Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podivuhodné znalosti dávných civilizací

Při zkoumání historie občas narážíme na velice zajímavé věci. Jedním z nich jsou zjištění, že mnohé prastaré civilizace mívají kolikrát vědomosti, které by správně mít vůbec neměli, a to proto, že my sami jsme na tato zjištění přišli až v novověku.

Silbury HillLibor Cermak

Jednou ze zajímavých kultur byli Mayové. Ti žili odedávna na mexickém poloostrově Yucatán. Zanechali po sobě úchvatné stavby jako Tikal, Chichén Itzá nebo Palenque (Svět plný pyramid). Kromě toho oplývali úžasnými astronomickými znalostmi. Znali například dráhu většiny planet. Zajímavostem týkajících se Mayů se například věnuje knížka Ericha von Danikena „Den, kdy přišli bohové“. Jedna z kapitol se jmenuje „Hra s miliony a miliardami“. Daniken  se v ní zabývá tzv. myaskými časovými cykly. Zajímavé je to, že ty největší cykly sahají až do sta tisíců a milionů let! Když jsem si tuto kapitolu pročítal, všiml jsem si v těchto cyklech jedné zajímavé věci. Ale nejprve tyto cykly popíšu. Jeden Kin, se rovná jednomu dni, Jeden Unial dvaceti dním, 1 Tun 360 dním, jeden Katun 7200 dním, jeden Baktun 144000 dním, Jeden Pictun 2880000 dní (neboli 20 baktunů) a tak dále. Když jsem se tím tak pročítal, zaregistroval jsem jednou z největších časových jednotek. Tou byl Alautun. Ten odpovídal cca 64 milionům let. To snad není pravda. Je jen pouhá náhoda, že právě takováto doba se zhruba rovná době, ve které došlo ke zkáze dinosaurů? Ti, jak se nejčastěji spekuluje, vymřeli po srážce naší planety s malou planetkou. Dnes už dokonce víme, kam tento asteroid dopadl. Podle všeho to bylo právě do oblasti poloostrova Yutacan (náhoda?) a vytvořil se tím tzv,  Chicxulubský kráter. Tušili snad tedy staří Mayové něco o události, která se poblíž jejich působiště odehrála na přelomu druhohor a třetihor? A je také náhoda, že symbolem jejich boha Kukulkana byl okřídlený had, tedy něco, co by se mohlo s klidným svědomím nazvat i něčím podobným dinosaurům?

Na další přírodopisnou zajímavost si možná vzpomenete vy, co jste četli můj článek Tajemství obrazců směřujících k obloze. Zde jsem se zmiňoval o obrazci pavouka na peruánské náhorní planině „Nazca“. Psal jsem o něm toto: „Jeho velikost je 45 metrů a jedná se zřejmě o vzácný druh Ricinuley. Udivující je především jeho přesnost. A především na jedné z jeho noh je znázorněn i kopulační mechanizmus, který je za normálních podmínek ke spatření jen pod mikroskopem.“

Ovšem nejúžasnější jsou znalosti týkající se astronomie. Na území afrického Mali žije prastarý národ Dogonů. Tento národ, ačkoliv žije přírodním způsobem, si po věky udržuje úžasné vědomosti o hvězdě Sírius. Teprve až v roce 1862 astronom Alven G. Clark objevil, že hvězda není osamocená, ale je doprovázena další hvězdou, bílým trpaslíkem, který se ovšem svojí hmotnost blížící Slunci. Ovšem Dogoni již něco takového tvrdí odedávna. Říkají, že vědí nejen o této hvězdě, ale že se zde vyskytuje ještě další objekt, který naše věda ještě nezná. Navíc vědí, že Digitaria, jak nazývají „Sírius B“, oběhne centrální hvězdu zhruba za 50 let, že je extrémně těžká a přitom malá. To jsou všechno poznatky, které zná až moderní věda. Odkud to však zná primitivní národ z Afriky?

Další vesmírné znalosti se týkají Sumerů, jedné z prvních vyspělých kultur, která se na naší planetě objevila. Planetu Uran, objevil roku 1781 astronom William Herschel a planeta Neptun až 1846. Ovšem jak je mohli znát staří Sumerové? A navíc ještě o nich vědět že jsou to modrozelená dvojčata? Alespoň to lze vyčíst z jedné válečkové pečeti.   

