Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dutina

5. 3. 2009 10:47
S něčím lze souhlasit s něčím ne.

Atomové elektrárny , to určitě je jediná dnes možná cesta a samozřejmě postupné zavírání uhelných, protože ty jsou největší škůdci ekologie. Ostatní zdroje jsou diskutabilní z mnoha důvodu. Ale V Německu vznikají u vesnic, které jsou energeticky soběstačné tím , že mají kombinace různych zdrojů efektivně řízené počítačem . A to je větrná elektrárna, elektrárna na bioplyn a kogenerační jednotka na palivo ze štěpky a biomasy. Takže pokud fouká vítr , jede se na vítr pokud ne tak podle situace jedou na ostatní zdroje.

0 0
možnosti

WIFI

4. 3. 2009 8:16
ano i ne

Jaderná elektrárna - nemůže stát kdekoli, potřebuje určité podloží, v jižních čechách proto klidně dostavět temelín. A rakušáci: nezájem - 2 argumenty: jižní čechy jsou pořád češké (rakousko uhersko už dávno není) a navíc elektřinu od nás kupují, čímž zvyšují cenu i pro nás.

Vodní energie- potenciál vodních toků z hlediska energetiky je vyčerpán více než z 90 %, takže další vodní díla možná jsou, ale byly by to obrovské zásahy do krajiny

fotovoltaika - drahá sranda pro všechny. Nelze převídat výrobu, musí být stejně zálohované klas. zdroji, zabírají v poměru ke svému výkonu obrovsko plochu. Životaschopné jen díky obrovským dotacím (s těmi lze bude fungovat každá sebevětší blbost)

0 0
možnosti

hekp

3. 3. 2009 20:06
proud

Atom ano, solárko a větrníky jedině bez dotací.

 P.S. Lesy přibývají.

0 0
možnosti

kraken

3. 3. 2009 16:08
castecne souhlas,

atom zcela urcite. s vodou, kde to jde take.

Ohledne vetru bych byl opatrny - tyto elektrarny prosperuji proto,ze jsou dotovane. Co jsem slysel (nejsem odbornik), tak vetrne elektrany maji elektromotor k roztaceni rotoru, pokud vitr poklesne pod nejakou mez. U nas lecktere spotrebuji vic energie, nez vyrobi (!), vydelavaji prave na dotaacich za vyrobenou elektrinu a spotrebovavani eletriny bez dotaci. Takze ciste darcovstvi danovych poplatniku.

A ohledne solarnich clanku- jejich vyroba je hodne draha a hlavne - hodne neekologicka, hemzi se to tezkymi kovy... Takze i ty bych vypustil. Kolektory na ohrev vody (to jsou vlastne jen vodovodni trubky na cernem pozadi) jsou ok, sice to neni elektrina, ale teplo je taky energie.

JIsta moznost jsou geotermalni zdroje, ale tam jsou myslim take nejake neekologicke postupy, i kdyz v dusledku vyrazne mensi nez u fotoclanku a nebo spalovani fosilnich/biopaliv.

0 0
možnosti

koulars

3. 3. 2009 13:08
S tou vodou souhlasím,

jen je třeba, zajistit rozumější podmínky ve vztahu k ČEZu. Hodně malých soukromých vodních elektráren mi přijde jako rozumné řešení. S tím větrem je to na pováženou, několik málo lokalit by se asi našlo, ale obecně je to u nás spíše nevýhodné a vyhazování peněz. Sluneční energie, tak ta je zatím dobrá tak na ohřev vody. Jestli to v Německu funguje, tak proto, že se na to krutě doplácí (což mimochodem u nás taky) - když instalujete solární články, dostanete dotace a můžete prodávat elektřinu ČEZu asi za 12 kč/kWh. V současné době má smysl investovat do jádra (ČEZ), nechat ostatní ať investují do alternativních zdrojů, pokud mohou (vodní, větrné) a čekat a doufat, že přijdou lepší technologie.

0 0
možnosti
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám