si obrazec vysloužil přezdívku „Prostějovské Lurdy“.

Závěrem článku bych se v krátkosti ještě zmínil o tom, co přinesl rok 1996 na anglických polích, protože stejně jak u nás, byl i tam zaznamenán kvalitativní skok ve složitosti tvarů. To protože se začaly ve vetší míře objevovat tzv. fraktálové obrazce.

dna.jpg
Prvním fraktálovým obrazcem této sezony byla úžasná dvojšroubovice DNA, která se objevila v mladém, ještě zeleném obilí dne 17. června 1996 u Alton Barnes v hrabství Wiltshire. Skládala se z 89 různě velkých kruhů, které po délce 220 metrů vymodelovaly skutečně jedinečnou formaci právem zasluhující obdiv. (http://www.lucypringle.co.uk/photos/1996/uk1996ak.shtml)

juliaset.jpg
Ovšem tím nejproslulejším obrazcem sezony se stala tzv. spirála „Julia set“, která se 8. července objevila na poli, které sousedí se Stonehenge, nejznámější pravěkou památku Anglie (Mystéria Salisburské pláně). Zde bych se rád zmínil o jednom zajímavé svědectví. Toho dne totiž nad Stonehenge prolétal pilot s cestujícími. V tu chvíli si nikdo ještě ničeho nevšiml. Když se zhruba za tři čtvrtě hodiny vraceli zpět, na poli se vyjímala úctyhodná formace, velká 300 metrů a složená ze 149 kruhů. Teď si zkusme udělat jednoduché počty. Pokud bychom jako dobu vzniku považovali oněch 45 minut, museli by případní šlapači zvládnout vyšlapat každou minutu čtyři kruhy. A kromě toho tento úžasný obrazec ještě vyměřit, což by nezvládl ani nejzkušenější tým geodetů. A všechno navíc provést nepozorovaně, aby si nikdo z četných návštěvníků ani zaměstnanců sousedního Stonehenge ničeho nevšiml. A to, že kolem Stonehenge se pohybuje lidí jak na Václaváku, můžu potvrdit z vlastní návštěvy této památky před několika lety. (http://www.lucypringle.co.uk/photos/1996/uk1996ay.shtml)

3juliaset.jpg
Julia set se stal jakýmsi symbolem agrosymbolové sezony 1996, ale pořád to nebyl ještě ten nejsložitější obrazec. Ona totiž ani dokonalost jeho tvůrcům pořád asi nestačila, a tak na konci července (29.7.) jsme se dočkali dokonce trojnásobné Julie set, která se objevila u Avebury, hned pod mysteriózním vrcholkem Windmill Hill (Avebury – místo zasvěcené záhadám). Skládala se asi zhruba ze 200 různě velkých kroužků. (http://www.lucypringle.co.uk/photos/1996/uk1996ck.shtml)

Co říci závěrem? Že sezona 1996 byla skutečně mimořádnou sezonou. A vůbec bychom se nezlobili, kdyby se takováto podobně úžasná sezona záhadných agrosymbolů zase někdy objevila.

Použitá literatura:

Doporučuji speciál agrosymboly: Klubu psychotroniky a UFO http://www.kpufo.cz/oblasti/agr/cc/ccweb/index.htm

Heseman M, Tóthová E.: Záhadné kruhy v obilí, Etna, Praha, 1997

Kozák, P.: Místa působení. Archet České Budějovice, 1997

Související články:

1994: Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994

1995: Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

2008: Kruhy v obilí - rok 2008

2009: Kruhy v obilí - rok 2009

2010: Kruhy v obilí - rok 2010

2011: Sezona obilných obrazců 2011 již začala

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 19.5.2011 17:10 | karma článku: 20.49 | přečteno: 5478x

Další články blogera

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma článku: 7.68 | Přečteno: 144 |

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 227 |

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 177 |

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 185 |

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 110 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.90 | Přečteno: 511 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 188 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 2384 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1897

Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...