Nejvíce šokující jsou však dle mého názoru taková zjištění, která dokážou přesně popsat naší Sluneční soustavu. Vraťme se zpět na americký kontinent, a to do Mexika. Zde se nalézá obrovský pyramidový komplex – Teotihuacan. Podrobněji jsem se jím zabýval v článku  Svět plný pyramid. Přes toto město prochází dlouhá třída – tzv. Cesta mrtvých. Jak zjistil americký badatel Hugh Harleston, je tato cesta dokonalým modelem Sluneční soustavy. Tento muž v první řadě objevil aztéckou jednotku zvanou „hunab“, která měří 1,059 metrů. Blízká podobnost s naším metrem je v této jednotce více než zarážející. Že by dávní architekti Teotihuacanu znali vzdálenost rovníku a severního pólu, ze kterého vyšel i náš metr? Ale o tom teď nechci psát. Právě tato jednotka ho přivedla ke zjištění proporcí, které směřují na souvislost se sluneční soustavou. Tak citadela a pyramidy, nalézající se kolem ní, leží ve vzdálenosti 36, 72, 96 a 144 jednotky „hunab“ od osy citadely. To odpovídá vzdálenosti Merkuru, Venuše, Země a Marsu. Za citadelou teče potok San Juan, mimochodem v umělém kanále, který zbudovali stavitelé města. Ten se nalézá ve vzdálenosti 288 „hunab“ a odpovídá pásu asteroidů. Jupiteru a Saturnu by pak odpovídaly ve vzdálenosti 520 a 945 „hunab“základy dalších dvou chrámů. Vzdálenost 1845 „hunab“, kde se nalézá střed Měsíční pyramidy, odpovídá oběžné dráze Uranu. Na vrcholku Cerro Gordo se pak nalézají zbytky malého chrámu a věže, a to ve vzdálenosti 2880 a 3780 jednotek „hunab“. To odpovídá Neptunu a Plutu. (http://erichvondaniken.ic.cz/teotihuacan.htm ) Náhoda? Něco obdobného můžeme nalézt i jinde ve světě.

Erich von Daniken v knížce „Po stopách všemocných“ popisuje, že obdobné vztahy se dají vysledovat například ve valech a kruzích Stonehenge v anglickém hrabství Wiltshire.  Údajně to odpovídá až po Jupiter, jehož vzdálenost od středu označuje kámen Heelstone.

Na závěr tohoto článku přispěji opět něčím ze své badatelské dílny. A nebudeme muset jezdit od Stonehenge zas tak daleko. Pouze necelých třicet kilometrů na sever. Zde se totiž nalézá megalitický komplex Avebury. Podrobněji jsem se jím zabýval v článku Avebury – místo zasvěcené záhadám. Když jsem tento článek dopsal, zkusil jsem si namátkou najít nějaké geometrické souvislosti mezi důležitými místy, které se v okolí této lokality nalézají. A výsledek? Nalezl jsem další znázornění Sluneční soustavy. A tak dovolte, abych ji zde popsal:

Její střed se nalézá v mystickém pahorku Silbury Hill. Ten tvoří rovnostranný trojúhelník s velkým kamenným kruhem v Avebury a dvojicí menhirů Longstones. Velikost strany trojúhelníku je 1,3 kilometrů. Ovšem nejbližší zachovalá pravěká památka k Silbury Hill je zhruba 800 metrů vzdálená hrobka West Kennet Long Barrow. Nejzajímavější na tom ovšem je to, že tyto vzdálenosti jsou v obdobném poměru, jako velké poloosy Venuše a Merkuru. Země by se v tomto poměru měla nalézat ve vzdálenosti cca 1,9 km. Tomu odpovídá vzdálenost The Sanctuary, dalšího méně zachovalého pravěkého kruhu. Vzdálenosti Marsu by pak odpovídala poloha pahorku Windmill Hill, jedno z nejstarších osídlených míst v okolí Avebury. Poloze pásu asteroidů, by pak odpovídala kružnice o poloměru cca 5 km. Tam se nalézá hned několik pravěkých hradišť z doby železné. Jednak hradiště na vrcholu Knapp Hill, tyčící se nad East Field u Alton Barnes, pak Rybury na Cliffords Hillu a Oldbury u Cherhill, které je známé především jedním z řady bílých koní (Po stopách obřích křídových postav). Vzdálenosti Jupiteru by pak odpovídala vzdálenost cca 10 km, kde se opět nalézají pravěké pevnosti. Jednak Mardenhenge a pak Oliver Castle. Mimochodem, tato oblast je známá též četným výskytem fenoménu kruhů v obilí. A právě u Oliver Castle se 15.dubna 2007 objevil obrazec (http://www.lucypringle.co.uk/photos/2007/uk2007aa.shtml ), který se nápadně podobá pruhované planetě Jupiter, alespoň dle mého názoru. Že by možná souvislost? Polohu Saturnu znázorňuje další wiltshiské velké pravěké hradiště, a to Chisbury, vzdálené 18 km na východ. Je tedy tato silburyhillská sluneční soustava dalším prvkem, který ukazuje na dávné zapomenuté vědomosti prastarých civilizací?

 

Zdroje a doporučená literatura:

Wikipedia, odkazy uvedené u článku

von Daniken E.: Den, kdy přišly Bohové, Euromedia Group, Praha, 2000

von Daniken E.: Znamení z vesmíru, Euromedia Group, Praha, 1998

von Daniken E.: Po stopách všemocných, Mustang, Plzeň, 1996

Hesemann M,: Záhadné Kruhy v obilí, Etna, Praha, 1997

 

Související rubriky:

archeoastronautika

Tajemná místa dávné Anglie

.   

  

Autor: Libor Čermák | neděle 10.1.2010 18:16 | karma článku: 30,27 | přečteno: 6506x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 150x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám