Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994

Než se letos začnou v obilných lánech objevovat první kruhy v obilí, zbývá nám ještě několik týdnů. Pojďme si však tuto dobu zkrátit zavzpomínáním na sezóny dřívější. Je totiž docela možné, že někteří převážně mladší čtenáři onu zvláštní záhadologickou atmosféru 90. let nepoznali. A tak bych jim to chtěl alespoň takto přiblížit.

 

Mně tehdy bylo šestnáct let, a právě jsem ukončil studium prvního ročníku stavební průmyslovky. Ze záhadologického hlediska to byl rok zajímavý hlavně proto, že se na našich pultech objevil záhadologický časopis Magazín 2000, který se tehdy vlastně stal jedním z mých hlavních průvodců po záhadách u nás i v zahraničí. A tak jsem se každý měsíc těšil na nové články pana Hesemanna a podobných autorů, mimo jiné i členů projektu Záře, kteří s ním též ze začátku spolupracovali. Když nastaly prázdniny, měl jsem konečně čas se věnovat svému koníčku naplno.  

Zhruba v polovičce letních prázdnin jsem byl s rodinou na dovolené v Jeseníkách, když jsem se dozvěděl fascinující událost. Na druhé straně republiky, u městečka Kolinec mezi Klatovy a Sušicí, se 30. července toho roku objevil kruh v obilí o průměru 23,12 metrů. Rázem ho byla plná televize a ostatní sdělovací prostředky. Škoda jen že to bylo trochu jinde, než kde jsme pobývali. Ale naštěstí moji příbuzní byli v té době také na dovolené, a to jen pět kilometrů od Kolince, takže určitě budu mít zprávy z první ruky. A to se také stalo, a tak jsem později měl možnost si prohlédnout jejich fotografie onoho kruhu v obilí. Šlo sice o pouhý kruh v obilí, nic složitějšího, o to však zajímavější bylo, jaké anomálie se zde vyskytovaly a jaké události, se k tomuto případu vázaly. Jak jsem ze dozvěděl z publikace Agrosyboly – objevy, názory, hypotézy, kterou vydal Klub psychotroniky a UFO, tak v den vzniku zde byl zaznamenán výpadek signálu TV Nova a problém se ztrátou rádiového signálu hlásili i hasiči. Tyto anomálie se však dají vysvětlit za pomocí například špatně techniky, ovšem zajímavější jsou světelné jevy, které zde byly pozorovány. Tak například den před vznikem obrazce se zde nad obzorem objevila velká zářící koule, která najednou sestoupila těsně nad terén a ozářila ho ostrým kuželem světla. 1. srpna pak byla pozorována bleděmodrá koule a přímo v Kolinci bylo pozorováno světlo o velikosti nafukovacího míče. Ve výše zmíněné publikaci jsem se dozvěděl další zajímavou informaci, a to o umístění kruhu. Ten se totiž nalézal na spojnici mezi kolineckým kostelem sv. Jakuba a mlázovským kostelem sv. Jana Křtitele, a to přímo v místě zlatého řezu.   

Jaké však bylo překvapení záhadologické veřejnosti, když jen několik málo dní po vzniku kolineckého obrazce, konkrétně 8. srpna 1994, se u nedaleké obce Žihobce objevily další obrazce v obilí. Jednalo se o dva keltské kříže, jejichž centrální kruhy měly velikost 14,8 a

10,5 metrů. Oba pak doprovázely čtyři menší kroužky uspořádané ve tvaru keltského kříže. A aby tomu nebylo málo, později byl zde dodatečně objeven ještě jeden menší kruh o průměru 1,5 m, jenž byl od obou obrazců vzdálený cca 150 m. Co se týče doby vzniku, jednalo se o velmi zajímavou meteorologickou situaci. Tu noc zde totiž řádila zvláštní bouře, při které nepršelo a při které šlehal jeden blesk za druhým, ovšem bez hromobití! Jen blázen, pokud to není vyloženě sebevrah, by se v tu noc vydával do polí, aby tam poničil kus úrody! A navíc si při oné bouří lidé všimli zvláštní záře, která směřovala ke kopci s kruhy.  

Další útvar v obilí, který si vyžádal pozornost, byl 125 metrů dlouhý hadovitý útvar v pšenici o šířce 0,8 m u Frymburku. Ten vznikl 9. srpna 1994. Váže se k němu událost o údajném blízkém setkání 4. druhu (čili laicky řečeno únosu do UFO) jedné ze zdejších žen, o kterém později obsáhle informoval časopis Magazín 2000.

Klatovsko navštívil jev kruhů v obilí tento rok ještě dvakrát. Kolem 20. srpna se objevil zhruba 8,5 metrový kruh v ovsu u Rozsedel a zhruba ve stejné době a obdobně veliký kruh u obce Plánička. Zkrátka a dobře, tato oblast se tak stala díky svému hojnému výskytu agrosymbolů proslulou. Spekulovalo se například o tom, že to má nějakou souvislost s těžbou uranu, která se kolem Sušice dříve vyskytovala. Ale jak už to je jak chce, záhada tu vznikla a mnoha lidem nedala spát.

A co víc, nejen tady! Obrazce a i zajímavé vznikaly i jinde! Devítimetrový kruh se například objevil u Strašic na Rokycansku, nebo u Malovic na Tachovsku. Menší šestimetrový keltský kříž se vyskytl u Lukavce na Pelhřimovsku. A pak tu ještě byly dva osmadvacetimetrové kruhy u Seče na Chrudimsku.

Když se na tuto sezonu podívám zpětně z pohledu sedmnácti let, byla sezona agrosymbolů 1994 zvláštní ještě jednou věcí, a tím byl poměrně hojný výskyt obrazců ve vojtěšce. První zhruba desetimetrový vojtěškový kruh vznikl 24.srpna 1994 u Vysokého Mýta. Hned dva z těchto obrazců vznikly 3. září 1994. Jednak to byla trojitá činka u obce Troubsko a pak ještě keltský kříž u Vestce na Náchodsku. U druhého jmenovaného byl v době vzniku spatřen objekt tvaru koule, jak stál nad místem vzniku.  Rostliny z tohoto obrazce byly podrobeny odbornému posudku na pracovišti genetiky rostlin firmy MIPO ve Dvoře Králové, při kterém byla zjištěna úplná absence dřeňové části, takže stonek tak byl dutý. Vzhledem k této skutečnosti naprosto odmítám diskutovat o tom, že by tento obrazec vznikl působením nějakých circlemakerů a podobných vtipálků. Takové rostlinné jevy, jako zánik dřeně v rostlině musel prostě vzniknout jiným, nám neznámým způsobem a nikoliv pouhým šlapáním do obilí.

Úplně na konci září, 30.9.1994 vznikl ještě čtvrtý vojtěškový obrazec. Objevil se u obce Netovice u Slaného. Jednalo se o 14 metrový kruh, ze kterého vedla zhruba patnáctimetrová šipka.

Takže pokud se nad tím zamyslíme a porovnáme si jednotlivé sezony výskytu agrosymbolů v ČR, musíme konstatovat, že tato sezona i přesto, že byla první, tak byla i jednou z nejzajímavějších. Vytyčena byla i hlavní česká oblast výskytu, která se soustředila zejména na Klatovsku kolem Sušice, a to po obou březích řeky Otavy. V souvislosti s tím  bych chtěl připomenout můj objevený ley lines obrazec ve tvaru „otavského humanoida“, o kterém jsem se zmínil ve svém článku „Po stopách záhadných bytostí v České kotlině“.

A úplně na závěr si nechám asi nejzajímavější obrazec této sezóny, který se objevil u Mokrosuk u Kolince, a to těsně po objevení zdejšího kruhu. Kromě toho, že se zde proslýchalo i o existenci ještě dalšího agrosymbolu ve tvaru osmičky, tak se zde objevil také zhruba čtyřmetrový, zhruba rovnostranný trojúhelník, doslova vypálený v trávě. Ten byl u každého svého vrcholu doprovázen menšími, zhruba 0,8metrovými trojúhelníky. A navíc v něm byla zhruba o 1,5 cm stlačena půda směrem dolu. Máte snad jiné vysvětlení, než že by tento útvar mohl vzniknout nějakým jiným způsobem, než dosednutím a opětovným vzletem nějakého velice hmotného žhavého tělesa?  

Použitá a doporučená literatura:

http://www.kpufo.cz/oblasti/agr/cc/ccweb/index.htm

http://www.kpufo.cz/oblasti/agr/ccse94.htm

Šafařík L. a kolektiv badatelů KPUFO: Agrosymboly – objevy, názory, hypotézy, Včelka, Plzeň, 1996

Heseman M, Tóthová E.: Záhadné kruhy v obilí, Etna, Praha, 1997

 

Související články v rubrikách:

Kruhy v obilí - rok 2008

Kruhy v obilí - rok 2009

 

Kruhy v obilí - rok 2010

 

 

Autor: Libor Čermák | sobota 26.3.2011 8:09 | karma článku: 18,43 | přečteno: 4651x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám