Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blíží se už konec jedinečnosti pozemského života?

Jak tak sleduji vědecký vývoj, neuběhne snad ani čtvrtrok, kdy někde vědci neohlásili nějaký nový objev, který by vrhával nový pohled na existenci života ve vesmíru. Jak je tedy vidět, hypotéza, že by pozemský život byl ve vesmíru výjimečný, se stále víc a víc začíná otřásat ve svých základech.  

ALH84001tento článek pozvolna navazuje na jiný můj článek, Ať žije život mimo Zemi! jsem zde publikoval i na jaře. Jenomže mezitím se do médií dostaly nové objevy, které život jinde než na Zemi činí zas o něco víc pravděpodobnější.

Možná jste ve sdělovacích prostředcích zaregistrovali zprávu, že bylo zjištěno, že v minulosti již byl život na Marsu. Jak se na to přišlo? Před třinácti lety, v roce 1996, přišli vědci s objevem, že na meteoritu ALH84001 nalezeném v roce 1984 na Antarktidě a který přitom pocházel z planety Mars, byly objeveny struktury, podobající se bakteriím. (viz můj článek Život na Marsu?). Zpráva zapůsobila jako blesk z čistého nebe. Mnozí vědci v tomto kameni začali vidět důkaz, že život se nevyvinul jen na třetí planetě sluneční soustavy. Dokonce i sám tehdejší americký prezident Bill Clinton si ho všiml a prohlásil: „Hornina k nám promlouvá přes všechny ty miliardy let a miliony mil. Hovoří o možnosti života. Jestliže se tento objev potvrdí, je to s jistotu jedno s nejpřekvapivějších nahlédnutí do vesmíru, jakého se vědě doposud dostalo.“ Ovšem ozvaly se i hlasy kritiků, které začaly tvrdit, že se kameny mohly kontaminovat až zde na Zemi. A tak povyk kolem tohoto 2 kg těžkého kamenu začal postupně ochlazovat. Jenomže letos se naštěstí opět vrátil na scénu. Vědci totiž použili lepší přístroje a modernější vybavení a znovu si na legendární meteorit posvítili. A výsledek? Dokonce i mnozí skeptici z roku 1996 začínají mít na věc jiný názor. Například astrobiolog Dennis Bazylinsky z University v Nevadě prohlásil: "Myslím, že studie je excelentní. Dosud jsem byl skeptik, ale dokument v podstatě vyloučil nebiologické vysvětlení,"   Nově objevené struktury, které připomínají produkci bakterií, se totiž nalézají hlouběji pod povrchem kamene, což naznačuje, že tam byly dříve, než kámen dopadl na Zemi. Závěrem tohoto odstavce přidávám i odkazy na dva články z médií: Jednak   Na Marsu byl život. Stopy bakterií skrýval meteorit z Antarktidy (idnes.cz) a Před tisíci lety přiletěl na Zemi život z Marsu (novnky.cz).

V souvislosti s tímto případem bych též chtěl připomenout některé další příbuzné případy. Jednak je to objev kyseliny mravenčí (nejjednodušší organické kyseliny), která byla objevena na jednom z meteoritů spadlých v roce 2000 v Kanadě: Na kameni z vesmíru přicestovala mimozemská kyselina mravenčí.

Organické sloučeniny byly objeveny i v jiném známém meteoritu, a to v meteoritu Murchison, objeveném v roce 1969 v Austrálii (http://en.wikipedia.org/wiki/Murchison_meteorite) . Navíc, jak oznámil v roce 1997 astrofyzik Richard B. Hoover, i na tomto meteoritu prý bylo objeveno něco, co se podobá fosilním mikroorganismům. Tento meteorit však nepochází z Marsu, ale odněkud jinud, neznámo odkud.

 A o ještě o dvou podobných meteoritech se zmíním. Oba dle vědců, stejně jako ALH84001 pocházejí z Marsu. I ty obsahují údajně a dle mých zdrojů struktury podobné bakteriím. Jednak jde o meteorit nalezený v roce 1911 u egyptského města Nakhla a pak jde o meteorit nalezený v roce 1865 u Shergotty v Indii (NASA chce nalézt více důkazů pro existenci minulého života na Marsu)

Důležitou surovinou pro vznik života je voda. Jeden z výše uvedených odkazů, které jsem přikládal k odstavci o nejnovějších výzkumech ALH84001, se zmiňuje i o tom, že meteorit nese i stopy po působení vody v kapalném skupenství. Jak se z nejnovějších výzkumů ukazuje, voda je ve vesmíru něčím zcela běžným. Na jaře letošního roku zveřejnil  John McKean z Nizozemského institutu pro radioastronomii nový objev, který říká, že byly nalezeny důkazy o přítomnosti vody i v daleké cizí galaxii ( Vědci objevili nejvzdálenější vodu ve vesmíru). 

Ovšem nejen v dalekém vesmíru. Voda byla objevena i v tom vesmíru nám velice blízkém. Ještě nedávno jsme se ve škole učili, že Měsíc je pustý svět bez vody. Dnes víme, že už to není tak docela pravda. Začátkem listopadu jsme mohli sledovat sondu LCROSS, kterou NASA vyslala k Měsíci, aby tam narazila do oblasti kráteru Caebus poblíž jižního pólu, kde se předpokládaly větší zásoby ledu.  Při nárazu, při kterém vznikl kráter o velikosti 20 metrů a hloubce pět metrů, se do okolí dostalo i velké množství vodní páry, která by dodala desítky litrů vody (Na Měsíci je velké množství vody, potvrdila NASA po bombardování).

Nyní si zkusme tento objev propojit s jinými zajímavými objevy. Vědci z Evropské kosmické agentury vloni oznámili, že se jim podařilo vypěstovat rostliny v půdě, která svým složením odpovídá měsíčnímu regolitu. Vědci pěstují rostliny v napodobenině měsíční půdy - Denik.cz A NASA zas provedla obdobný pokus se sinicemi. Pozemské sinice mohou růst v měsíční půdě. A nebo s dalším zajímavým zjištěním, že se na Měsíci podařilo na sondě Surveyor 3 přežít pozemským mikroorganizmům „Streptococcus mitis“ tři roky. Možná jste poznali kam směřuji. Je to sice jen čistě hypotéza, ale při těchto všech objevech, o kterých jsem se zmínil, by zas tak šíleně znít nemusela. Vždyť Měsíc, jako potencionálního nositele nějaké formy života označil vedle Marsu, Ceresu, Pallasu, Vesty, Ganymédu, Evropy, Titanu a Tritonu i přední americký vědec  dr. Thomas Gold (1920-2004) z renomované Cornellovy university.

Jak je vidět, vědci i ostatní lidé této planety začínají mít stále častěji k životu mimo planetu Zemi otevřenější mysl. A je to dokonce vidět i na církevních představitelích. Tak například Vatikán nedávno uspořádal několikadenní seminář na téma astrobiologie, na kterém se tázal, zda existuje nějaká forma mimozemského života (viz Vatikán se táže, zda existuje mimo Zemi život). I přesto, že život tam venku ještě nalezen nebyl, mnozí účastníci tohoto semináře jsou přesvědčeni, že takový objev přijde poměrně brzy. Zvlášť sympatický je mi ředitel vatikánské astronomické observatoře, argentinský jezuita José Gabriel Funes, který vloni prohlásil, že víra v Boha je slučitelná s vírou v mimozemšťany, a dokonce řekl, že by mohla existovat planeta obydlená bytostmi, které se neprovinily prvotním hříchem. (viz též můj článek Vatikán uznává existenci mimozemšťanů)

A je to dobře, že jak vědci, tak teologové se snaží jít tímto směrem. Alespoň bude lidstvo dobře připraveno, až toto poznání jednou definitivně přijde. Pokud bude lidstvo na tuto informaci skutečně dobře připraveno, nemuselo by pak dojít k tolik obávanému kulturnímu šoku, ale místo toho, by to mohlo mít na něj kladný vliv. A jaký? Především ten, že jak lidi, tak i jednotlivé pozemské národy by pak k sobě mohli mít o hodně blíž než je tomu dnes. Zanechají svých žabomyších sporů (jak je to dnes obvyklé) a místo toho si začnou připadat jako jeden pozemský národ, jehož obyvatelé se vydají vstříc společné budoucnosti ve vesmíru.  

Zdroje a použitá literatura:

Wikipedie a odkazy uvedené v článku

Dále:

Potvrdí sondy život na Marsu?, Magazín 2000 č. 11, roč. 1996, Etna

Šance najít život, Magazín 2000 č. 10, roč. 1997, Etna

Nové důkazy života, Magazín 2000 č. 1, roč. 1998, Etna

Kyslík na Měsíci, Magazín 2000 č. 13, roč. 1999, Etna

podle Johanese von Buttlara, Život na Marsu, Magazín 2000 č. 15, roč. 1999, Etna

Autor: Libor Čermák | pondělí 7.12.2009 15:25 | karma článku: 23,39 | přečteno: 3405x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,50 | Přečteno: 147x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 598x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 388x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1199x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 536x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,76 | Přečteno: 1630x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám