Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhadné agrosymboly dobývají nejen Anglii, ale i Střední Evropu

Nový výskyt agrosymbolů v okolí mysteriosních míst jen umocňuje tuto zatím nezodpovězenou záhadu. Záhadné menhiry, prastaré hrobky a tajuplné vrchy, tam všude se nyní nově objevili. A navíc několik nových přírůstků hlásí i Střední Evropa.

A tentokrát začneme na jednom velice mysteriosním místě. Možná si ještě vzpomenete na můj článek „Znáte Rollrightské megality?“, který jsem napsal v květnu. Zabýval jsem se v něm jedním z nejznámějších megalitických míst v Anglii, nalézající se na hranici hrabství Oxfordshire a Warwickshire. Jednak tři a třicetimetrový kamenný kruh, menhir „Králův kámen“ a skupina „Šeptajících rytířů“. To vše v tomto místě můžete navštívit. A nejen vy. 3. srpna 2009 toto místo navštívili i tajuplní tvůrci záhadných agrosymbolů. Ale kdyby jen jednou, ale oni hned dvakrát. Jednak to byla skupinka třech kroužků. Dvou malých a třetího s prstencem. Jenomže tu noc to hold u Rollrightských megalitů ještě asi nestačilo, protože přímo u kamenného kruhu, směrem k „Šeptajícím rytířům“, se objevil nádherný piktogram ve tvaru dvou spojených kruhů, sestavených z postupně se zvětšujících 34 kroužků.

Další podrobnosti o tomto agrosymbolu je možné získat na Rollright Stone Circle na cropcircleconnectoru.

Zvláštní piktogram vznikl též 6. srpna poblíž pahorku Windmill Hill u Avebury. Kdo četl můj článek Avebury – místo zasvěcené záhadám, ví, že se jedná o jedno z nejstarších osídlených míst v okolí Avebury. A právě těsně u jeho úpatí se objevil tento obrazec, jenž vypadá jako činky a insektogramy z 90. let, ovšem obtočené jakýmsi planetárním systémem a asteroidy. Co pak asi může jeho význam znamenat? To už nechám na čtenářích. Jen podotknu, že v nejrůznějších místech tohoto obrazce, jsme opět měli možnost sledovat nejrůznější obilné jevy, jako propletené trsy nebo stojící obilí v centrech kruhů. Podívejte se na jeho stránky Windmill Hill a uvidíte.

Nyní všechny pozvu na prohlídku dalšího obrazce. Ten vznikl 9. srpna 2009 u West Overtonu u Lockeridge. Pokud si pamatujete, jak jsem v jednom z předchozích dílů „Pestrost červencových agrosymbolů“ psal o piktogramu z East Field, jehož klasy byly poskládány tak, že vypadaly jako nějaká dečka, tak zde se vyskytly obdobné obilné jevy. Akorát, že obrazec je o něco složitější, vypadá jako trojitá osmička. Obilí v jeho centrálním středovém kruhu vypadá opět právě jako ta dečka. Zvláštně je poskládáno i obilí v obou krajních středových kruzích. V jednom se vyskytuje hned několik středů, což není zrovna moc časté. Dva středy jsou přímo uprostřed kruhu a sedm dalších středů je umístěno kolem dokola. A ve druhém krajním středovém kruhu je pro změnu obilí poskládáno v jakých si prstencích. Střídá se tam poležení dokola a položení obilí směrem ven. A pak zase dokola a zase ven a to samé ještě jednou. Jak je vidět, letošní sezona díky těmto obilným jevům asi i možná vstoupí do historie. Další info o tomto zajímavém obrazci je na West Overton.

Další zvláštní pahorek se nalézá zhruba kilometr jihovýchodně od Alton Barnes. Jestliže je něčím zvláštní, tak je to minimálně svým remízkem, jenž se na něm nalézá. Jestliže se na něj díváme směrem od Alton Barnes, nemůžeme se ubránit dojmu, že se díváme na hlavu draka s otevřenou tlamou. I takto můžou vypadat nejrůznější háje a hájky, stačí několik zajímavě vypadajících stromů a draka máme na světě. Není ovšem bez povšimnutí i to, že právě ve Wiltshiru se s pověstmi o dracích setkáváme na každém kroku. Například zdejší pověsti mluví o místních lidech, kteří s draky bojovali a kopí či meče z těchto bojů pak uchovávali v místních kostelech, jako relikvie. A v nedalekém Avebury je dokonce v kostele velice stará křtitelnice s motivem biskupa, jenž se svojí pastýřskou holí odráží dva okřídlené draky. A ne nadarmo se též zemským siločárám, jenž tuto oblast křižují a na kterých se též často vyskytují agrosymboly, říká též „dračí žíly“.

Ale vraťme se zpět pod tohoto „hájového draka“ na Woodborough Hill. Tak přímo v okolí tohoto vrchu se letos objevilo hned několik obrazců v obilí. Tak to byl například trojúhelník z 22. července, jehož vrcholy jsou zvýrazněné prstenci a jedním vnitřním vrcholem, jenž z obrazce dělá dojem tetrahedru. Toto těleso je ze záhadologického hlediska zajímavé ještě něčím, Upozornil na to badatel Stan Tenen. Umístíme li tetrahedr do koule tak, aby se jeden jeho vrchol dotýkal severního pólu, další vrcholy budou ležet zhruba na 19,5 stupni. A právě poblíž této zeměpisné šířky leží řada největších sopek na Zemi. Namátkou 4171 metrů vysoká Mauna Loa na Havajských ostrovech nebo Popocatépetl či Citlatépetl v Mexiku. A to nejen na Zemi. Obdobně je umístěný třeba takový vulkán Olympus Mons na Marsu, nejvyšší vrchol Sluneční soustavy nebo prý i vulkány na Venuši. Pravděpodobně se v tomto případě jedná o dosud nevysvětlený přírodní jev. A tak mne napadá. Symbol tetraedru pod vrcholem, na kterém je les ve tvaru draka. Nemůže to být varování před výbuchy sopek, jakých jsme například byli svědky v letošním červnu? Více o tomto piktogramu na Woodborough Hill

Aby tomu nebylo málo, tak 10. srpna vznikl v jeho těsné blízkosti, vedle na sousedním poli, druhý, ještě složitější obrazec. Je to hlava sovy, tedy další ptačí piktogram letošní sezóny, která je orámována hvězdou, jež dělá dojem prostorovosti. Těžko říci, jaký má význam sova vedle tetraedru. To už nechám na čtenářích. Ale pokud se chcete na tento agrosymbol podívat, navštivte stránku Woodborough Hill. Co dodat více? Jen to, že z druhé strany tohoto kopce se nalézá pole South Field, kde byly v loni například známé vlaštovky a i letos se tu nalézá několik agrosymbolů. Ten poslední vznikl 8. srpna a vypadá jako dva malé prstence v sobě. South Field (2). Takže když to sečteme a podtrhneme, tak jen v okolí vesnice Alton Barnes vzniklo letos dosud šestnáct obrazců v obilí.

Nyní opusťme hranice hrabství Wiltshire a podívejme se do dvou hrabství sousedních. Nejprve do bude Hampshire. Zde totiž u obce Bishop Sutton vznikl dne 9. srpna nádherný šestiboký piktogram ve tvaru krychle. Více na Bishop Sutton

A anglické území dnes opustíme u dalšího prehistorického monumentu, a to dlouhé hrobky Wayland's Smithy u Uffingtonu.V okolí této pravěké hrobky, kterou jsem podrobněji popisoval v článku V kraji Bílého koně, se letos vyskytli již dva obrazce. Jednak to byla ta nádherná medúza z dílu Záhadné agrosymboly: už nejen v Anglii a pak to byl labyrint z dílu Červnové agrosymboly zdobí Anglii a Itálii. A na stejném poli, jako ten labyrint, se dne 12 srpna, to znamená včera (dnes, když připravuji tento článek, je třináctého), objevil třetí piktogram - nádherný obrazec ve tvaru Mandaly. Myslím si, že stačí si jen kliknout na Wayland's Smithy Long Barrow na zameditovat si nad možným významem tohoto obrazce.

Jak jsem psal v úvodu, tak se podíváme i na obilné lány ve střední Evropě.  O českých obrazcích jsem se zmiňoval v posledním díle tohoto seriálu Opět léto plné tajuplných agrosymbolů, ale v posledních dnech se objevily zprávy o nových obrazcích z dalších dvou středoevropských zemí. Konkrétně ze Slovenska a ze Slovinska.

O prvním letošním slovenském agrosymbolu jsem psal v díle Pestrost červencových agrosymbolů, kde se obrazec objevil 9. července u obce Tlamče u Lipníku. Druhý obrazec se objevil o dva dny později, 11. července u obce, jejíž název je Tlamče u Lipníku. Jak si ti všímavější jistě všimli, tuto obec poblíž jaderné elektrárny Mochovce si tajuplní autoři agrosymbolů letos nějak oblíbili obdobně jako Alton Barnes v anglickém Wiltshiru nebo Standaardbuiten v nizozemském Brabantsku. Tento druhý tlamčský obrazec má tvar jakési neúplné květiny s labyrintem. Více podrobností na Kozarovce, Tlmace. 

A nyní se vydáme úplně na jih Střední Evropy, do Slovinska. Zde v severovýchodním cípu země, vlastně už v příhraniční oblasti z Rakouskem, Maďarskem a Chorvatskem se totiž v červenci objevili dva obrazce. První asi jedenáctimetrový u obce Murská Sobota a druhý asi 25metrový dne 20. července u obce Gorica. Reportáž o těchto obrazcích je možné si přečíst na Two Crop Circles in  Slovenia.

Takže na závěr tohoto článku se pojďme podívat, jak vypadá na mé googlemapě současné rozmístění agrosymbolů na území Střední Evropy. Na mapě je vidět všech dosud objevených českých obrazců, dále obrazce v Německu, Slovinsku a na Slovensku a pokud se trochu posune i nahoru, tak i v Polsku.

Na závěr mého článku se můžete opět podívat na googlemapu agrosymbolů v Evropě, abyste zjistili, kde všude se s tímto jevem můžete na svých cestách setkat.

Zdroje:

www.cropcircleconnector.com

www.cropcircle-archive.com (i diagramy)

 Hesemann M: Záhadné kruhy v obilí , Etna, Praha, 1997

Související články:

10. díl: Opět léto plné tajuplných agrosymbolů

9. díl: Pestrost červencových agrosymbolů

8. díl: Kruhy v obilí v dalších třech evropských státech

7. díl: Co den, to nový obrazec v obilí

6. díl:  Červnové agrosymboly zdobí Anglii a Itálii

5. díl: A další zprávy o nových obrazcích v obilí

4. díl : Záhadné agrosymboly: už nejen v Anglii        

3. díl: Tajemné agrosymboly vstoupily do letošní druhé fáze

2.díl: Jarním kruhům v obilí dominuje řepka

1.díl: Šokující start letošní sezony agrosymbolů

seriál Kruhy v obilí - rok 2008

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 13.8.2009 15:29 | karma článku: 21,22 | přečteno: 4041x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,51 | Přečteno: 148x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 230x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 186x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza

Libor Čermák

Proč jsem přestal fandit politickým ideologiím

A to nejen nějakým těm mnou vybraným, čím bych se stal antiixxxistou, ale všem. Schválně, už jste se někdy zkusili zamyslet nad tím, co že vlastně mají všechny politické ideologie současnosti společného?

10.2.2023 v 7:20 | Karma: 26,09 | Přečteno: 599x | Politika

Libor Čermák

Vzhůru do Nového Mexika

Sci-fi western "Cesta za tajemnou čelenkou" naše přátele zavede do Nového Mexika, které musí procestovat celé až téměř na sever. A i tam zažijí mnoho tajuplných až záhadných dobrodružství.

4.2.2023 v 7:07 | Karma: 7,11 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Vytušil J. Verne i Bermudský trojúhelník?

O spisovateli J. Vernovi se říká, že ve svých knihách napsaných v 19. století předpověděl celou řadu vynálezů běžně používaných až ve stoletím 20. A tak bych se dnes zamyslel nad jeho příběhem Vynález zkázy.

15.1.2023 v 8:24 | Karma: 17,06 | Přečteno: 390x | Věda

Libor Čermák

Jak to, že jsi tam neudělal žádné postavy tmavé pleti?

Nedávno jsem pro děti z mých kroužků udělal deskovou hru. Doplnil jsem ji i figurkami. Co mne ale během hry zaskočilo, byla poznámka jednoho dítěte. „Libore, proč jsi tam neudělal žádného černocha? To jsi rasista?"

13.1.2023 v 9:53 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1200x | Společnost

Libor Čermák

Kandidáty pražské kavárny vždy jen přecházím a nevolím

Vždy, když jsou nějaké volby, tak ty kandidáty, které kandidují nebo je podporují strany tzv. pražské kavárny, tak je vždy přejdu a nevolím je. Jedním z důvodů je například to, jaký mají postoj k otázce tzv. "pravdy a hodnot."

12.1.2023 v 10:23 | Karma: 36,53 | Přečteno: 1183x | Politika

Libor Čermák

Legenda o Manitouovi a jeho pomocnících

Dnes začíná můj nový seriál ze žánru sci-fi western. „Cesta za tajemnou čelenkou“, kde se budete setkávat s mladým kovbojem Tomem a jeho indiánským kamarádem Tokakuou. A nejen s nimi, ale i se záhadnými a tajuplnými úkazy.

1.1.2023 v 11:51 | Karma: 7,07 | Přečteno: 213x | Poezie a próza

Libor Čermák

Letní Vánoce Páti a Zláti

Dnes na Štědrý den bych sem dal další vánoční pokračování mého cyklisticko - cestovatelského seriálu pro děti a mládež "Páťa a kolo Zláťa". Tentokrát se vydáme do Orlických hor do dělostřeleckých pevností a k pohyblivému betlému.

24.12.2022 v 6:24 | Karma: 10,02 | Přečteno: 131x | Cestování

Libor Čermák

Zásadně vyjmenovávám třináct planet sluneční soustavy. Propadl bych také u dětí?

To byla zase aféra. Jeden z kandidátů na prezidenta před dětmi špatně vyjmenoval planety sluneční soustavy. Kdyby se ale zeptali mně, já bych jim planet vyjmenoval rovnou třináct. A je mi jedno, zda se jim to bude líbit nebo ne.

20.12.2022 v 6:20 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1186x | Společnost

Libor Čermák

Záhadné tajemství českých vulkánů

Komorní hůrka, Říp, Bezděz, Zebín a další. To jsou místa, která spojují dvě věci. Jednak to jsou hory sopečného původu a pak se k nim vážou lidové pověsti, které odkazují na skutečný původ těchto hor a předhonily tak i vědce.

6.12.2022 v 9:45 | Karma: 16,37 | Přečteno: 537x | Věda

Libor Čermák

Používal někdo v dávnověku podobné zeměpisné souřadnice jako my?

Zajímavost, která mě v poslední době fascinuje, se nazývá 50. rovnoběžka. U nás v Česku na ni můžeme vysledovat velmi zajímavé archeologické lokality, které se navíc nalézají poblíž křížení s významnými poledníky. Co to?

1.10.2022 v 10:36 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1631x | Věda

Libor Čermák

Páťa a Zláťa ve Foglarově ráji Sluneční zátoky

Dnes bych pokračoval se svým seriálem "Páťa a kolo Zláťa". Teď bude naše přátelé čekat folglarovské dobrodružství u Sázavy v okolí Ledče nad Sázavou. Co tam asi vše zažijí?

22.9.2022 v 9:45 | Karma: 10,37 | Přečteno: 234x | Poezie a próza

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci bojovat proti populismu". Já: "Takže vlastně proti lidem?"

Každou chvíli mi na FB vyběhne placená propagace nějakého prezidentského kandidáta, který se chce stavět proti tzv. populismu. A co si mám o takovém kandidátovi, který se bije do hrudi, že bude bojovat s populismem, myslet?

20.8.2022 v 16:25 | Karma: 31,16 | Přečteno: 701x | Politika

Libor Čermák

Cesta do okolí Miličína za Foglarem a záhadami

Dnes bych vám chtěl vyprávět o své cestě na Českou Sibiř, kde jsem navštívil bývalé tábořiště Pražské Dvojky a město Miličín, kterému se přezdívá český Roswell, neboť se k němu váže mnoho záhad, včetně pozorování UFO.

16.8.2022 v 11:04 | Karma: 17,30 | Přečteno: 537x | Cestování

Libor Čermák

Z politického slovníku bych rád zrušil slovo "Elita"

To proto, že pojem "elita" zkrátka a dobře vyvolává pocit nadřazenosti někoho nad někým. A já jsem na jakékoliv nadřazenecké ideologie byl vždy velmi alergický.

14.8.2022 v 8:13 | Karma: 23,66 | Přečteno: 448x | Politika

Libor Čermák

Nad naším městem bylo pozorováno UFO

Událost, o které chci psát se stala před necelým měsícem, lidé tu pozorovali letět cosi, o čem nevěděli, co to je. Své pozorování dali na FB. Ale, jak se k tomu postavili někteří další jedinci, nad tím lze jen rozum stát.

12.8.2022 v 7:38 | Karma: 16,93 | Přečteno: 617x | Věda
  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám